Asuntomessupiha – Asunto-osuuskunta Hiidenkoti Lohjalla

Olin tosi iloinen, mutta myös melko jännittynyt, kun minua kysyttiin suunnittelemaan Lohjan 2021 asuntomessuille Asuntomessujen oman kohteen, Asunto-osuuskunta Hiidenkodin pihaa. Innostuin yhteisöllisyydestä, mutta totesin myös haasteen: kolme taloa, joissa kussakin kaksi 75 m2 asuntoa samalla noin 2000m2 kokoisella tontilla. Lisäksi autokatos ja varastoja. Talot rakensi messualueelle Unique Rakennus.

pihasuunnitelma Asunto-osuuskunta Hiidenkoti

Suunnittelun lähtökohdat

Mihin mahtuisi oleskelupiha? Mihin tila hyötyviljelylle? Sehän kuuluu nykyaikana lähes itsestäänselvänä rivi- ja kerrostalojenkin pihaan. Miten tontin eteläreunaan jäävää kapeaa kulmausta voisi hyödyntää? Miten näkymä järvelle pidetään auki?

Ennen kaikkea – miten pihasta tulee mahdollisimman helppohoitoinen ja se rakennetaan hyvin kohtuullisella budjetilla?

Koska talot itsessään sijaitsevat hyvin lähekkäin, syntyi minulle tontilla heti ensikäynnillä tunne kylämäisyydestä. Pihaan pitäisi tuoda selkeää vehreyttä, pehmeyttä ja helppoutta. Ja myös paikka yhteiseen oleskeluun ja upean rantamaiseman ihasteluun (hei messukävijä, kuvittele näkymä Hiidenkodin pihasta ilman rannassa sijaitsevia messutelttoja – niin kauniit koivut ja upea järvi:).

Pihan suunnittelua ohjasivat tietysti myös Asuntomessujen vuoden 2021 teemat- vihreä teko, yhteiselo, järven lumo sekä hyvä olo. Lähtökohtana oli, että piha voi olla sekä luonnon monimuotoisuutta, että asukkaidensa hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä lisäävä.

Pihan muodot ja materiaalit

Hiidenkodin pihan rakensi Kukka-Valpuri.

Rakennukset saivat ympärilleen kaarevat istutusalueet. Istutusalueita rajaavaksi materiaaliksi valikoitui kotimainen Liuskemestarien luonnon liuskekivi. Kivi tehtiin tähän kohteeseen mittatilauksena ja se on kooltaan juuri passeli. Liuskereunakiveä saa tilattua vakiokokoisena Liuskemestarien verkkokaupasta.

Reunakivi erottaa materiaalit hienosti toisistaan, mutta matalana mahdollistaa lumen kolauksen talvella. Ja on sekä pinnaltaan, että ulkonäöltään pehmeä ja luonnollinen.

Luonnonkiveä on myös yhteispihan oleskelualueella. Alue kutsuu istuskelemaan upean järvimaiseman äärelle, ja elävä tuli houkuttelee viettämään siellä aikaa talvellakin. Nuotiopaikka koottiin myös liuskekivistä.

Kuten pihasuunnitteluprojekteissa yleensä, pyöriteltiin Hiidenkodinkin pihaa luonnosten muodossa suuntaan ja toiseen. Lopulta etupihan pintamateriaaliksi ja kulkureiteille valittiin asvaltti. Pihan yhteisalueen pintamateriaalina on kivituhka.

Reheväksi mutta helpoksi kasvava piha

Kovien pintojen vastapainona ovat pihassa ajan myötä runsaiksi kehittyvät istutusalueet, joissa kasvillisuus on helppohoitoista, ja kukkivat perennat ovat pölyttäjien ja perhosten mieleen. Rehevyys ja selkeys muodostavat yhdessä viihtyisän ja tasapainoisen kokonaisuuden.

Istutusalueilla helppohoitoisuus tarkoittaa rikkaruohojen kasvun ja kitkemisen sekä kastelun minimoimista. Uusien taimien kastelua ei tietenkään voi jättää väliin, mutta kosteuden haihtumista maasta estää reilun paksuinen kuorikatekerros.

