Huonekuusen hoito

Ehkä olet etsimässä hoito-ohjeita lahjaksi saamallesi pienelle joulupuulle tai mietit monivuotista korvaajaa joulun perinteiselle kaadetulle metsäkuuselle?

Huonekuusen hoito on helppoa, jos olosuhteet ovat kotonasi otolliset. Jos eivät, talvella täytyy nähdä vähän vaivaa kasvin kunnossa pysymiseen.

Kerron hoidosta tässä sinulle enemmän, mutta ensin on pakko mainita juttu, jota et ehkä tiennyt:

Huonekuusena myytävä pieni kuusi on sama kasvi kuin etelässä yleinen suomumaisine oksineen komeileva upean symmetrinen puu! Eli norfolkinaraukaria Araucaria heterophylla.

Norfolkinaraukarian neulaset ovat nimittäin erilaiset puun nuoruus- ja aikuisvaiheessa. Huonekasvina noin 30- 120 cm kokoisena myytävä puu voi luonnossa kasvaa jopa 70 meträ korkeaksi!

Kasvun myötä puun muoto näyttää tulevan symmetrisemmäksi ja siksi araukariaa kutsutaan myös nimillä star pine ja triangle tree.

Huonekuusi on kotoisin Australiasta, eikä selviä meillä talven yli ulkona. Tärkeintä puun menestymisessä on riittävä kosteus – erityisesti ilmankosteus! Ilmankosteus on kesällä ja talvella usein sopivampi vanhoissa, ehkä vetoisissakin taloissa – joissa on myös talvella viileää. Uusissa asunnoissa on viherkasvien, ja erityisesti huonekuusen, kannalta usein ongelmallisen lämmintä. Joka johtaa myös siihen, että ilma on tosi kuivaa.

Huonekuusen hoito onnistuu, kun pidät huolen näistä jutuista

Ruukku

Siirrä kasvi muovisesta ostoruukusta suurempaan ruukkuun. Käytä ruukussa tavallista huonekasvimultaa. Lasitettu ruukku pitää kosteutta paremmin. Jos arvelet olevasti laiska kastelija, valitse tällainen lasittamattoman, hengittävän saviruukun sijaan.

Valo

Sijoita huonekuusi valoisaan paikkaan, mutta ei suoraan auringonpaahteeseen! Talvella kasvi voi olla ikkunan edessä, mutta siirrä se kauemmaksi ikkunasta, kun kesän porottava paiste alkaa.

Kastelu

Kastele huonekuusta säännöllisesti, jotta multa pysyy kosteana, mutta ei märkänä! Kokeile multaa sormella, jos se on aivan kuivaa, on jo kiire kastelun kanssa. Tihennä kastelua. Jos taas multa lilluu märkänä, eivät kasvin juuret saa niille tärkeää happea. Harvenna siis kastelua.

Muista, että mitä lämpimämpää on, sitä enemmän kuusi kaipaa vettä. Ja mitä lämpimämpää on, sen vähemmän huoneilmassa on kosteutta, erityisesti talvella. Ja mitä lämpimämpää on, sitä enemmän huonekuusi kaipaa myös valoa talvella!

Huonekuusen hoito talvella

Jos sinulla ei ole talveksi (huonekasvien talvi sijoittuu lokakuusta helmikuun loppuun, jolloin luonnonvalo on vähäistä) viileää tilaa vaan kotisi lämpötila on 20 – 26 asteen paikkeilla, tarjoa huonekuuselle enemmän valoa ja lisää kosteutta sumuttelemalla. Sumuta kuusta päivittäin ja asenna sen yläpuolelle kasvilamppu.

Kastele huonekuusta normaalisti, kuten kesäaikaankin.

Huonekuusen hoito on niukempaa, jos sinulla on kuisti tai vaikka mökki, jossa lämpötila on talvella 10-15 asteessa. Vähennä silloin kastelua reilusti. Pieni liraus vettä kuukauden välein riittää. Sijoita kuusi ikkunan eteen, jolloin se saa luonnonvaloa. Vähäinen talvivalo riittää, sillä lämpöäkin on vähän. Viileässä ilmankosteus on yleensä suurempi, mutta jos ilma tuntuu kuivalta, voit suihkuttaa huonekuusta kastelun yhteydessä.

Lannoitus

Kun maaliskuu koittaa ja luonnonvalo lisääntyy, aloita kuusen viikoittainen lannoitus kastelukannuun sekoitettavalla lannoitteella tai pistä lannoitepuikkoja ruukkuun mullan alle. Jatka lannoitusta elokuun loppuun saakka.

