Huonekuusen hoito

Huonekuusen oksat

Ehkä olet etsimässä hoito-ohjeita lahjaksi saamallesi pienelle joulupuulle tai mietit monivuotista korvaajaa joulun perinteiselle kaadetulle metsäkuuselle?

Huonekuusen hoito on helppoa, jos olosuhteet ovat kotonasi otolliset. Jos eivät, talvella täytyy nähdä vähän vaivaa kasvin kunnossa pysymiseen.

Kerron hoidosta tässä sinulle enemmän, mutta ensin on pakko mainita juttu, jota et ehkä tiennyt:

Huonekuusena myytävä pieni kuusi on sama kasvi kuin etelässä yleinen suomumaisine oksineen komeileva upean symmetrinen puu! Eli norfolkinaraukaria Araucaria heterophylla.

Norfolkinaraukarian neulaset ovat nimittäin erilaiset puun nuoruus- ja aikuisvaiheessa. Huonekasvina noin 30- 120 cm kokoisena myytävä puu voi luonnossa kasvaa jopa 70 meträ korkeaksi!

Kasvun myötä puun muoto näyttää tulevan symmetrisemmäksi ja siksi araukariaa kutsutaan myös nimillä star pine ja triangle tree.

Huonekuusi on kotoisin Australiasta, eikä selviä meillä talven yli ulkona. Tärkeintä puun menestymisessä on riittävä kosteus - erityisesti ilmankosteus! Ilmankosteus on kesällä ja talvella usein sopivampi vanhoissa, ehkä vetoisissakin taloissa - joissa on myös talvella viileää. Uusissa asunnoissa on viherkasvien, ja erityisesti huonekuusen, kannalta usein ongelmallisen lämmintä. Joka johtaa myös siihen, että ilma on tosi kuivaa.

Huonekuusen hoito onnistuu, kun pidät huolen näistä jutuista

Ruukku

Siirrä kasvi muovisesta ostoruukusta suurempaan ruukkuun. Käytä ruukussa tavallista huonekasvimultaa. Lasitettu ruukku pitää kosteutta paremmin. Jos arvelet olevasti laiska kastelija, valitse tällainen lasittamattoman, hengittävän saviruukun sijaan.

Valo

Sijoita huonekuusi valoisaan paikkaan, mutta ei suoraan auringonpaahteeseen! Talvella kasvi voi olla ikkunan edessä, mutta siirrä se kauemmaksi ikkunasta, kun kesän porottava paiste alkaa.

Kastelu

Kastele huonekuusta säännöllisesti, jotta multa pysyy kosteana, mutta ei märkänä! Kokeile multaa sormella, jos se on aivan kuivaa, on jo kiire kastelun kanssa. Tihennä kastelua. Jos taas multa lilluu märkänä, eivät kasvin juuret saa niille tärkeää happea. Harvenna siis kastelua.

Muista, että mitä lämpimämpää on, sitä enemmän kuusi kaipaa vettä. Ja mitä lämpimämpää on, sen vähemmän huoneilmassa on kosteutta, erityisesti talvella. Ja mitä lämpimämpää on, sitä enemmän huonekuusi kaipaa myös valoa talvella!

Huonekuusen hoito talvella

Jos sinulla ei ole talveksi (huonekasvien talvi sijoittuu lokakuusta helmikuun loppuun, jolloin luonnonvalo on vähäistä) viileää tilaa vaan kotisi lämpötila on 20 - 26 asteen paikkeilla, tarjoa huonekuuselle enemmän valoa ja lisää kosteutta sumuttelemalla. Sumuta kuusta päivittäin ja asenna sen yläpuolelle kasvilamppu.

Kastele huonekuusta normaalisti, kuten kesäaikaankin.

Huonekuusen hoito on niukempaa, jos sinulla on kuisti tai vaikka mökki, jossa lämpötila on talvella 10-15 asteessa. Vähennä silloin kastelua reilusti. Pieni liraus vettä kuukauden välein riittää. Sijoita kuusi ikkunan eteen, jolloin se saa luonnonvaloa. Vähäinen talvivalo riittää, sillä lämpöäkin on vähän. Viileässä ilmankosteus on yleensä suurempi, mutta jos ilma tuntuu kuivalta, voit suihkuttaa huonekuusta kastelun yhteydessä.

Lannoitus

Kun maaliskuu koittaa ja luonnonvalo lisääntyy, aloita kuusen viikoittainen lannoitus kastelukannuun sekoitettavalla lannoitteella tai pistä lannoitepuikkoja ruukkuun mullan alle. Jatka lannoitusta elokuun loppuun saakka.

Nauti ihanasta, eksoottisesta kasvista! Äläkä lannistu, jos ensimmäinen talvi huonekuusen kanssa menee pieleen, aina voi yrittää uudelleen, ja oppia!

Edellinen
Edellinen

Totta vai tarua?

Seuraava
Seuraava

Asuntomessupiha - Asunto-osuuskunta Hiidenkoti Lohjalla