Puunkuorikatteen Hiidenkodin pihaan toimitti GreenCare. Tykkään itse GreenCaren katteesta, koska se on sopivan revittyä ja sitoutuu hyvin maan pintaan yhtenäiseksi pinnaksi. Kuorikatetta voi käyttää myös perennojen kasvupaikalla.

Tontin toista reunaa kiertää tuija-aita. Ikivihreä aita valikoitui paikkaan siksi, että Hiidenkodin pihan pysäköintialue sijaitsee vastapäätä viereisen talon ikkunoita. Ikivihreä aita estää ajovalojen häikäisyn naapuriin. Tuijat istutettiin GreenCare -tuijamultaan.

Yhteispihalla sijaitsee nuotiopaikan lisäksi myös jokaiselle asunnolle varattu viljelylaatikko, jossa kasvaa maukas vihannes- tai yrttisato tai vaikka värikäs kukkaviljelmä oman mieltymyksen mukaan. Viljelylaatikot on valmistettu Suomessa siperianlehtikuusesta ja laatikoita löytyy Siisti Pihalta.

Laatikot täytettiin hyötymikrobeja sisältävällä, hyötykasvien hyvää kasvua tukevalla GreenCare Luomuruokamullalla.

Koska halusin maksimoida hyönteisten viihtymisen pihassa sekä minimoida pihan hoitamisen, järven puoleiselle tontin osalle kylvettiin nurmikon sijaan niitty Suomen Niittysiemenen moni- ja yksivuotisista niittysiemenistä. Niitty ei todellakaan ole heti kylvön jälkeen näyttävin ratkaisu messupihaan, mutta kasvaessaan tuottaa todella paljon iloa! Niityn kehittyminen ottaa aikansa, mutta kärsivällisyys palkitaan upealla kukkivalla, helppohoitoisella ja yllätykselliselläkin alueella, joka rikastuttaa pihaluontoa.  

Kuva: Suomen Niittysiemen

Pihan eteläisen kulman luontopuutarhassa on mahdollisuus rauhoittua ja kerätä loppukesällä kypsyvää satoa marjapensaista. Kasvit saavat alueella levitä rauhassa ja istuimina toimivat puunrungot lahotessaan tuottaa asuinpaikkoja monille tärkeille hyönteisille ja lahottajille. Puunrungot toimitetaan alueelle messujen jälkeen.

Nopeaa rehevyyttä ruukuilla

Jos rakennat tai pihasi on vasta uusi, tarvitset kärsivällisyyttä! Kasvillisuus kehittyy noin neljän vuoden kuluessa täysikokoiseksi perennojen ja pensaiden osalta Puiden kasvu tietenkin vie kauemmin ja kaikkien kasvien kasvu jatkuu.

Nopeaa vehreyttä ja fiilistä saatiin Hiidenkodin pihaan Elhon suurilla Pure Round-ruukuilla. Elhon ruukut ovat laadukkaita ja tuttuja useasta julkisestakin paikasta. Hiidenkodin pihaan valittiin antrasiitinharmaat ruukut, mutta väreissä todella löytyy! Kun valitset riittävän suuren ruukun, voit istuttaa siihen kimaran monivuotisia perennoja, pienen puun tai pensaan tai rakentaa hyötytarhan ruukkuihin.

Kuivana kesänä ruukkujenkin multapinta kannattaa kattaa. Ja kate pinnalla myös viimeistelee istutuksen ja nostaa sen uudelle tasolle, korostaa kasveja ihan eri tavalla! Hiidenkodin pihan ruukkuihin valitsin teräksenharmaan koristekivikatteen GreenCaren valikoimasta.

Messujen jälkeen ruukut lähtevät lahjoituksena lohjalaisen Harjupuiston palvelukodin pihaan.

Messurakentaminen on melko lailla toisenlaista kuin ilman messuja. Hiidenkodin piha valmistuikin juuri ennen messujen avautumista. Pihan sisältöön tehtiin muutoksia messukävijöiden reittejä ajatellen. Kaikki viljelylaatikot yhteispihalla eivät ole vielä oikeilla paikoillaan. Kasvillisuutta puuttuu kohdista, joihin on viritetty kävelysillat messuvieraita varten.

Piha odottaa kuumeisesti asukkaitaan: vaahtokarkin paistajia, rantakoivikon ihalijoita, oman herkkusadon kasvattajia. Luulen, että tulevat Hiidenkodin asukkaatkaan eivät oikein malta odottaa!

miniatyyripuutarha

Miniatyyripuutarhan rakentaminen – näin teet keitaan minikoossa!

Etelän trooppinen keidas vai huoleton kaktuserämaa? Miniatyyripuutarhan rakentamisessa kaikki on mahdollista! Tässä hommassa voit skipata oikean pihan suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvät jutut, kuten rajoittavan budjetin tai tiukan asemakaavan. Eikä ole pelkoa voimien tai ajan loppumisesta.

Voit helposti rakentaa pikkuisen haaveidesi puutarhan parvekkeelle, terassille tai vaikka olohuoneen keskipisteeksi. Ja mikä ihaninta, tässä hommassa eivät kipeydy selkä eivätkä hartiat! Ja kynnenaluset multaantuvat just sopivasti!

Pidä puutarha omana projektina tai rakenna yhteinen keidas vaikka lasten kanssa. Miniatyyripuutarhan rakentaminen puhuttelee kokemukseni mukaan aika lailla kaikkia!

1. Valitse astia, rakenna kasvualusta

Valitse astia, jonka pohjan halkaisija on vähintään 25 cm ja reunojen korkeus vähintään 6 cm. Astia voi olla myös ruukku, joka on yläosastaan riittävän leveä. Astiassa ei saa olla pohjassa reikää.

Levitä matalan astian pohjalle multaa viiden sentin kerros. Käytä kylvö- ja taimimultaa, joka pysyy hyvin ilmavana eikä tiivisty. Käytä syvemmässä astiassa pohjalla kevytsoraa.

2. Suunnittele puutarhan aiheet ja muodot

Mieti ja päätä puutarhan muodot.  Voit suunnitella miniatyyripuutarhaa kuin suunnittelisit omaa pihaasi. Budjetti, aikataulut ja työn määrä eivät ole tässä esteenä, rajana on ainoastaan oma mielikuvituksesi! Pienenkin puutarhan voi jakaa erilaisiin alueisiin. Muista, että miniatyyripuutarhan rakentamisessa sinulla ei ole mitään oikeaan piharakentamiseen liittyviä rajoja!

3. Istuta puutarhan kasvit

Istuta puutarhan kasvit. Käytä 6 cm ruukussa myytäviä minikasveja, huonekasvien rönsyjä ja pistokkaita tai pieniä kaktuksia ja mehikasveja. Kesällä voit hakea vaikka ihania minikokoisia voikukan taimia puutarhaasi!

Minikasvien juuristo kuivuu nopeasti, joten kastele multa hyvin istuttaessasi. Ryhmittele kuivan ja kostean paikan kasvit erikseen kuten oikeassakin puutarhassa tekisit.

4. Tee puutarhan rakenteet

Rakenna puutarhan kulkureitit ja kovat pinnat. Käytä pieniä mosaiikkipaloja, koristekiviä, oksia, puutikkuja tai koristehiekkaa ja pienikokoista kuorikatetta joita saat lemmikkiliikkeestä. Tiivistä multa pintarakenteiden alta hyvin.

Tee puutarhaan rakenteita: askartele pergola, väännä portti rautalangasta, tee lahopuuaita risuista tai rakenna puuaita jätskitikuista.

5. Kylvä siemenistä jännitystä ja rehevyyttä

Kylvä lopuksi miniatyyripuutarhaan versoja: vihanneskrassista saat nopeasti pensasaidan, auringonkukan versoista kiipeilevät köynnökset tai retiisin- ja basilikanversoista viherrystä miniatyyrikokoiselle kasvimaalle. Punaisen basilikan ja punajuuren versot tuovat vihreyden keskelle väriä. Pidä siemenet kosteana itämisen ajan pienen muovinpalan alla ja sumuta kylvöstä usein.

6. Sisusta ja viimeistele

Sisusta puutarha pikkuruisella rekvisiitalla: Voit hankkia minikokoisia tarvikkeita ja kalusteita esimerkiksi nukkekotiliikkeestä. Rekvisiitta on usein mittakaavassa 1:12. Samalla mittakaavalla laskettuna 25 cm halkaisijaltaan oleva miniatyyripuutarha olisi oikeasti todellisessa puutarhassa halkaisijaltaan kolmen metrin kokoinen.

Pidä mittakaava mielessäsi kun suunnittelet puutarhan pintoja ja rakenteita, mutta älä noudata sitä niin orjallisesti jos et halua.

7. Nautiskele, muokkaa, uudista!

Nauti pikkuruisesta puutarhasta ja sen kevyestä hoidosta! Leiki! Ota valokuvia! Kerro tarinoita!

Sijoita puutarha sellaiseen paikkaan, jossa et unohda päivittäistä kastelua sumutuspullolla. Seuraa puutarhan kasvua: kylvä välillä uusia siemeniä, leikkaa liian suureksi kasvavia kasveja. Sisusta ja muokkaa puutarhaa sesonkien ja vuodenaikojen mukaan!

Miniatyyripuutarhan rakentamisessa onkin yksi yhteys oikean pihan rakentamiseen ja hoitoon: on ihanaa (ja joskus kamalaa) että se ei tunnu olevan koskaan aivan valmis!

Bambu puutarhaan

Bambu puutarhaan?

Bambut ovat houkuttelevia puutarhakasveja: voimakaskasvuisia, reheviä, helppohoitoisia ja ikivihreitä eli eivät pudota lehtiään talvella. Bambut näyttävät hyvältä tummia, ikivihreitä havuja vasten. Niiden tuulessa heiluva kevyt olemus tuo hienoa kontrastia rakennuksiin ja jämäkkälehtisiin kasveihin. Bambut sopivat niukkaan japanilaistyyliseen kivipuutarhaan yhtä hyvin kuin runsaaseen vehreään puutarhaankin. 

Bambut ovat kotoisin Aasiasta, eivätkä siis kasvuvaatimuksiltaan kuulu Suomen kasvuvyöhykkeiden kasveihin. Bambut kuuluvat heinäkasveihin ja niitä on maailmassa yli tuhat lajia, esimerkiksi  Phyllostachys, Fargesia, Sasa, Pseudosasa, Sasaella, Semiarundinaria ja Shibataea-bambut.

Talvenkestävät ikivihreät?

Suomessa tavallisimpia ja talvenkestävimpiä bambuja ovat vuoriruokobambut (Fargesia). Kun hankinnassa on bambu puutarhaan, törmäät todennäköisimmin vuoriruokobambuun.

Vuoriruokobambu Fargesia murileae

Ruokobambujen kasvutapa on pensamainen ja rehevä ja ne kasvavat noin 2-4 metriä korkeiksi, jonka vuoksi sitä käytetäänkin aitakasvina. Tiivis kasvutapa muodostaa kasvustosta vihreän seinän ja hyvän taustan muulle puutarhalle. 

Vuoriruokobambun sanotaan kestävän talvella noin 25 asteen pakkasta. Omassa pihassani 2-kasvuvyöhykkeellä vuoriruokobambu on talvehtinut kaksi talvea ruukussa suojaamattomana taivasalla saamatta mitään vaurioita. Lumeen ja jäähän peittyvät, latvoistaan taipuvat oksat ja vihreät lehdet ovat talvella kauniit. 

