Bambu puutarhaan?

Bambut ovat houkuttelevia puutarhakasveja: voimakaskasvuisia, reheviä, helppohoitoisia ja ikivihreitä eli eivät pudota lehtiään talvella. Bambut näyttävät hyvältä tummia, ikivihreitä havuja vasten. Niiden tuulessa heiluva kevyt olemus tuo hienoa kontrastia rakennuksiin ja jämäkkälehtisiin kasveihin. Bambut sopivat niukkaan japanilaistyyliseen kivipuutarhaan yhtä hyvin kuin runsaaseen vehreään puutarhaankin. 

Bambut ovat kotoisin Aasiasta, eivätkä siis kasvuvaatimuksiltaan kuulu Suomen kasvuvyöhykkeiden kasveihin. Bambut kuuluvat heinäkasveihin ja niitä on maailmassa yli tuhat lajia, esimerkiksi  Phyllostachys, Fargesia, Sasa, Pseudosasa, Sasaella, Semiarundinaria ja Shibataea-bambut.

Talvenkestävät ikivihreät?

Suomessa tavallisimpia ja talvenkestävimpiä bambuja ovat vuoriruokobambut (Fargesia). Kun hankinnassa on bambu puutarhaan, törmäät todennäköisimmin vuoriruokobambuun.

Vuoriruokobambu Fargesia murileae

Ruokobambujen kasvutapa on pensamainen ja rehevä ja ne kasvavat noin 2-4 metriä korkeiksi, jonka vuoksi sitä käytetäänkin aitakasvina. Tiivis kasvutapa muodostaa kasvustosta vihreän seinän ja hyvän taustan muulle puutarhalle. 

Vuoriruokobambun sanotaan kestävän talvella noin 25 asteen pakkasta. Omassa pihassani 2-kasvuvyöhykkeellä vuoriruokobambu on talvehtinut kaksi talvea ruukussa suojaamattomana taivasalla saamatta mitään vaurioita. Lumeen ja jäähän peittyvät, latvoistaan taipuvat oksat ja vihreät lehdet ovat talvella kauniit. 

Ruokobambu Fargesia rufa

Tämä vuoriruokobambu jää matalammaksi kuin aiemmin mainitsemani. 1-2 metrin korkuisena laji sopii paremmin kukkapenkin tai istutusalueen yksittäiskasviksi kuin aidaksi. Bambu sopii todella hyvin ruukkuun ja saattaa talvehtiakin hyvin. Omassa pihassani talvehtimisenkesto testataan tulevana talvena. 

Mustabambu Phyllostachys nigra

Mustabambu saa nimensä kiiltävästä mustasta rungostaan. Nuoret versot ovat vihreitä, mutta muuttuvat kasvaessaan mustiksi. Väri on intensiivisempi aurinkoisella kasvupaikalla. Mustabambu voi kasvaa 3-5 metriä korkeaksi, mutta Suomen olosuhteissa jää todennäköisesti matalammaksi.

Mustabambu ei kasvuvaatimustensa perusteella talvehdi meillä maassa, mutta sen voi talvettaa ruukussa viileässä noin +5 - +10 asteen lämpötilassa. 

Bambun maassa talvehtimista edistää lumisuoja. Jos lunta ei ole, voi bambun juurelle kerätä lehtiä tai käyttää talvisuojaturvetta sitten kun maa on jäätynyt. Jos talvi on leuto, eikä kovaa pakkasta tai lunta juuri ole, on bambulla hyvät mahdollisuudet selvitä talven yli vaurioitta.

Kevätaurinko saattaa koetella bambua jos se on aurinkoisella paikalla. Suojaa silloin bambun lehtiä kuten suojaisit havuja ja muita ikivihreitä kasveja.

Harkintaa bambun hankintaan

Ennen kuin päätät hankkia bambun puutarhaasi, muista sen elinvoimaisuus. Hyvin viihtyessään vuoriruokobambu leviää juurillaan laajalle alueelle ja siitä tulee pihan riesa. Vuoriruokobambu on Suomessa hyvin potentiaalinen tulevien vuosien haitallinen vieraslaji. 

Kewn puutarhassa helposti leviävät bambut on istutettu kumiin, jotta ne pysyvät arvokkaalla alueella aisoissa. 

Phycostallus mannii - suurikokoinen, voimakkaasti leviävä bambu

Fargesia frigida – lehtensä talveksi pudottava kylmänkestävä bambu

Pseudosasa amabilis – juurillaan leviävä kookas bambu

Phyllostachys humilis – kellertävärunkoinen bambu

Sasa palmata – suurten alueiden voimakkaasti leviävä, palmumainen bambu

Himalayacalamus cupreus – kookas, pystykasvuinen bambu

Voimakas kasvi suureen ruukkuun

Paras ratkaisu on hankkia bambu puutarhaan ruukussa. Bambusta saa upean tilanjakajakasvuston suorakaiteen muotoisissa, riittävän syvissä ja suurissa ruukuissa. Suurissa ruukuissa myös talvehtiminen onnistuu ja näkösuoja, jota bambu tarjoaa, toteutuu talvellakin. 

Bambut eivät viihdy talvikosteassa maassa, joten ruukku kannattaa reilusti salaojittaa kevytsoralla ja viedä märkänä talvena sateelta suojaan. Voimakasjuurisena bambu tarvitsee tilaa, joten ruukun kokoa kannattaa tarkastella kriittisesti vuosittain. Bambukasvuston voi keväällä jakaa ja istuttaa useampaan ruukkuun. 

Koska bambu viihtyy tasaisen kosteassa (ei märässä!) maassa, kannattaa mullan pinta peittää esimerkiksi kuorikatteella.

Bambua viljellään Suomessa

Kun pandojen hankinta Ähtärin eläinpuistoon varmistui, käynnistettiin Suomessa hanke, jossa tutkittiin bambun viljelyn mahdollisuuksia kasvuolosuhteissamme. Kasvatuksessa kestävimmiksi osoittautuivat Fargesia-bambut, joskin ne olivat hidaskasvuisempia kuin Phyllostachys-bambut. Kotimaisen bambun lisäksi pandat nauttivat tällä hetkellä myös tuontiravintoa.

Edellinen
Edellinen

Asuntomessupiha - Asunto-osuuskunta Hiidenkoti Lohjalla

Seuraava
Seuraava

Puutarhan heinät