lyyraviikuna

Viherkasvien keväthuolto

Vaikka räntä, jää ja liukkaus lähinnä käyvät hermoille, kannattaa kärvistellä sillä tämä kaikkihan tarkoittaa vain kevättä! Ja jos ei huvita lähteä iltalenkille liukastelemaan ja kastumaan, voi suunnata huomion talven jäljiltä kenties nuukahtaneisiin kodin vihreisiin kavereihin. On aika tehdä viherkasvien keväthuolto!

Kasvit aistivat päivän pituuden ja valon lisääntymisen ja alkavat olla taas aktiivisessa kasvun vaiheessa helmi-maaliskuussa. Valon lisääntyessä tarvitsevat kasvit myös enemmän vettä ja ravinteita. Tähän saumaan kasvin istuttaminen uuteen multaan ja tarvittaessa suurempaan ruukkuun on hyvä vaihtoehto. Uuden mullan myötä kasvi saa ravinteita, jotka vanhasta mullasta ovat jo loppuneet. Kastelun myötä vanha multa on myös liian tiivistynyttä, kuohkea uusi multa tarjoaa juuristolle myös niiden tarvitsemaa happea. Jos kasvin juuret tunkevat ruukun pohjasta ulos tai näkyvät mullan pinnalla, on aika vaihtaa kasvi suurempaan ruukkuun. Älä kuitenkaan siirrä kasvia monta kokoa suurempaan ruukkuun, sillä lehdistön ja kukkimisen sijasta kasvi saattaa keskittyä juuriston kasvattamiseen.

Viherkasvien keväthuolto vaiheittain

Kastele kasvi kevyesti jo mullanvaihtoa edeltävänä päivänä. Multapaakku irtoaa siten helpommin ruukusta ja kasvin juuret eivät vaurioidu.

Kostuta ruukkumulta joko vadissa tai omassa pussissaan. Kasvi saa kosteassa mullassa parhaan alun, kuiva multa imee suotta kosteutta kasvin juurista.

Laita uutta multaa sopiva määrä uuden tai saman vanhan ruukun pohjalle. Muista peittää ruukun pohjassa oleva reikä sanomalehtisuikaleilla tai ruukkupalalla. Jos käytät ruukkua, jossa ei ole reikää, laita pohjalle 3 – 5 sentin kerros kevytsoraa, jotta juuristo ei huku liikaan veteen. Voit erottaa kevytsora- ja multakerroksen toisistaan sanomalehden palalla.

Tarkastele kasvia: poista kellastuneet tai vioittuneet lehdet, kääntele lehtiä ja tutki lehtien alapinnat tuholaisten varalta.

Käännä ruukku ylösalaisin ja tipauta juuripaakku kevyesti ulos ruukusta. Voit auttaa tätä painamalla juuripaakkua ulos pohjassa olevasta reiästä.

Karistele multapaakusta pois pinnalla oleva kovettunut multa ja muu helposti irtoava multa.

Aseta kasvi uuteen ruukkuun ruukun keskelle niin, että juuret eivät tee tarpeettomia mutkia ruukussa. Juurien kärjissä sijaitsevat vettä ja ravinteita parhaiten mullasta ottavat juurikarvat, joten varo katkomasta juurien kärkiä. Jos juuria vähän vaurioituu, kasvi kyllä paikkaa tilanteen melko nopeasti. Juurikarvat uusiutuvat jos juurilla on tilaa kasvaa. Istuta kasvi samaan syvyyteen kuin se oli aiemmin.

Laita multaa ruukun reunojen ja juuripaakun väliin, tiivistä multaa sormilla, mutta älä paina liian voimakkaasti.

Kastele kasvi hyvin ja lisää multaa, jos pinta tiivistyy kovasti kastelun yhteydessä. Jätä kuitenkin reilusti kasteluvaraa.

Viherkasvitkin ottavat ravinteita eli yhteyttävät lehdillään, lehtien puhtaus on siksi kauneuden ohella tärkeää. Isolehtisen kasvin lehdet voit pyyhkiä pölyistä mullanvaihdon jälkeen, mutta pienilehtiset vihreät kaverit voit viedä suihkuun jo ennen mullanvaihtoa. Samalla tulee hoidettua mullan kostutus, muista kuitenkin ettet liota kasveja likomäräksi.

Uudessa mullassa mukana olevat lannoitteet riittävät kasville noin kuukauden ajaksi, jonka jälkeen aloitetaan viikoittainen lannoitus esimerkiksi kasteluveteen lisättävällä Nekon kasviravinteella.

Kuvissa pääsivät estradille juuri hankittu raitamatti (Ctenanthe), jolle kelpaa hyvin puolivarjoinen ikkunapaikka sekä palmuvehka (Zamioculcas), varsinainen varjon kasvi jonka saa menestymään keittiön pimeimmässäkin nurkassa. Kun hankit uuden viherkasvin, vaihda sillekin uusi multa ja kunnollinen ruukku. Myyntiruukun kasvualusta on useimmiten turvetta, josta kasvi käyttää ravinteet hyvin nopeasti.

Viherkasvien keväthuollon yhteydessä on oiva tilaisuus ottaa kasveista pistokkaita, mutta tästä lisää lähitulevaisuudessa…

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *