Taimiostoksilla – muista muutama juttu!

Maa on vieläkin varjopaikoista jäässä ainakin Keski-Uudellamaalla, mutta jos pihasi onneksesi on jo sula, pääset tekemään uusia istutuksia ja kohentamaan vanhoja. Istuttamisessa on taikaa, siihen työhön on vaan päästävä! Ja mahdollisimman aikaisin! Taimiliikkeet houkuttelevat puoleensa ja taimistoksilla jää aina jotain ihanaa käteen vaikka kasvien tarve ei olisikaan aivan akuutti. Kasvin nimilapusta löytyy paljon tietoa ja niitä sietää lukea heräteostoksenkin kohdalla. Kasvi menestyy parhaiten sille sopivalla kasvupaikalla mikä kannattaa pitää taimiostosten huumassa mielessä. Merkit joita taimilapuista erityisesti  kannattaa etsiä ovat kotimaisuutta osoittava sirkkalehtimerkki ja FinE-tunnus joka kertoo taimen alkuperästä. Kuluttamisen alueella on järkevää suosia kotimaista tuottajaa. Erityisen järkevää se on taimiostoksilla!

Jokaiselle tuttu sirkkalehtimerkki on ollut vihanneksilla, marjoilla, hedelmillä, perunalla ja taimistotuotteilla käytössä jo vuodesta 1989. Merkin voikin nähdä helpoiten ruokakauppojen hyllyillä. Kotimaisen alkuperän lisäksi merkki kertoo laadusta, koska merkkiä saa käyttää ainoastaan ekstra- ja ykkösluokan tuotteissa. