Uusi koti ja uusi piha – pihasuunnitelma apuna toteutuksessa

Minulla oli pari viikkoa sitten ilo vierailla pihassa, johon valmistui tekemäni pihasuunnitelma viime vuoden keväänä. Paritalo oli silloin rakenteilla ja asukkaat toivoivat että pääsevät uuden asunnon lisäksi mahdollisimman pian nauttimaan omasta pihastaan. Talon rakennuttaja teki tarvittavat maanvaihdot, mutta muut rakennus- ja istutustyöt halusivat asukkaat hoitaa itse. Asukkaat ryhtyivät tekemään pihaa heti samana kesänä muuttamisen jälkeen.

Pihalta toivottiin erityisesti helppohoitoisuutta ja tunnelmallisuutta. Sijainti kulmatontilla kadun vieressä asetti jonkin verran haasteita yksityisyyden suhteen. Rakennustöissä oli maasta noussut muutamia suuria, todella kauniita kiviä, joten nämä otettiin osaksi ikkunoista ja terassilta näkyvää maisemaa. Istutustöiden yhteydessä kiviä nousi maasta paljon lisää!

Muodoltaan neliömäiseen pihaan oli luontevaa luoda laatikkomaisuutta rikkovia muotoja erilaisilla pintamateriaaleilla. Asukkaat onnistuivat rajausten toteutuksessa hyvin! Koska kasvillisuus on vielä pientä, ovat muodot hyvin esillä. Tuleva rehevyys pehmentää rajoja tulevaisuudessa jonkin verran.

Helppohoitoisuuden ja selkeyden vuoksi ovat kasvit yhtenäisillä istutusalueilla. Uudisrakennuksen ollessa kyseessä ovat olosuhteet kasvillisuudelle usein haastavat tai ennalta arvaamattomat. Talon valmistuttua tontti voi olla paljas ja todella aurinkoinen. Jos rajalle naapuritontille kohoaa talo, voivat olosuhteet muuttua rajusti. Toisaalta osa kasveista kasvaa nopeastikin ja tuo varjoa pihaan.

Tämä piha on vielä melko avoin ja kasvillisuus vaatii säännöllistä kastelua. Istutukset näyttivät vehreiltä ja hyvinvoivilta! Se kertoo siitä että pihan kasvualustat on rakennettu kunnolla, saatu kasvit juurtumaan hyvin säännöllisellä kastelulla ja suojattu arat kasvit kevätauringolta.

Miten pihasuunnitelma auttoi tämän pihan asukkaita ja tekijöitä? Suunnitelma oli kuin kartta, jota pystyi seuraamaan pala palalta. Kaikkia kasveja ei hankittu ja istutettu samantien vaan alueita rakennettiin osa kerrallaan. Osa kasveista on istutettu tänä kesänä.

Kun suuret linjat ja muodot toteutettiin pihasuunnitelman pohjalta, oli helppoa tarttua myös omiin ideoihin ja muokata alueita oman maun mukaan. Pihasuunnitelma ei orjuuta, taimimyymälässä saa ihastua kasvilistan ulkopuolisiin ihanuuksiin!

Pihasuunnitelma antoi potkua ja intoa pihan rakentamiseen! Rakennustyöt, muuttaminen, uuden kodin remontointi – kaikki vievät voimia ja aiheuttavat usein sen että piha jää rakennusaikaiseen tolaan jopa pariksi vuodeksi. Pihasuunnitelma konkretisoi sen mitä ollaan tekemässä ja tekemisen avulla saavuttamassa ja motivoi unelman toteuttamiseen. Vaihtoehtojen viidakossa pyörimiseen ei tarvitse käyttää aikaa, kun selvät sävelet ovat suunnitelman myötä jo selvillä.

Tekemisen ilo ja into kuuluivat asukkaiden puheista ja näkyivät lopputuloksesta! Olen onnekas kun saan ohikulkiessani seurailla puutarhan kasvua ja kehittymistä!

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

2 Responses

 1. Kodintuntu
  | Vastaa

  Mahtavat kivet! Kumpi tässä tapauksessa laittoi paikoilleen, suunnittelija vai asiakas?

  • Lea
   | Vastaa

   Ihania kiviä kyllä, etenkin tuo vesikivi! Pihan omistajat itse sommittelivat paikoilleen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *