Yrttien kasvattaminen – helpompaa kuin luuletkaan!

Yrttien kasvattaminen on ihanaa ja palkitsevaa! Hyötykäyttöön tulevasta kasvista saat kauneuden ja tuoksun lisäksi vielä makua teehen, ruuanlaittoon, leivän päälle, jugurtin sekaan, mihin keksitkään yrttejä käyttää! Väitän, että on helpompaa kasvattaa yrttejä siemenestä saakka itse sen sijaan että yrittää saada kaupan ruukkuyrtin jatkamaan kasvuaan kukoistavana kotona.

Siksi olen koonnut tähän juttuun neljä helppokäyttöistä ruukussa viljeltävää yrttiä. Näiden yrttien sopiva esikasvatusaika alkaa nyt maalikuussa, eli ehdit vielä hyvin laittaa kylvökset tulille!

Basilika – nopea itäminen on kuin ihme

Siementen kylväminen on tosi kivaa lasten kanssa. Erityisen mukavaa on kylvää basilikan siemeniä, koska ne jätetään mullan pinnalle ja itäminen on nopeaa ja helposti nähtävissä. Voit kylvää basilikan suoraan ruukkuun, jossa aiot sitä kasvattaa eli taimia ei tarvitse siirtää mihinkään.

Basilikan siemen itää parhaiten huoneenlämmössä ja koska siemen jätetään mullan pinnalle, täytyy siementen suihkuttelusta pitää hyvin huolta. Kun siemenessä näkyy vihreää alkua, on aika siirtää ruukku ikkunan viereen jotta se saa tarpeeksi valoa.

Basilikasta kerätään satoa latva irti leikkaamalla tai nyppäisemällä. Voit huomata minikokoiset lehdet suurempien lehtien alla. Näistä minilehdistä kasvaa basilikaan uudet versot eli yrtti haarautuu sitä enemmän mitä enemmän satoa keräät.

Basilika tarvitsee lämpöä eikä viihdy sateessa tai kylmässä maassa. Siksi sen viljely sopii hyvin terassille, parvekkeelle tai kasvihuoneesseen. Basilika menestyy sisällä ikkunalaudallakin. Itse viljelen basilikaa tomaattien juurella kasvihuoneessa. Basilikan voi tuoda talveksi sisälle, mutta se vaatii pimeimpään aikaan lisävaloa.

Basilikalajikkeita on monia. Suosittelen lämpimästi mammuttibasilikaa, jota sanotaan myös suurilehtibasilikaksi. Sen maku on mieto ja miltei kämmenen kokoinen lehti on ihana herkku voileivän päällä!

Koreaniiso – teenjuojan pelastus

Koreaniiso ja anisiiso ovat sukulaiskasveja ja molemmat todella maukkaita teeyrttejä. Koreaniiso maistuu makealle ja lakritsimaiselle ja sopii sellaisenaan yrttiteehen.

Voit käyttää teehen muutaman tuoreen lehden tai kuivattaa satoa talven teeiltojen varalle. Koreaniiso viihtyy hyvin ruukussa tai maassa lämpimässä paikassa ja kukkii sinisin tai valkoisin perhosia houkuttelevin kukin.

Yrtti on monivuotinen ja voit haudata ruukun maahan talvehtimaan. Iisoruukku saattaa talvehtia myös parvekkeella. Kerää yrtistä yksittäisiä lehtiä tai leikkaa varsista noin puolet kun kasvi alkaa kukkimaan. Koreaniiso kasvaa vielä lisää ja saat korjattua toisenkin sadon.

Kylvä koreaniison siemenet ruukkuun kuten basilikan siemenetkin ja pidä kylvös kosteana. Itäminen ottaa aikaa parista-kolmeen viikkoa. Koreaniiso on mainio kasvi viljelylaatikon reunaan tai aurinkoiselle terassille!

Rosmariini – mitä vanhempi sen komeampi

Rosmariini ei yleensä talvehdi Suomen korkeudella mutta lämpimällä, hyvin vettä läpäisevällä paikalla olen kuullut näin tapahtuvan. Parasta on kylvää rosmariini ruukkuun ja nostaa se aina talveksi sisälle, joko kasvilampun alle tai paikkaan, jossa lämpötila pysyy noin 10-15 asteessa.

Rosmariini on voimakas, mutta monikäyttöinen yrtti. Aivan muutamakin lehti maustaa uunijuurekset, kasviskeiton tai salaattikastikkeen. Rosmariini on hidaskasvuinen, siksikin yrtin säilyttämistä talven yli kannattaa yrittää.

Rosmariinin siemenet kylvetään ruukkuun maaliskuussa ja peitellään kevyesti. Siemenet itävät parin viikon kuluessa.  Rosmariinin kastelu vaatii tarkkailua. Multa ei saisi kuivahtaa koppuraksi, mutta liikaa ei saa kastella. Paras tapa kokeilla mullan märkyyttä on laittaa sormi mullan pinnan alle. Rosmariini pitää lämmöstä, joten se sopii mainiosti terassille tai lasitetulle parvekkeelle.

Timjami – raikas ja maukas

Timjamin pikkuruiset siemenet kylvetään maalis-huhtikuussa ja ne itävät melko nopeasti,  noin viikon kuluessa. Kylvä siemenet ruukkuun, älä peitä niitä ja huolehdi tasaisesta kosteudesta.

Timjami on toiselta nimeltään tarha-ajuruoho ja siitäkin löytyy monia lajikkeita. Itse kylvin tänäkin vuonna appelsiinitimjamia, jossa on selvä sitruksinen aromi.

Timjami viihtyy kuumassa ja kuivassakin paikassa joten se on todella oiva kuuman parvekkeen yrtti. Timjami houkuttelee myös perhosia kukkiessaan. Timjamin saa talvehtimaan, jos vesi valuu sen juurelta talveksi hyvin pois. Oman kokemukseni mukaan timjami talvehtii hyvin aurinkoisessa paikassa olevassa viljelylaatikossa. Jos yrttisi kasvaa ruukussa, voit nostaa sen talveksi sisälle ja talvehdittaa kuten rosmariinin.

Muista että talvetettavat kasvit kannattaa nostaa sisälle hyvissä ajoin enne syksyn kylmiä öitä. Näin kasvuympäristön lämpötilan vaihtelusta tulee mahdollisimman mieto.

Yrttien siemeniä

Basilikan ja timjamin siemeniä löydät varmaan jokaisesta siemenhyllystä, mutta jos kaipaat erikoisempia yrttejä ja haluat lukea yrteistä, niiden historiasta ja käytöstä lisää, kurkkaa Hyötykasviyhdistyksen verkkokauppaan! Hyötykasviyhdistyksen Annalan puutarhassa näet kesällä yrtit komeimmassa kasvussaan ja saat ideoita yrttien ja koristekasvien sijoitteluun yhdessä ja erikseen.

Basilika kukkii melko nopeasti ja jos annat kukinnon kehittyä siemeniksi, saat basilikasta omat siemenet. Sama pätee muihinkin yrtteihin.

Kiinnostaako yrttien kasvattaminen enemmän? Lataa itsellesi laatimani Yrtti-iloa opas! Saat ohjeet helpoimpien yrttien kasvatukseen, ohjeen yrttispiraalin rakentamiseen, sekä vikkejä yrttien käyttämiseen. Klikkaa ja tilaa opas tästä.

Taimikasvatuksesta voit lukea lisää aiemmasta blogitekstistäni

PS. Kuvissa ruukkujen pinnalla näkyvä aine on perliittiä. Se pidättää kosteutta pintamullassa ja helpottaa kastelua. Monet aiemmin vain ammattiviljelyssä käytössä olleet aineet ja tarvikkeet ovat nyt myös harrastajien saatavilla.

Haluatko tietää lisää puutarhaliikkeistä löytyvistä viljelyn apuaineista ja -materiaaleista? Vinkkaa kommenteissa, palaan aiheeseen sitten pian!

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *