Yrttien kasvattaminen – helpompaa kuin luuletkaan!

Yrttien kasvattaminen on ihanaa ja palkitsevaa! Hyötykäyttöön tulevasta kasvista saat kauneuden ja tuoksun lisäksi vielä makua teehen, ruuanlaittoon, leivän päälle, jugurtin sekaan, mihin keksitkään yrttejä käyttää! Väitän, että on helpompaa kasvattaa yrttejä siemenestä saakka itse sen sijaan että yrittää saada kaupan ruukkuyrtin jatkamaan kasvuaan kukoistavana kotona.

Siksi olen koonnut tähän juttuun neljä helppokäyttöistä ruukussa viljeltävää yrttiä. Näiden yrttien sopiva esikasvatusaika alkaa nyt maalikuussa, eli ehdit vielä hyvin laittaa kylvökset tulille!

Basilika – nopea itäminen on kuin ihme

Siementen kylväminen on tosi kivaa lasten kanssa. Erityisen mukavaa on kylvää basilikan siemeniä, koska ne jätetään mullan pinnalle ja itäminen on nopeaa ja helposti nähtävissä. Voit kylvää basilikan suoraan ruukkun, jossa aiot sitä kasvattaa eli taimia ei tarvitse siirtää mihinkään. Basilikan siemen itää parhaiten huoneenlämmössä ja koska siemen jätetään mullan pinnalle, täytyy siementen suihkuttelusta pitää hyvin huolta. Kun siemenessä näkyy vihreää alkua, on aika siirtää ruukku ikkunan viereen jotta se saa tarpeeksi valoa.

Basilikasta kerätään satoa latva irti leikkaamalla tai nyppäisemällä. Voit huomata minikokoiset lehdet suurempien lehtien alla. Näistä minilehdistä kasvaa basilikaan uudet versot eli yrtti haarautuu sitä enemmän mitä enemmän satoa keräät. Basilika tarvitsee lämpöä eikä viihdy sateessa tai kylmässä maassa. Siksi sen viljely sopii hyvin terassille, parvekkeelle tai kasvihuoneesseen. Basilika menestyy sisällä ikkunalaudallakin. Itse viljelen basilikaa tomaattien juurella kasvihuoneessa. Basilikan voi tuoda talveksi sisälle, mutta se vaatii pimeimpään aikaan lisävaloa.

Basilikalajikkeita on monia. Suosittelen lämpimästi mammuttibasilikaa, jota sanotaan myös suurilehtibasilikaksi. Sen maku on mieto ja miltei kämmenen kokoinen lehti on ihana herkku voileivän päällä!

Koreaniiso – teenjuojan pelastus

Koreaniiso ja anisiiso ovat sukulaiskasveja ja molemmat todella maukkaita teeyrttejä. Koreaniiso maistuu makealle ja lakritsimaiselle ja sopii sellaisenaan yrttiteehen. Voit käyttää teehen muutaman tuoreen lehden tai kuivattaa satoa talven teeiltojen varalle. Koreaniiso viihtyy hyvin ruukussa tai maassa lämpimässä paikassa ja kukkii sinisin tai valkoisin perhosia houkuttelevin kukin.

Yrtti on monivuotinen ja voit haudata ruukun maahan talvehtimaan. Iisoruukku saattaa talvehtia myös parvekkeella. Kerää yrtistä yksittäisiä lehtiä tai leikkaa varsista noin puolet kun kasvi alkaa kukkimaan. Koreaniiso kasvaa vielä lisää ja saat korjattua toisenkin sadon.

Kylvä koreaniison siemenet ruukkuun kuten basilikan siemenetkin ja pidä kylvös kosteana. Itäminen ottaa aikaa parista-kolmeen viikkoa. Koreaniiso on mainio kasvi viljelylaatikon reunaan tai aurinkoiselle terassille!

