miniatyyripuutarha

Miniatyyripuutarhan rakentaminen – näin teet keitaan minikoossa!

Etelän trooppinen keidas vai huoleton kaktuserämaa? Miniatyyripuutarhan rakentamisessa kaikki on mahdollista! Tässä hommassa voit skipata oikean pihan suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvät jutut, kuten rajoittavan budjetin tai tiukan asemakaavan. Eikä ole pelkoa voimien tai ajan loppumisesta.

Voit helposti rakentaa pikkuisen haaveidesi puutarhan parvekkeelle, terassille tai vaikka olohuoneen keskipisteeksi. Ja mikä ihaninta, tässä hommassa eivät kipeydy selkä eivätkä hartiat! Ja kynnenaluset multaantuvat just sopivasti!

Pidä puutarha omana projektina tai rakenna yhteinen keidas vaikka lasten kanssa. Miniatyyripuutarhan rakentaminen puhuttelee kokemukseni mukaan aika lailla kaikkia!

1. Valitse astia, rakenna kasvualusta

Valitse astia, jonka pohjan halkaisija on vähintään 25 cm ja reunojen korkeus vähintään 6 cm. Astia voi olla myös ruukku, joka on yläosastaan riittävän leveä. Astiassa ei saa olla pohjassa reikää.

Levitä matalan astian pohjalle multaa viiden sentin kerros. Käytä kylvö- ja taimimultaa, joka pysyy hyvin ilmavana eikä tiivisty. Käytä syvemmässä astiassa pohjalla kevytsoraa.

2. Suunnittele puutarhan aiheet ja muodot

Mieti ja päätä puutarhan muodot.  Voit suunnitella miniatyyripuutarhaa kuin suunnittelisit omaa pihaasi. Budjetti, aikataulut ja työn määrä eivät ole tässä esteenä, rajana on ainoastaan oma mielikuvituksesi! Pienenkin puutarhan voi jakaa erilaisiin alueisiin. Muista, että miniatyyripuutarhan rakentamisessa sinulla ei ole mitään oikeaan piharakentamiseen liittyviä rajoja!

3. Istuta puutarhan kasvit

Istuta puutarhan kasvit. Käytä 6 cm ruukussa myytäviä minikasveja, huonekasvien rönsyjä ja pistokkaita tai pieniä kaktuksia ja mehikasveja. Kesällä voit hakea vaikka ihania minikokoisia voikukan taimia puutarhaasi!

Minikasvien juuristo kuivuu nopeasti, joten kastele multa hyvin istuttaessasi. Ryhmittele kuivan ja kostean paikan kasvit erikseen kuten oikeassakin puutarhassa tekisit.

4. Tee puutarhan rakenteet

Rakenna puutarhan kulkureitit ja kovat pinnat. Käytä pieniä mosaiikkipaloja, koristekiviä, oksia, puutikkuja tai koristehiekkaa ja pienikokoista kuorikatetta joita saat lemmikkiliikkeestä. Tiivistä multa pintarakenteiden alta hyvin.

Tee puutarhaan rakenteita: askartele pergola, väännä portti rautalangasta, tee lahopuuaita risuista tai rakenna puuaita jätskitikuista.

5. Kylvä siemenistä jännitystä ja rehevyyttä

Kylvä lopuksi miniatyyripuutarhaan versoja: vihanneskrassista saat nopeasti pensasaidan, auringonkukan versoista kiipeilevät köynnökset tai retiisin- ja basilikanversoista viherrystä miniatyyrikokoiselle kasvimaalle. Punaisen basilikan ja punajuuren versot tuovat vihreyden keskelle väriä. Pidä siemenet kosteana itämisen ajan pienen muovinpalan alla ja sumuta kylvöstä usein.

6. Sisusta ja viimeistele

Sisusta puutarha pikkuruisella rekvisiitalla: Voit hankkia minikokoisia tarvikkeita ja kalusteita esimerkiksi nukkekotiliikkeestä. Rekvisiitta on usein mittakaavassa 1:12. Samalla mittakaavalla laskettuna 25 cm halkaisijaltaan oleva miniatyyripuutarha olisi oikeasti todellisessa puutarhassa halkaisijaltaan kolmen metrin kokoinen.

Pidä mittakaava mielessäsi kun suunnittelet puutarhan pintoja ja rakenteita, mutta älä noudata sitä niin orjallisesti jos et halua.

7. Nautiskele, muokkaa, uudista!

Nauti pikkuruisesta puutarhasta ja sen kevyestä hoidosta! Leiki! Ota valokuvia! Kerro tarinoita!

Sijoita puutarha sellaiseen paikkaan, jossa et unohda päivittäistä kastelua sumutuspullolla. Seuraa puutarhan kasvua: kylvä välillä uusia siemeniä, leikkaa liian suureksi kasvavia kasveja. Sisusta ja muokkaa puutarhaa sesonkien ja vuodenaikojen mukaan!

Miniatyyripuutarhan rakentamisessa onkin yksi yhteys oikean pihan rakentamiseen ja hoitoon: on ihanaa (ja joskus kamalaa) että se ei tunnu olevan koskaan aivan valmis!

Bambu puutarhaan

Bambu puutarhaan?

Bambut ovat houkuttelevia puutarhakasveja: voimakaskasvuisia, reheviä, helppohoitoisia ja ikivihreitä eli eivät pudota lehtiään talvella. Bambut näyttävät hyvältä tummia, ikivihreitä havuja vasten. Niiden tuulessa heiluva kevyt olemus tuo hienoa kontrastia rakennuksiin ja jämäkkälehtisiin kasveihin. Bambut sopivat niukkaan japanilaistyyliseen kivipuutarhaan yhtä hyvin kuin runsaaseen vehreään puutarhaankin. 

Bambut ovat kotoisin Aasiasta, eivätkä siis kasvuvaatimuksiltaan kuulu Suomen kasvuvyöhykkeiden kasveihin. Bambut kuuluvat heinäkasveihin ja niitä on maailmassa yli tuhat lajia, esimerkiksi  Phyllostachys, Fargesia, Sasa, Pseudosasa, Sasaella, Semiarundinaria ja Shibataea-bambut.

Talvenkestävät ikivihreät?

Suomessa tavallisimpia ja talvenkestävimpiä bambuja ovat vuoriruokobambut (Fargesia). Kun hankinnassa on bambu puutarhaan, törmäät todennäköisimmin vuoriruokobambuun.

Vuoriruokobambu Fargesia murileae

Ruokobambujen kasvutapa on pensamainen ja rehevä ja ne kasvavat noin 2-4 metriä korkeiksi, jonka vuoksi sitä käytetäänkin aitakasvina. Tiivis kasvutapa muodostaa kasvustosta vihreän seinän ja hyvän taustan muulle puutarhalle. 

Vuoriruokobambun sanotaan kestävän talvella noin 25 asteen pakkasta. Omassa pihassani 2-kasvuvyöhykkeellä vuoriruokobambu on talvehtinut kaksi talvea ruukussa suojaamattomana taivasalla saamatta mitään vaurioita. Lumeen ja jäähän peittyvät, latvoistaan taipuvat oksat ja vihreät lehdet ovat talvella kauniit. 

Ruokobambu Fargesia rufa

Tämä vuoriruokobambu jää matalammaksi kuin aiemmin mainitsemani. 1-2 metrin korkuisena laji sopii paremmin kukkapenkin tai istutusalueen yksittäiskasviksi kuin aidaksi. Bambu sopii todella hyvin ruukkuun ja saattaa talvehtiakin hyvin. Omassa pihassani talvehtimisenkesto testataan tulevana talvena. 

Mustabambu Phyllostachys nigra

Mustabambu saa nimensä kiiltävästä mustasta rungostaan. Nuoret versot ovat vihreitä, mutta muuttuvat kasvaessaan mustiksi. Väri on intensiivisempi aurinkoisella kasvupaikalla. Mustabambu voi kasvaa 3-5 metriä korkeaksi, mutta Suomen olosuhteissa jää todennäköisesti matalammaksi.

Mustabambu ei kasvuvaatimustensa perusteella talvehdi meillä maassa, mutta sen voi talvettaa ruukussa viileässä noin +5 – +10 asteen lämpötilassa. 

Bambun maassa talvehtimista edistää lumisuoja. Jos lunta ei ole, voi bambun juurelle kerätä lehtiä tai käyttää talvisuojaturvetta sitten kun maa on jäätynyt. Jos talvi on leuto, eikä kovaa pakkasta tai lunta juuri ole, on bambulla hyvät mahdollisuudet selvitä talven yli vaurioitta.

Kevätaurinko saattaa koetella bambua jos se on aurinkoisella paikalla. Suojaa silloin bambun lehtiä kuten suojaisit havuja ja muita ikivihreitä kasveja.

Harkintaa bambun hankintaan

Ennen kuin päätät hankkia bambun puutarhaasi, muista sen elinvoimaisuus. Hyvin viihtyessään vuoriruokobambu leviää juurillaan laajalle alueelle ja siitä tulee pihan riesa. Vuoriruokobambu on Suomessa hyvin potentiaalinen tulevien vuosien haitallinen vieraslaji. 

Kewn puutarhassa helposti leviävät bambut on istutettu kumiin, jotta ne pysyvät arvokkaalla alueella aisoissa. 

Phycostallus mannii – suurikokoinen, voimakkaasti leviävä bambu
Fargesia frigida – lehtensä talveksi pudottava kylmänkestävä bambu
Pseudosasa amabilis – juurillaan leviävä kookas bambu
Phyllostachys humilis – kellertävärunkoinen bambu
Sasa palmata – suurten alueiden voimakkaasti leviävä, palmumainen bambu
Himalayacalamus cupreus – kookas, pystykasvuinen bambu

Voimakas kasvi suureen ruukkuun

Paras ratkaisu on hankkia bambu puutarhaan ruukussa. Bambusta saa upean tilanjakajakasvuston suorakaiteen muotoisissa, riittävän syvissä ja suurissa ruukuissa. Suurissa ruukuissa myös talvehtiminen onnistuu ja näkösuoja, jota bambu tarjoaa, toteutuu talvellakin. 

Bambut eivät viihdy talvikosteassa maassa, joten ruukku kannattaa reilusti salaojittaa kevytsoralla ja viedä märkänä talvena sateelta suojaan. Voimakasjuurisena bambu tarvitsee tilaa, joten ruukun kokoa kannattaa tarkastella kriittisesti vuosittain. Bambukasvuston voi keväällä jakaa ja istuttaa useampaan ruukkuun. 

Koska bambu viihtyy tasaisen kosteassa (ei märässä!) maassa, kannattaa mullan pinta peittää esimerkiksi kuorikatteella.

Bambua viljellään Suomessa

Kun pandojen hankinta Ähtärin eläinpuistoon varmistui, käynnistettiin Suomessa hanke, jossa tutkittiin bambun viljelyn mahdollisuuksia kasvuolosuhteissamme. Kasvatuksessa kestävimmiksi osoittautuivat Fargesia-bambut, joskin ne olivat hidaskasvuisempia kuin Phyllostachys-bambut. Kotimaisen bambun lisäksi pandat nauttivat tällä hetkellä myös tuontiravintoa.

Husqvarna yhdistelmätrimmeri 325 iLK – pihan monitoimikone

Yhteistyössä Husqvarnan kanssa

Olen ilokseni saanut testata Husqvarnan akkukäyttöistä monitoimitrimmeriä tämän kesän ajan. Pihanhoidon monitoimilaitteen hankkiminen on rajatun säilytys- ja kuljetustilan vuoksi käynyt mielessäni aiemmin, mutta olen ollut skeptinen.

Laitteiden liitoksilla on tapana lakata toimimasta ja erilaisten osien toisiinsa kiinnittäminen ei yleensä ole oikeasti kätevää. Akkulaitteisiin taas olen ollut ihastunut jo aiemmin.

Onko Husqvarna yhdistelmätrimmeri 325iLK sulattanut puutarhurin sydämen?

