Bambu puutarhaan?

Bambut ovat houkuttelevia puutarhakasveja: voimakaskasvuisia, reheviä, helppohoitoisia ja ikivihreitä eli eivät pudota lehtiään talvella. Bambut näyttävät hyvältä tummia, ikivihreitä havuja vasten. Niiden tuulessa heiluva kevyt olemus tuo hienoa kontrastia rakennuksiin ja jämäkkälehtisiin kasveihin. Bambut sopivat niukkaan japanilaistyyliseen kivipuutarhaan yhtä hyvin kuin runsaaseen vehreään puutarhaankin. 

Bambut ovat kotoisin Aasiasta, eivätkä siis kasvuvaatimuksiltaan kuulu Suomen kasvuvyöhykkeiden kasveihin. Bambut kuuluvat heinäkasveihin ja niitä on maailmassa yli tuhat lajia, esimerkiksi  Phyllostachys, Fargesia, Sasa, Pseudosasa, Sasaella, Semiarundinaria ja Shibataea-bambut.

Talvenkestävät ikivihreät?

Suomessa tavallisimpia ja talvenkestävimpiä bambuja ovat vuoriruokobambut (Fargesia). Kun hankinnassa on bambu puutarhaan, törmäät todennäköisimmin vuoriruokobambuun.

Vuoriruokobambu Fargesia murileae

Ruokobambujen kasvutapa on pensamainen ja rehevä ja ne kasvavat noin 2-4 metriä korkeiksi, jonka vuoksi sitä käytetäänkin aitakasvina. Tiivis kasvutapa muodostaa kasvustosta vihreän seinän ja hyvän taustan muulle puutarhalle. 

Vuoriruokobambun sanotaan kestävän talvella noin 25 asteen pakkasta. Omassa pihassani 2-kasvuvyöhykkeellä vuoriruokobambu on talvehtinut kaksi talvea ruukussa suojaamattomana taivasalla saamatta mitään vaurioita. Lumeen ja jäähän peittyvät, latvoistaan taipuvat oksat ja vihreät lehdet ovat talvella kauniit. 

Ruokobambu Fargesia rufa

Tämä vuoriruokobambu jää matalammaksi kuin aiemmin mainitsemani. 1-2 metrin korkuisena laji sopii paremmin kukkapenkin tai istutusalueen yksittäiskasviksi kuin aidaksi. Bambu sopii todella hyvin ruukkuun ja saattaa talvehtiakin hyvin. Omassa pihassani talvehtimisenkesto testataan tulevana talvena. 

Mustabambu Phyllostachys nigra

Mustabambu saa nimensä kiiltävästä mustasta rungostaan. Nuoret versot ovat vihreitä, mutta muuttuvat kasvaessaan mustiksi. Väri on intensiivisempi aurinkoisella kasvupaikalla. Mustabambu voi kasvaa 3-5 metriä korkeaksi, mutta Suomen olosuhteissa jää todennäköisesti matalammaksi.

Mustabambu ei kasvuvaatimustensa perusteella talvehdi meillä maassa, mutta sen voi talvettaa ruukussa viileässä noin +5 – +10 asteen lämpötilassa. 

Bambun maassa talvehtimista edistää lumisuoja. Jos lunta ei ole, voi bambun juurelle kerätä lehtiä tai käyttää talvisuojaturvetta sitten kun maa on jäätynyt. Jos talvi on leuto, eikä kovaa pakkasta tai lunta juuri ole, on bambulla hyvät mahdollisuudet selvitä talven yli vaurioitta.

Kevätaurinko saattaa koetella bambua jos se on aurinkoisella paikalla. Suojaa silloin bambun lehtiä kuten suojaisit havuja ja muita ikivihreitä kasveja.

Harkintaa bambun hankintaan

Ennen kuin päätät hankkia bambun puutarhaasi, muista sen elinvoimaisuus. Hyvin viihtyessään vuoriruokobambu leviää juurillaan laajalle alueelle ja siitä tulee pihan riesa. Vuoriruokobambu on Suomessa hyvin potentiaalinen tulevien vuosien haitallinen vieraslaji. 

Kewn puutarhassa helposti leviävät bambut on istutettu kumiin, jotta ne pysyvät arvokkaalla alueella aisoissa. 

Phycostallus mannii – suurikokoinen, voimakkaasti leviävä bambu
Fargesia frigida – lehtensä talveksi pudottava kylmänkestävä bambu
Pseudosasa amabilis – juurillaan leviävä kookas bambu
Phyllostachys humilis – kellertävärunkoinen bambu
Sasa palmata – suurten alueiden voimakkaasti leviävä, palmumainen bambu
Himalayacalamus cupreus – kookas, pystykasvuinen bambu

Voimakas kasvi suureen ruukkuun

Paras ratkaisu on hankkia bambu puutarhaan ruukussa. Bambusta saa upean tilanjakajakasvuston suorakaiteen muotoisissa, riittävän syvissä ja suurissa ruukuissa. Suurissa ruukuissa myös talvehtiminen onnistuu ja näkösuoja, jota bambu tarjoaa, toteutuu talvellakin. 

Bambut eivät viihdy talvikosteassa maassa, joten ruukku kannattaa reilusti salaojittaa kevytsoralla ja viedä märkänä talvena sateelta suojaan. Voimakasjuurisena bambu tarvitsee tilaa, joten ruukun kokoa kannattaa tarkastella kriittisesti vuosittain. Bambukasvuston voi keväällä jakaa ja istuttaa useampaan ruukkuun. 

Koska bambu viihtyy tasaisen kosteassa (ei märässä!) maassa, kannattaa mullan pinta peittää esimerkiksi kuorikatteella.

Bambua viljellään Suomessa

Kun pandojen hankinta Ähtärin eläinpuistoon varmistui, käynnistettiin Suomessa hanke, jossa tutkittiin bambun viljelyn mahdollisuuksia kasvuolosuhteissamme. Kasvatuksessa kestävimmiksi osoittautuivat Fargesia-bambut, joskin ne olivat hidaskasvuisempia kuin Phyllostachys-bambut. Kotimaisen bambun lisäksi pandat nauttivat tällä hetkellä myös tuontiravintoa.

Husqvarna yhdistelmätrimmeri 325 iLK – pihan monitoimikone

Yhteistyössä Husqvarnan kanssa

Olen ilokseni saanut testata Husqvarnan akkukäyttöistä monitoimitrimmeriä tämän kesän ajan. Pihanhoidon monitoimilaitteen hankkiminen on rajatun säilytys- ja kuljetustilan vuoksi käynyt mielessäni aiemmin, mutta olen ollut skeptinen.

Laitteiden liitoksilla on tapana lakata toimimasta ja erilaisten osien toisiinsa kiinnittäminen ei yleensä ole oikeasti kätevää. Akkulaitteisiin taas olen ollut ihastunut jo aiemmin.

Onko Husqvarna yhdistelmätrimmeri 325iLK sulattanut puutarhurin sydämen?

Tykkään Hussen akkukoneiden helppokäyttöisyydestä. Trimmerissäkin käyttöönotto on yksinkertaista: Virtakytkin on helposti löydettävissä ja sekä akun lataustilanteen sekä koneen tehon näkee helposti työn lomassa. Yhdistelmätrimmerissä on kolme eri tehoastetta. Itse en ole vahvinta pyöritystä tarvinnut kuin sitkeimpiä, pitkiä heinikkoja trimmatessani. Käyntiääni on hiljainen myös voimakkaimmalla teholla.

Kone on ollut trimmerinä käytössäni eniten. Se on järeä, mutta samalla kevyt ja tarkka ohjata ja taipuu siksi hienovaraisimpiinkin tirmmauksiin, joille hoitamissani pihoissa on tarvetta.

Kun on aika vaihtaa toiseen hommaan, sujuu lisälaitteen vaihto seuraavasti: ruuvataan liitoksen kiristys auki, liu’utetaan trimmerilaite koneesta pois, laitetaan toisen laitteen varsi tilalle, kliksautetaan paikoilleen ja ruuvataan kiristys takaisin kiinni. Aika helppoa ja toimivaa.

Jos sinulla on ennestään bensakäyttöisen yhdistelmätrimmerin lisälaitteita, sopivat ne myös Husqvarna 325iLK -yhdistelmätrimmeriin. Hämmästyin, miten järeästi ja voimakkaasti jyrsinterä trimmerissä toimii. Jos nurmikon kunnostusta tai kasvimaan kääntöä tekee harvemmin tai pienelle alueelle, on turha hankkia erillistä jyrsintä kun lisälaitteella voi hoitaa saman homman.