Nauti ihanasta, eksoottisesta kasvista! Äläkä lannistu, jos ensimmäinen talvi huonekuusen kanssa menee pieleen, aina voi yrittää uudelleen, ja oppia!

Asuntomessupiha – Asunto-osuuskunta Hiidenkoti Lohjalla

Olin tosi iloinen, mutta myös melko jännittynyt, kun minua kysyttiin suunnittelemaan Lohjan 2021 asuntomessuille Asuntomessujen oman kohteen, Asunto-osuuskunta Hiidenkodin pihaa. Innostuin yhteisöllisyydestä, mutta totesin myös haasteen: kolme taloa, joissa kussakin kaksi 75 m2 asuntoa samalla noin 2000m2 kokoisella tontilla. Lisäksi autokatos ja varastoja. Talot rakensi messualueelle Unique Rakennus.

pihasuunnitelma Asunto-osuuskunta Hiidenkoti

Suunnittelun lähtökohdat

Mihin mahtuisi oleskelupiha? Mihin tila hyötyviljelylle? Sehän kuuluu nykyaikana lähes itsestäänselvänä rivi- ja kerrostalojenkin pihaan. Miten tontin eteläreunaan jäävää kapeaa kulmausta voisi hyödyntää? Miten näkymä järvelle pidetään auki?

Ennen kaikkea – miten pihasta tulee mahdollisimman helppohoitoinen ja se rakennetaan hyvin kohtuullisella budjetilla?

Koska talot itsessään sijaitsevat hyvin lähekkäin, syntyi minulle tontilla heti ensikäynnillä tunne kylämäisyydestä. Pihaan pitäisi tuoda selkeää vehreyttä, pehmeyttä ja helppoutta. Ja myös paikka yhteiseen oleskeluun ja upean rantamaiseman ihasteluun (hei messukävijä, kuvittele näkymä Hiidenkodin pihasta ilman rannassa sijaitsevia messutelttoja – niin kauniit koivut ja upea järvi:).

Pihan suunnittelua ohjasivat tietysti myös Asuntomessujen vuoden 2021 teemat- vihreä teko, yhteiselo, järven lumo sekä hyvä olo. Lähtökohtana oli, että piha voi olla sekä luonnon monimuotoisuutta, että asukkaidensa hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä lisäävä.

Pihan muodot ja materiaalit

Hiidenkodin pihan rakensi Kukka-Valpuri.

Rakennukset saivat ympärilleen kaarevat istutusalueet. Istutusalueita rajaavaksi materiaaliksi valikoitui kotimainen Liuskemestarien luonnon liuskekivi. Kivi tehtiin tähän kohteeseen mittatilauksena ja se on kooltaan juuri passeli. Liuskereunakiveä saa tilattua vakiokokoisena Liuskemestarien verkkokaupasta.

Reunakivi erottaa materiaalit hienosti toisistaan, mutta matalana mahdollistaa lumen kolauksen talvella. Ja on sekä pinnaltaan, että ulkonäöltään pehmeä ja luonnollinen.

Luonnonkiveä on myös yhteispihan oleskelualueella. Alue kutsuu istuskelemaan upean järvimaiseman äärelle, ja elävä tuli houkuttelee viettämään siellä aikaa talvellakin. Nuotiopaikka koottiin myös liuskekivistä.

Kuten pihasuunnitteluprojekteissa yleensä, pyöriteltiin Hiidenkodinkin pihaa luonnosten muodossa suuntaan ja toiseen. Lopulta etupihan pintamateriaaliksi ja kulkureiteille valittiin asvaltti. Pihan yhteisalueen pintamateriaalina on kivituhka.

Reheväksi mutta helpoksi kasvava piha

Kovien pintojen vastapainona ovat pihassa ajan myötä runsaiksi kehittyvät istutusalueet, joissa kasvillisuus on helppohoitoista, ja kukkivat perennat ovat pölyttäjien ja perhosten mieleen. Rehevyys ja selkeys muodostavat yhdessä viihtyisän ja tasapainoisen kokonaisuuden.

Istutusalueilla helppohoitoisuus tarkoittaa rikkaruohojen kasvun ja kitkemisen sekä kastelun minimoimista. Uusien taimien kastelua ei tietenkään voi jättää väliin, mutta kosteuden haihtumista maasta estää reilun paksuinen kuorikatekerros.

Puunkuorikatteen Hiidenkodin pihaan toimitti GreenCare. Tykkään itse GreenCaren katteesta, koska se on sopivan revittyä ja sitoutuu hyvin maan pintaan yhtenäiseksi pinnaksi. Kuorikatetta voi käyttää myös perennojen kasvupaikalla.