Tykkään Hussen akkukoneiden helppokäyttöisyydestä. Trimmerissäkin käyttöönotto on yksinkertaista: Virtakytkin on helposti löydettävissä ja sekä akun lataustilanteen sekä koneen tehon näkee helposti työn lomassa. Yhdistelmätrimmerissä on kolme eri tehoastetta. Itse en ole vahvinta pyöritystä tarvinnut kuin sitkeimpiä, pitkiä heinikkoja trimmatessani. Käyntiääni on hiljainen myös voimakkaimmalla teholla.

Kone on ollut trimmerinä käytössäni eniten. Se on järeä, mutta samalla kevyt ja tarkka ohjata ja taipuu siksi hienovaraisimpiinkin tirmmauksiin, joille hoitamissani pihoissa on tarvetta.

Kun on aika vaihtaa toiseen hommaan, sujuu lisälaitteen vaihto seuraavasti: ruuvataan liitoksen kiristys auki, liu’utetaan trimmerilaite koneesta pois, laitetaan toisen laitteen varsi tilalle, kliksautetaan paikoilleen ja ruuvataan kiristys takaisin kiinni. Aika helppoa ja toimivaa.

Jos sinulla on ennestään bensakäyttöisen yhdistelmätrimmerin lisälaitteita, sopivat ne myös Husqvarna 325iLK -yhdistelmätrimmeriin. Hämmästyin, miten järeästi ja voimakkaasti jyrsinterä trimmerissä toimii. Jos nurmikon kunnostusta tai kasvimaan kääntöä tekee harvemmin tai pienelle alueelle, on turha hankkia erillistä jyrsintä kun lisälaitteella voi hoitaa saman homman.

Rakastan puutarhassa skarppeja rajauksia. Voi kunpa niihin kiinnitettäisiin pihoissa enemmän huomiota! Käsityönä reunojen leikkaaminen sujuu kanttausraudalla, mutta suuremmissa alueissa nopeampi ja tehokkaampi on trimmeriin kiinnitettävä reunaleikkurivarustus. Tällä koneella pitäisi ajella aika monien taloyhtiöiden nurmireunoja suoriksi, vai mitä?

Reunaleikkurin ohjaaminen vaatii vähän harjoittelua, mutta leikkuri on tosi tarkka. Ja niin terävä, että lähellä kasvavien kasvien juuria tulee varoa kuten kanttausraudankin kanssa.

Itse olen ollut ihastunein 325 iLK yhdistelmätrimmerin harjatelapäähän. Kovia pintoja on työskentelyn jälkeen todella haastavaa siivota harjalla ja vesiletkulla. Mutta erittäin helppoa siivota autossa mukana kulkevilla harjaksilla!

Kuivalla kelillä kannattaa siivotessa ottaa vesi mukaan, jotta lika ei pölyä.

Husqvarnan yhdistelmätrimmeriin on saatavana kasa muitakin lisälaitteita: pensasleikkurivarustus, oksasaha- ja puhallinvarustus sekä kumiharjatela ja sammaleenrepijä. Itse käytän akkukäyttöistä Husqvarnan pitkää oksasahaa, mutta se on niin pitkä, että autoon pakkaaminen on vaikeaa. Katkaistava oksasahalisälaite trimmerin kanssa ratkaisisi tämän ongelman ja runkoputkeen löytyvällä jatko-osalla saisi tarvittaessa lisää pituutta sahaan.

Entä sitten akut? Yhdistelmätrimmeri vie akusta voimaa enemmän kuin kevyempi ja pienempi trimmeri, mutta yhdellä BLi200X akulla pärjää pitkään. Akku on huomattavasti kevyempi kuin aiemmin käyttämäni ammattikäyttöön tarkoitettu BLi300. Akkukoneisiin siirtymisen jälkeen ei ole paluuta bensakäyttöisiin, samaa mieltä olisivat varmasti asiakkaanikin (ja naapurinsa varmasti myös).

Husqvarna yhdistelmätrimmeri 325iLK on toimiva ja huoleton hankinta, jos et halua varastoida koneita ja investoida useaan laitteeseen. Trimmeri toimii niin mökillä, omakotitalopihassa kuin ammattilaisen työvälineenäkin. Parempi huoltamisenkin kannalta, että jokunen lisälaite on osan vuodesta toimettomana monen kokonaisen koneen sijaan!

1 2 3 4 18