Rakastan puutarhassa skarppeja rajauksia. Voi kunpa niihin kiinnitettäisiin pihoissa enemmän huomiota! Käsityönä reunojen leikkaaminen sujuu kanttausraudalla, mutta suuremmissa alueissa nopeampi ja tehokkaampi on trimmeriin kiinnitettävä reunaleikkurivarustus. Tällä koneella pitäisi ajella aika monien taloyhtiöiden nurmireunoja suoriksi, vai mitä?

Reunaleikkurin ohjaaminen vaatii vähän harjoittelua, mutta leikkuri on tosi tarkka. Ja niin terävä, että lähellä kasvavien kasvien juuria tulee varoa kuten kanttausraudankin kanssa.

Itse olen ollut ihastunein 325 iLK yhdistelmätrimmerin harjatelapäähän. Kovia pintoja on työskentelyn jälkeen todella haastavaa siivota harjalla ja vesiletkulla. Mutta erittäin helppoa siivota autossa mukana kulkevilla harjaksilla!

Kuivalla kelillä kannattaa siivotessa ottaa vesi mukaan, jotta lika ei pölyä.

Husqvarnan yhdistelmätrimmeriin on saatavana kasa muitakin lisälaitteita: pensasleikkurivarustus, oksasaha- ja puhallinvarustus sekä kumiharjatela ja sammaleenrepijä. Itse käytän akkukäyttöistä Husqvarnan pitkää oksasahaa, mutta se on niin pitkä, että autoon pakkaaminen on vaikeaa. Katkaistava oksasahalisälaite trimmerin kanssa ratkaisisi tämän ongelman ja runkoputkeen löytyvällä jatko-osalla saisi tarvittaessa lisää pituutta sahaan.

Entä sitten akut? Yhdistelmätrimmeri vie akusta voimaa enemmän kuin kevyempi ja pienempi trimmeri, mutta yhdellä BLi200X akulla pärjää pitkään. Akku on huomattavasti kevyempi kuin aiemmin käyttämäni ammattikäyttöön tarkoitettu BLi300. Akkukoneisiin siirtymisen jälkeen ei ole paluuta bensakäyttöisiin, samaa mieltä olisivat varmasti asiakkaanikin (ja naapurinsa varmasti myös).

Husqvarna yhdistelmätrimmeri 325iLK on toimiva ja huoleton hankinta, jos et halua varastoida koneita ja investoida useaan laitteeseen. Trimmeri toimii niin mökillä, omakotitalopihassa kuin ammattilaisen työvälineenäkin. Parempi huoltamisenkin kannalta, että jokunen lisälaite on osan vuodesta toimettomana monen kokonaisen koneen sijaan!

Puutarhan heinät

Kesäkukkien ja muiden kausikasvien joukosta voi nykyään bongata runsaan valikoiman heiniä. Heinät sopivat hienosti ruukkuistutuksiin sekä pihan istutusalueille tuomaan vaihtelua lehtimuotoihin ja -väreihin. Tuulessa keinuvat puutarhan heinät tuovat liikkeellään pihaan elävyyttä, ja useimmat törröttävät kauniisti talvella, mikä on lumettomaan aikaan upea juttu!

Heinien liiallista leviämistä puutarhassa pelätään suotta, muista puutarhakasveista löytyy monia ärhäkämpiä ja vilkkaampia lajeja! 

Osa koristeheinistä talvehtii hyvin vettä läpäisevässä maassa, mutta osan talvettaminen on hankalampaa. Löydät omaan pihaasi sopivan monivuotisen heinäkumppanin oikeastaan vain kokeilemalla. Maassa talvehtimisessa on tärkeää, että vesi ei jää maahan seisomaan. Siksi savimaa on pihamaista haasteellisin. Ruukuissa kesän viettäneet heinät voi kuitenkin siirtää talveksi vaikka viljelylaatikkoon, jossa kohopenkin olosuhteet ovat märkänä talvena paremmat. 

pehmytmesiheinä Holcus mollis

Tätä heinää myydään useimmiten kesäkukkien joukossa yksivuotisena, mutta se saattaa hyvin talvehtia puutarhassa tai jopa ruukussakin. Pehmytmesiheinä tulee helposti kalvakaksi liian paahteisella paikalla. Puolivarjossa se on kauneimmillaan ja leviää nopeasti rönsyjen avulla. Tämä heinä kasvaa noin 30 cm korkuiseksi. 

kuparisara Carex buchananii

Kuparisara on joidenkin mielestä jo valmiiksi kuolleen näköinen heinä, mutta kuivan näköiset, kuparinruskeat  lehdet kuuluvat asiaan ja tuovat kontrastia ja väriä muun kasvillisuuden joukkoon. Kuparisara kasvaa noin 40-60 cm korkeaksi ja törröttää kauniisti talvella. Sen lehtiä ei leikata koskaan alas, vain kuivuneita poistetaan. Kuparisara leviää todella hillitysti eikä leviä siemenistä. 