Tontin toista reunaa kiertää tuija-aita. Ikivihreä aita valikoitui paikkaan siksi, että Hiidenkodin pihan pysäköintialue sijaitsee vastapäätä viereisen talon ikkunoita. Ikivihreä aita estää ajovalojen häikäisyn naapuriin. Tuijat istutettiin GreenCare -tuijamultaan.

Yhteispihalla sijaitsee nuotiopaikan lisäksi myös jokaiselle asunnolle varattu viljelylaatikko, jossa kasvaa maukas vihannes- tai yrttisato tai vaikka värikäs kukkaviljelmä oman mieltymyksen mukaan. Viljelylaatikot on valmistettu Suomessa siperianlehtikuusesta ja laatikoita löytyy Siisti Pihalta.

Laatikot täytettiin hyötymikrobeja sisältävällä, hyötykasvien hyvää kasvua tukevalla GreenCare Luomuruokamullalla.

Koska halusin maksimoida hyönteisten viihtymisen pihassa sekä minimoida pihan hoitamisen, järven puoleiselle tontin osalle kylvettiin nurmikon sijaan niitty Suomen Niittysiemenen moni- ja yksivuotisista niittysiemenistä. Niitty ei todellakaan ole heti kylvön jälkeen näyttävin ratkaisu messupihaan, mutta kasvaessaan tuottaa todella paljon iloa! Niityn kehittyminen ottaa aikansa, mutta kärsivällisyys palkitaan upealla kukkivalla, helppohoitoisella ja yllätykselliselläkin alueella, joka rikastuttaa pihaluontoa.  

Kuva: Suomen Niittysiemen

Pihan eteläisen kulman luontopuutarhassa on mahdollisuus rauhoittua ja kerätä loppukesällä kypsyvää satoa marjapensaista. Kasvit saavat alueella levitä rauhassa ja istuimina toimivat puunrungot lahotessaan tuottaa asuinpaikkoja monille tärkeille hyönteisille ja lahottajille. Puunrungot toimitetaan alueelle messujen jälkeen.

Nopeaa rehevyyttä ruukuilla

Jos rakennat tai pihasi on vasta uusi, tarvitset kärsivällisyyttä! Kasvillisuus kehittyy noin neljän vuoden kuluessa täysikokoiseksi perennojen ja pensaiden osalta Puiden kasvu tietenkin vie kauemmin ja kaikkien kasvien kasvu jatkuu.

Nopeaa vehreyttä ja fiilistä saatiin Hiidenkodin pihaan Elhon suurilla Pure Round-ruukuilla. Elhon ruukut ovat laadukkaita ja tuttuja useasta julkisestakin paikasta. Hiidenkodin pihaan valittiin antrasiitinharmaat ruukut, mutta väreissä todella löytyy! Kun valitset riittävän suuren ruukun, voit istuttaa siihen kimaran monivuotisia perennoja, pienen puun tai pensaan tai rakentaa hyötytarhan ruukkuihin.

Kuivana kesänä ruukkujenkin multapinta kannattaa kattaa. Ja kate pinnalla myös viimeistelee istutuksen ja nostaa sen uudelle tasolle, korostaa kasveja ihan eri tavalla! Hiidenkodin pihan ruukkuihin valitsin teräksenharmaan koristekivikatteen GreenCaren valikoimasta.

Messujen jälkeen ruukut lähtevät lahjoituksena lohjalaisen Harjupuiston palvelukodin pihaan.

Messurakentaminen on melko lailla toisenlaista kuin ilman messuja. Hiidenkodin piha valmistuikin juuri ennen messujen avautumista. Pihan sisältöön tehtiin muutoksia messukävijöiden reittejä ajatellen. Kaikki viljelylaatikot yhteispihalla eivät ole vielä oikeilla paikoillaan. Kasvillisuutta puuttuu kohdista, joihin on viritetty kävelysillat messuvieraita varten.

Piha odottaa kuumeisesti asukkaitaan: vaahtokarkin paistajia, rantakoivikon ihalijoita, oman herkkusadon kasvattajia. Luulen, että tulevat Hiidenkodin asukkaatkaan eivät oikein malta odottaa!

miniatyyripuutarha

Miniatyyripuutarhan rakentaminen – näin teet keitaan minikoossa!

Etelän trooppinen keidas vai huoleton kaktuserämaa? Miniatyyripuutarhan rakentamisessa kaikki on mahdollista! Tässä hommassa voit skipata oikean pihan suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvät jutut, kuten rajoittavan budjetin tai tiukan asemakaavan. Eikä ole pelkoa voimien tai ajan loppumisesta.