Ruokobambu Fargesia rufa

Tämä vuoriruokobambu jää matalammaksi kuin aiemmin mainitsemani. 1-2 metrin korkuisena laji sopii paremmin kukkapenkin tai istutusalueen yksittäiskasviksi kuin aidaksi. Bambu sopii todella hyvin ruukkuun ja saattaa talvehtiakin hyvin. Omassa pihassani talvehtimisenkesto testataan tulevana talvena. 

Mustabambu Phyllostachys nigra

Mustabambu saa nimensä kiiltävästä mustasta rungostaan. Nuoret versot ovat vihreitä, mutta muuttuvat kasvaessaan mustiksi. Väri on intensiivisempi aurinkoisella kasvupaikalla. Mustabambu voi kasvaa 3-5 metriä korkeaksi, mutta Suomen olosuhteissa jää todennäköisesti matalammaksi.

Mustabambu ei kasvuvaatimustensa perusteella talvehdi meillä maassa, mutta sen voi talvettaa ruukussa viileässä noin +5 – +10 asteen lämpötilassa. 

Bambun maassa talvehtimista edistää lumisuoja. Jos lunta ei ole, voi bambun juurelle kerätä lehtiä tai käyttää talvisuojaturvetta sitten kun maa on jäätynyt. Jos talvi on leuto, eikä kovaa pakkasta tai lunta juuri ole, on bambulla hyvät mahdollisuudet selvitä talven yli vaurioitta.

Kevätaurinko saattaa koetella bambua jos se on aurinkoisella paikalla. Suojaa silloin bambun lehtiä kuten suojaisit havuja ja muita ikivihreitä kasveja.

Harkintaa bambun hankintaan

Ennen kuin päätät hankkia bambun puutarhaasi, muista sen elinvoimaisuus. Hyvin viihtyessään vuoriruokobambu leviää juurillaan laajalle alueelle ja siitä tulee pihan riesa. Vuoriruokobambu on Suomessa hyvin potentiaalinen tulevien vuosien haitallinen vieraslaji. 

Kewn puutarhassa helposti leviävät bambut on istutettu kumiin, jotta ne pysyvät arvokkaalla alueella aisoissa. 

Phycostallus mannii – suurikokoinen, voimakkaasti leviävä bambu
Fargesia frigida – lehtensä talveksi pudottava kylmänkestävä bambu
Pseudosasa amabilis – juurillaan leviävä kookas bambu
Phyllostachys humilis – kellertävärunkoinen bambu
Sasa palmata – suurten alueiden voimakkaasti leviävä, palmumainen bambu
Himalayacalamus cupreus – kookas, pystykasvuinen bambu

Voimakas kasvi suureen ruukkuun

Paras ratkaisu on hankkia bambu puutarhaan ruukussa. Bambusta saa upean tilanjakajakasvuston suorakaiteen muotoisissa, riittävän syvissä ja suurissa ruukuissa. Suurissa ruukuissa myös talvehtiminen onnistuu ja näkösuoja, jota bambu tarjoaa, toteutuu talvellakin. 

Bambut eivät viihdy talvikosteassa maassa, joten ruukku kannattaa reilusti salaojittaa kevytsoralla ja viedä märkänä talvena sateelta suojaan. Voimakasjuurisena bambu tarvitsee tilaa, joten ruukun kokoa kannattaa tarkastella kriittisesti vuosittain. Bambukasvuston voi keväällä jakaa ja istuttaa useampaan ruukkuun. 

Koska bambu viihtyy tasaisen kosteassa (ei märässä!) maassa, kannattaa mullan pinta peittää esimerkiksi kuorikatteella.

Bambua viljellään Suomessa

Kun pandojen hankinta Ähtärin eläinpuistoon varmistui, käynnistettiin Suomessa hanke, jossa tutkittiin bambun viljelyn mahdollisuuksia kasvuolosuhteissamme. Kasvatuksessa kestävimmiksi osoittautuivat Fargesia-bambut, joskin ne olivat hidaskasvuisempia kuin Phyllostachys-bambut. Kotimaisen bambun lisäksi pandat nauttivat tällä hetkellä myös tuontiravintoa.

1 2 3 4 18