Kuvassa kuparisaran lajike ’Red Rooster’

arabiansulkahirssi Pennisetum setaceum ’Rubrum’

Punaisena loistava heinä on ihana, mutta ei talvehdi maassa kasvuoloissamme vaan se täytyy viedä talveksi viileään, noin +5 – +10 asteeseen talvehtimaan.  Sulkahirssit ovat koko kesän kauniita ja koska lehdet ovat muutenkin kuivahkot, ei tilapäinen kuivuminen tai lehtien ruskistuminen näytä pahalta. Kasvi säilyy kauneimpana puolivarjossa kovalta paahteelta suojassa. Arabiansulkahirssistä kasvaa noin 40 cm korkuinen. 

oshimasara Carex oshimensis

Oshimasara löytyy usein kausikasviosastolta, mutta talvehtii kyllä kun maa on hyvin vettä läpäisevä. Oshimasaralle paras kasvupaikka on kosteana pysyvä ja puolivarjoinen ja maa saa olla hapan. Auringossakin se viihtyy jos muistat kastella säännöllisesti. Oshimasaran kasvutapa on lamoava ja sen korkeudeksi tulee noin 30-40 cm. Oshimasara ei leviä siemenillään. 

isosiniheinä Molinia arundinacea

Siniheinät sopivat monenlaiseen maahan istutettavaksi ja sen suuret töyhtömäisen keveät kukinnot ovat loppukesästä hienot. Isosiniheinä vaatii vierelleen tilaa jotta pääsee hyvin esiin, mutta ei leviä siemenistä joten sen voi istuttaa huoletta muiden kasvien joukkoon. 

Kuvissa lajike ’Transparent’, josta tulee kukintojen kanssa reilu 150 cm korkea. 

hurmesilkkiheinä Imperata cylindrica

Hurmesilkkiheinän punaiset lehdenkärjet ovat upeat muiden kasvien seasta noustessaan., kasvi kasvaa noin 40 cm korkeaksi. Heinä sopii hyvin ruukkuistutuksiin ja sen voi yhdistää esimerkiksi punaisena kukkiviin mataliin kesäkukkiin. Hurmesilkkiheinä ei ole varma talvehtija, mutta maassa tai ruukussa talvetusta voi kokeilla.

koristekastikka Clamagrostis x acutiflora

Koristekastikka on heinistä miltei kestävin ja viihtyy hyvin paahteessakin. Se on tanakka talventörröttäjä mutta nousee maasta jo varhain keväällä ja näyttää hyvältä pitkän aikaa. Koristekastikka  kasvaa vuosi vuodelta kookkaammaksi mättääksi, mutta ei leviä siemenestä.

Kuvassa kirjavalehtinen Calamagrostis x acutiflora ’Overdam’, joka yltää kukintojen kanssa noin 150 cm korkeaksi. 

sininata Festuca glauca

Sininata erottuu puutarhan vihreistä kasveista teräksensinisellä, mutta pehmeällä olemuksellaan. Väri on sitä voimakkaampi, mitä aurinkoisemmassa paikassa heinä kasvaa. Sininata kasvaa noin 20-35 cm korkuiseksi ja sopii paikkoihin, joissa ei jää muun kasvillisuuden varjoon. Sininata leviää mätästämällä, mutta myös siemenestä. 

Sininata vaatii köyhähkön, hyvin vettä läpäisevän maan ja sopii hyvin kivikkokasvien ja esimerkiksi kääpiövuorimäntyjen kaveriksi.  Sininatan uudet versot ovat valitettavasti kanien ja rusakoiden kevätherkkua, mutta jos versot rouskitaan, kasvaa tilalle kyllä uusia.

Heiniä ei leikata syksyn tullen leikata alas, kuten ei muitakaan pihan perennoja. Vanha kasvusto kannattaa kuitenkin poistaa keväällä hyvissä ajoin ennen kuin uusi kasvu alkaa pilkottaa, koska vanhojen kuivien versojen leikkaaminen uusien välistä on hankalaa. 

Puutarhan heinät ovat helppohoitoisia ja niitä on myymälöissä ja taimistoilla hyvin saatavilla, joten miksi et kokeilisi omassa pihassasi?

1 2 3 4 18