Voit helposti rakentaa pikkuisen haaveidesi puutarhan parvekkeelle, terassille tai vaikka olohuoneen keskipisteeksi. Ja mikä ihaninta, tässä hommassa eivät kipeydy selkä eivätkä hartiat! Ja kynnenaluset multaantuvat just sopivasti!

Pidä puutarha omana projektina tai rakenna yhteinen keidas vaikka lasten kanssa. Miniatyyripuutarhan rakentaminen puhuttelee kokemukseni mukaan aika lailla kaikkia!

1. Valitse astia, rakenna kasvualusta

Valitse astia, jonka pohjan halkaisija on vähintään 25 cm ja reunojen korkeus vähintään 6 cm. Astia voi olla myös ruukku, joka on yläosastaan riittävän leveä. Astiassa ei saa olla pohjassa reikää.

Levitä matalan astian pohjalle multaa viiden sentin kerros. Käytä kylvö- ja taimimultaa, joka pysyy hyvin ilmavana eikä tiivisty. Käytä syvemmässä astiassa pohjalla kevytsoraa.

2. Suunnittele puutarhan aiheet ja muodot

Mieti ja päätä puutarhan muodot.  Voit suunnitella miniatyyripuutarhaa kuin suunnittelisit omaa pihaasi. Budjetti, aikataulut ja työn määrä eivät ole tässä esteenä, rajana on ainoastaan oma mielikuvituksesi! Pienenkin puutarhan voi jakaa erilaisiin alueisiin. Muista, että miniatyyripuutarhan rakentamisessa sinulla ei ole mitään oikeaan piharakentamiseen liittyviä rajoja!

3. Istuta puutarhan kasvit

Istuta puutarhan kasvit. Käytä 6 cm ruukussa myytäviä minikasveja, huonekasvien rönsyjä ja pistokkaita tai pieniä kaktuksia ja mehikasveja. Kesällä voit hakea vaikka ihania minikokoisia voikukan taimia puutarhaasi!

Minikasvien juuristo kuivuu nopeasti, joten kastele multa hyvin istuttaessasi. Ryhmittele kuivan ja kostean paikan kasvit erikseen kuten oikeassakin puutarhassa tekisit.

4. Tee puutarhan rakenteet

Rakenna puutarhan kulkureitit ja kovat pinnat. Käytä pieniä mosaiikkipaloja, koristekiviä, oksia, puutikkuja tai koristehiekkaa ja pienikokoista kuorikatetta joita saat lemmikkiliikkeestä. Tiivistä multa pintarakenteiden alta hyvin.

Tee puutarhaan rakenteita: askartele pergola, väännä portti rautalangasta, tee lahopuuaita risuista tai rakenna puuaita jätskitikuista.

5. Kylvä siemenistä jännitystä ja rehevyyttä

Kylvä lopuksi miniatyyripuutarhaan versoja: vihanneskrassista saat nopeasti pensasaidan, auringonkukan versoista kiipeilevät köynnökset tai retiisin- ja basilikanversoista viherrystä miniatyyrikokoiselle kasvimaalle. Punaisen basilikan ja punajuuren versot tuovat vihreyden keskelle väriä. Pidä siemenet kosteana itämisen ajan pienen muovinpalan alla ja sumuta kylvöstä usein.

6. Sisusta ja viimeistele

Sisusta puutarha pikkuruisella rekvisiitalla: Voit hankkia minikokoisia tarvikkeita ja kalusteita esimerkiksi nukkekotiliikkeestä. Rekvisiitta on usein mittakaavassa 1:12. Samalla mittakaavalla laskettuna 25 cm halkaisijaltaan oleva miniatyyripuutarha olisi oikeasti todellisessa puutarhassa halkaisijaltaan kolmen metrin kokoinen.

Pidä mittakaava mielessäsi kun suunnittelet puutarhan pintoja ja rakenteita, mutta älä noudata sitä niin orjallisesti jos et halua.

7. Nautiskele, muokkaa, uudista!

Nauti pikkuruisesta puutarhasta ja sen kevyestä hoidosta! Leiki! Ota valokuvia! Kerro tarinoita!

Sijoita puutarha sellaiseen paikkaan, jossa et unohda päivittäistä kastelua sumutuspullolla. Seuraa puutarhan kasvua: kylvä välillä uusia siemeniä, leikkaa liian suureksi kasvavia kasveja. Sisusta ja muokkaa puutarhaa sesonkien ja vuodenaikojen mukaan!

Miniatyyripuutarhan rakentamisessa onkin yksi yhteys oikean pihan rakentamiseen ja hoitoon: on ihanaa (ja joskus kamalaa) että se ei tunnu olevan koskaan aivan valmis!

1 2 3 4 19