Rosmariini – mitä vanhempi sen komeampi

Rosmariini ei yleensä talvehdi Suomen korkeudella mutta lämpimällä, hyvin vettä läpäisevällä paikalla olen kuullut näin tapahtuvan. Parasta on kylvää rosmariini ruukkuun ja nostaa se aina talveksi sisälle, joko kasvilampun alle tai paikkaan, jossa lämpötila pysyy noin 10-15 asteessa.

Rosmariini on voimakas, mutta monikäyttöinen yrtti. Aivan muutamakin lehti maustaa uunijuurekset, kasviskeiton tai salaattikastikkeen. Rosmariini on hidaskasvuinen, siksikin yrtin säilyttämistä talven yli kannattaa yrittää.

Rosmariinin siemenet kylvetään ruukkuun maaliskuussa ja peitellään kevyesti. Siemenet itävät parin viikon kuluessa.  Rosmariinin kastelu vaatii tarkkailua. Multa ei saisi kuivahtaa koppuraksi, mutta liikaa ei saa kastella. Paras tapa kokeilla mullan märkyyttä on laittaa sormi hiukan mullan pinnan alle. Rosmariini pitää lämmöstä, joten se sopii mainiosti terassille tai lasitetulle parvekkeelle.

Timjami – raikas ja maukas

Timjamin pikkuruiset siemenet kylvetään maalis-huhtikuussa ja ne itävät melko nopeasti,  noin viikon kuluessa. Kylvä siemenet ruukkuun, älä peitä niitä ja huolehdi tasaisesta kosteudesta. Timjami on toiselta nimeltään tarha-ajuruoho ja siitäkin löytyy monia lajikkeita. Itse kylvin tänäkin vuonna appelsiinitimjamia, jossa on selvä sitruksinen aromi.

Timjami viihtyy kuumassa ja kuivassakin paikassa joten se on todella oiva kuuman parvekkeen yrtti. Timjami houkuttelee myös perhosia kukkiessaan. Timjamin saa talvehtimaan, jos vesi valuu sen juurelta talveksi hyvin pois. Oman kokemukseni mukaan timjami talvehtii hyvin aurinkoisessa paikassa olevassa viljelylaatikossa. Jos yrttisi kasvaa ruukussa, voit nostaa sen talveksi sisälle ja talvehdittaa kuten rosmariinin. Muista että talvetettavat kasvit kannattaa nostaa sisälle hyvissä ajoin enne syksyn kylmiä öitä. Näin kasvuympäristön lämpötilan vaihtelusta tulee mahdollisimman mieto.

Yrttien siemeniä

Basilikan ja timjamin siemeniä löydät varmaan jokaisesta siemenhyllystä, mutta jos kaipaat erikoisempia yrttejä ja haluat lukea yrteistä, niiden historiasta ja käytöstä lisää, kurkkaa Hyötykasviyhdistyksen verkkokauppaan! Hyötykasviyhdistyksen Annalan puutarhassa näet kesällä yrtit komeimmassa kasvussaan ja saat ideoita yrttien ja koristekasvien sijoitteluun yhdessä ja erikseen.

Basilika kukkii melko nopeasti ja jos annat kukinnon kehittyä siemeniksi, saat basilikasta omat siemenet. Sama pätee muihinkin yrtteihin.

Kiinnostaako yrttien kasvattaminen enemmän? Liity Pihailon vehreiden vinkkien tilaajaksi, jolloin saat sähköpostiisi puutarhan ajankohtaiset ideat ja neuvot sekä lahjaksi Yrtti-iloa – yrttien viljelyoppaan. Pääset liittymään mukaan tästä!

PS. Kuvissa ruukkujen pinnalla näkyvä aine on perliittiä. Se pidättää kosteutta pintamullassa ja helpottaa kastelua. Monet aiemmin vain ammattiviljelyssä käytössä olleet aineet ja tarvikkeet ovat nyt myös harrastajien saatavilla.

Haluatko tietää lisää puutarhaliikkeistä löytyvistä viljelyn apuaineista ja -materiaaleista? Vinkkaa kommenteissa, palaan aiheeseen sitten pian!

Operaatio vahingoittuneen puun tai pensaan pelastaminen

posted in: Pihailo | 0

Mennyt talvi on ollut pihan kasveille raskas. Lunta on ollut niin paljon, että puut ja pensaat ovat kärsineet lumen aurauksesta, kasauksesta ja katolta tulleista ennätysmäisistä lumimääristä. Paksu lumi ja hankikanto ovat taanneet hyvät oltavat rusakoille ja kauriille. Ne ovat ylettäneet verkon yli vaivatta kun lumen pinta on ollut niin korkealla ja lumikasoja siellä täällä. Mitä kärsineille puille ja pensaille pitäisi nyt tehdä? No, pitää aloittaa operaatio vahingoittuneen puun tai pensaan pelastaminen!

Puun oksat ovat katkeilleet

Jos kattolumi on rysähtäessään katkonut oksia tai latvan puusta, siisti revenneet kohdat leikkaamalla ne terävillä oksasaksilla tai pienellä oksasahalla. Huomioi, että jos leikkaat tähän aikaan vaahteraa, luumu-, tai kirsikkapuuta tai hevoskastanjaa, ne ovat jo heränneet talvilevosta ja niiden keväinen nestekierto on jo alkanut. Puut alkavat leikatessa vuotaa, mikä johtaa helposti yhden tai jopa useamman oksan kuivumiseen. Vuoto ei välttämättä ala samantien.

Yritä leikata katkennut tai revennyt oksa luonnollisesta kohdasta. Tuloksesta tulee kaunis kun leikkaat oksan muutenkin haarautuvasta kohdasta tai sentin verran silmun yläpuolelta.

Lumi katkoo useimmiten ohuita oksia, voit leikata näitä huolettomammin. Poista puusta paksumpi oksa kun olet harkinnut sitä hyvin ja poistoon on selkeä syy. Arboristi osaa arvioida puun kunnon, hallitsee oikean leikkaustekniikan ja osaa kaataa puun turvallisesti jos se on tarpeellista.

Puun kuori on vaurioitunut

Jos puun kuori on revennyt oksan katketessa tai runko on vaurioitunut aurauksesta, leikkaa vahingoittuneen puun kuorenrepale siistiksi puukolla. Tällainen rungon vaurio ei saa puuta kuolemaan, mutta se helpottaa lahottajien pääsyä puuhun ja todennäköisesti lyhentää sen elinikää. Puu kasvattaa vaurioituneeseen kohtaan haavasolukkoa.

Puun runko on syöty koko ympärysmitaltaan pois

Vesi ja ravinteet kulkevat puussa puuaineksen ja kuoren pintakerroksen välissä, nilassa, ja jos  reitti katkaistaan, ei puun latvus elä kauaa. Tyypillistä on että talvella ympäriinsä jyrsitty omenapuu tekee keväällä pienet lehdet ja saattaa kukkiakin, mutta kuivuu ja kuolee sen jälkeen. Kasvuspurtti johtuu latvukseen varastoituneesta vedestä ja ravinteista. Ympäriinsä syöty puu kannattaa poistaa heti keväällä ja istuttaa uusi puu tilalle. Tue puu tukikepeillä ja viritä samantien niiden varaan suojaverkko, jotta vahinkoa ei tapahtuisi uudestaan.

Pensaan oksat ovat katkenneet lumen painosta

Jos maassa on vielä lunta, odota rauhassa että oksankärjet ja pensaan tyviosa vapautuvat sen alta. Älä riuhdo oksia jäätyneen lumen alta väkisin irti. Paikallista vahingoittuneet oksat ja leikkaa ne alhaalta saakka, noin viiden sentin korkeudelta pois. Terävillä raivaussaksilla työ sujuu helpoiten.

Tee leikkupinnoista vinot, jotta sadevesi pääse valumaan pinnan päältä pois. Jos koko pensas on aivan romuna, harkitse sen alasleikkaamista. Alasleikkuun kestävät monet pensaat, kuten pensasangervot, pensashanhikit, kanukat, orapihlajat, aroniat ja kiiltotuhkapensaat.

Helli ja tarkkaile

Edellisen vuoden kesä oli kuivuudessaan kasveille raskas, ja niiden kunto on todennäköisesti heikompi edelliseen kevääseen verrattuna. Jos kevät tulee pikaisesti ja maa kuivuu nopeasti, on lisäveden antamisesta puille ja pensaille apua. Tämä on vahingoittuneen puun kohdalla erityisen tärkeää. Jos lannoitat kasveja, muista että puita pitää lannoittaa todella vähän tai ei ollenkaan. Puu kasvaa terveimmäksi, kun se saa kasvaa rauhassa omaa tahtiaan, ilman voimakasta lannoitusta. Jos istutat uuden puun, tarvitsee se vähintään 50 litraa vettä viikossa juuristolleen. Kastelutarve jatkuu koko kesän ajan jos ei ole näkyvissä runsassateisia jaksoja. Syyslannoitus parantaa puiden ja pensaiden talven kestoa, joten jos haluat lannoittaa, panosta siihen.

”Joka on istuttanut puun, ei ole elänyt turhaan.”

Jos mietit, miten pihan pensaita kannattaisi leikata, katso maksuton minikurssini, jossa kerron aiheesta. Pääset kurssille alla olevasta napista:

 

Taimien esikasvatus – näin onnistut, osa 2

Esikasvatusjutun ensimmäisessä osassa kerroin perusjutuista, joilla taimien esikasvatus onnistuu: tuoreista siemenistä, siementen itämiseen sopivasta mullasta ja helppokäyttöisistä taimipoteista.

Sirkkalehtivaihe

Kun siemen alkaa itää, nousevat ensimmäiset sirkkalehdet pinnalle. Sirkkalehdet ovat usein aivan erinäköiset kuin kasvin varsinaiset lehdet. Siksi jo kylvövaiheessa kannattaa merkitä lapuin tai tikuin, mitä on kylvänyt ja mihin. Tässä vaiheessa siemen tuottaa kasville kaikki sen tarvitsemat ravinteet ja kasvi ei kaipaa erillistä lannoitusta. Kun siemen kasvattaa enemmän juuria, alkaa se käyttää taimimullan ravinteita hyväkseen.

Kasvatuspaikka

Sirkkalehtivaiheessa kasvi kaipaa valoa ja tasaista kosteutta kasvaakseen tanakaksi ja vahvaksi. Jos taimesta tulee hintelä, harvalehtinen ja pitkävartinen, kertoo se liian vähäisestä valosta ja väärästä kasvupaikasta. Jos olet kylvänyt siemenet jo ennen maaliskuuta, käytä kasvatukseen lisävaloa. Lisävalolla taimien esikasvatus onnistuu vaikka huoneen pimeimmässä nurkassa. Riittää, että valaiset taimia 12 tuntia vuorokaudessa ja sammutat lampun yöksi.

Jos olet liikkeellä myöhemmin, luonnonvalo ja päivän pituus jo riittävät hyvään kasvuun. Huomaa että asunnon sisälle tulevan valon määrä vähenee radikaalisti kun mennään kauemmaksi ikkunoista, eli sijoita taimikasvatusruukkusi lähelle ikkunoita. Jos ikkunan alla sijaitsee lämmin patteri, sinun tarvitsee kastella taimia useammin sillä patteri kuivattaa ilmaa ja taimimultaa tehokkaasti. Voit sijoittaa taimet sirkkalehtien noustua myös viileämpään paikkaan, esimerkiksi kuistille tai lämmitetylle lasiterassille, mutta muista että kastelet taimia silloin harvemmin koska viileässä ilmassa multa kuivuu hitaammin ja taimet kasvavat hitaammin eli ottavat vettä juurillaan vähemmän.

Kastelu

Suurin syy siihen että taimien esikasvatus epäonnistuu, on taimien liiallinen kastelu. Jutun ensimmäisestä osasta opit, että kehittyvät juuret tarvitsevat paljon happea ja märässä mullassa sitä ei ole kasvin saatavilla. Paras tapa oppia hyväksi taimien kastelijaksi on tarkkailla kasveja ja multaa säännöllisesti. Kokeile multaa sormilla, onko se vielä ilmavaa, kosteaa vai aivan märkää. On mahdotonta antaa ohjetta siitä, kuinka monta kertaa viikossa tai päivässä taimia pitää kastella koska oman kasvatuspaikkasi valo- ja lämpöolosuhteet vaikuttavat kastelun tarpeeseen. Taimien ollessa pieniä suosittelen niiden kastelua alhaalta päin. Tämä vähentää liikakastelun vaaraa ja kohdistaa veden kasvin juuristolle. Kaada kastelukannulla vähitellen vettä vadille tai reunalliselle tarjottimelle, josta turpeiset taimiruukut imevät itseensä sopivan määrän kosteutta. Jos vesi jää seisomaan vadille pitkäksi aikaa eikä imeydy ruukkuihin, kaada ylimääräinen vesi pois.

Käytä taimien esikasvatuksessa aina huoneenlämpöistä vettä. Hanakylmä vesi voi stopata taimien kasvun hetkeksi kokonaan tai jopa palelluttaa taimen. Voit vielä taimien ollessa pieniä pitää kylvövaiheessa laittaamaasi läpinäkyvää muovinpalaa väljästi taimien päällä. Tämä suojaa taimia mahdolliselta vedolta ja kuivumiselta. Muista kuitenkin ottaa muovi kerran päivässä taimien päältä pois jotta mullan pinnalle ei ala liiallisen kosteuden vuoksi kertyä homekasvustoa.

Koulimisen tai suurempaan ruukkuun siirtämisen jälkeen voit jo kastella taimia kannulla ylhäältäkin päin. Älä silti unohda tarkkailua!

Kouliminen

Koulimisella tarkoitetaan taimen siirtämistä itämispaikastaan suurempaan multatilaan ja ravinteikkaampaan puutarhamultaan. Jos olet kylvänyt useamman siemenen samaan ruukkuun tai kylvänyt monta siementä esimerkiksi laatikkoon, täytyy taimet erotella jo varhain jotta ne eivät kasva juuristaan toisiinsa kiinni. Jos olet kylvänyt yhden tai kaksi siementä turveruukkuun, sinun ei tarvitse siirtää taimea mihinkään vaan voit istuttaa maatuvan turvepotin suurempaan ruukkuun ja multaan sellaisenaan.

Siirrä taimi kun siihen on sirkkalehtien lisäksi kasvanut pari varsinaisia lehtiä. Taimi irtoaa juurineen parhaiten kun multa on kosteaa. Koukkaa taimi mahdollisimman syvältä ja tarkalleen juurineen irti vaikka haarukalla tai veitsenkärjellä ja siirrä valmiiksi tekemääsi koloon suurempaan ruukkuun. Kastelun kannalta lasittamattomat saviruukut ovat suurempien taimien kasvatuksessa hyviä koska ne päästävät liian veden lävitseen.

Kouliminen on kasville aina stressin paikka koska juuriston pienet juurikarvat aina jonkin verran vaurioituvat. Suojaa taimia muovilla tai verhoilla suoralta auringovalolta koulimisen jälkeen tai siirrä ne varjoisampaan paikkaan.

Jos kylvit vain yhden siemenen turvepottiin, madalla turvepotin reunaa repimällä siitä parin sentin verran pois ja istuta potti puutarhamultaan samaan syvyyteen suurempaan ruukkuun. Jos kylvit pottiin kaksi siementä, tee sama mutta poista ensin toinen taimi leikkaamalla se matalaksi. Tämä tuntuu julmalta mutta näin voit valita voimakkaimmat taimet jatkokasvatukseen.

Lannoitus

Kun taimet ovat sirkkalehtivaiheessa voit antaa taimille varovasti merileväuutetta, joka vahvistaa juuriston kasvua. Merileväuute ei ole varsinainen lannoite vaan enemmänkin hoitoaine, joka sisältää hivenravinteita, aminohappoja ja luonnollisia kasvua edistäviä kasvihormoneja. Lisää merileväuutetta kasteluveteen kerran viikossa.

Koulimisen jälkeen taimen kasvettua pari viikkoa uudessa mullassa on hyvä aika aloittaa lisälannoitus. Muista että lannoitustarve riippuu kasvista: jos kasvatat välimerenyrttejä kuten timjamia ja oreganoa, nämä eivät tarvitse lisälannoitusta vaan viihtyvät paremmin niukkaravinteisessa mullassa. Tomaatin ja kurkun taimet sen sijaan tarvitsevat lannoitusta pysyäkseen vehreinä ja elinvoimaisina. Helpoimmalla pääset kun lisäät lannoitteen kasteluveteen. Annostele lannoitetta veteen ensin annosteluohjetta vähemmän ja lisää lannoitusta vähitellen ohjeen mukaiseksi. Lannoita taimia kasvista riippuen kerran tai useamman kerran viikossa. Lannoitustarvekin riippuu lämpötilasta. Jos taimesi ovat viileässä, lannoita niitä vähemmän.

Taimien karaiseminen ja siirto ulos

Karaisulla tarkoitetaan kasvin totuttamista ulkoilmaan huoneenlämmössä kasvatuksen jälkeen. Vaikka taimet ovat jo kasvaneet vankoiksi ja vehreiksi, ovat ne herkkiä nopeille lämpötilanvaihdoksille ja erityisesti tuulelle joka kuivattaa kasvia voimakkaasti. Vähittäinen karaisu on tärkeää, jotta kasvu ei yhtäkkiä seisahda tai koko taimien esikasvatus mene hukkaan kuolleina taimina. Voit aloittaa karaisun kun ulkolämpötila näyttää siltä että voit pian viedä taimet ulos. Tämä tarkoittaa että yölämpötila pysyy ainakin kymmenen asteen tienoilla. Tarkka lämpötila riippuu kasvista, esimerkiksi kurpitsat ja tomaatit ovat tosi herkkiä kylmälle. Vie taimet parvekkeelle tai pihalle puolivarjoon tai varjoon ensin muutamaksi tunniksi. Pidennä aikaa ja toista samaa ainakin viikon verran. Pidä huoli että taimet eivät joudu tuuleen tai kovaan paahteeseen.

Taimien raahaaminen edestakaisin ulos ja sisään voi olla ylivoimaisen kovaa työtä. Ohuesta valkoisesta hallaharsosta on silloin apua. Voit viedä muutaman päivän karaisun jälkeen taimet parvekkeelle ja peitellä ne alkuillasta tiiviisti mutta ilmavasti hallaharson suojiin. Ei haittaa vaikka harso olisi päällä viileinä päivinäkin sillä valo pääsee siitä läpi. Harso pidättää lämmintä ilmaa sisällään yllättävän hyvin ja suojaa taimia kylmältä. Voit poistaa harson kun kylmät yöt ovat ohitse. Tässä vaiheessa lämpötilan tarkkailu on tärkeää.

Kun taimet kesän tullen ovat päässeet varsinaisille kasvupaikoilleen terassille, kasvimaahan, kasvihuoneeseen tai kukkapenkkiin, voi kasvin kasvu seisahtua hetkeksi. Tämä on olosuhteiden muututtua tavallista ja ”jurominen” menee pian ohitse. On aika nauttia itse kasvatetuista taimista, niiden kasvusta, hoidosta ja aikanaan antamasta sadosta tai väriloistosta!

1 2 3 4 14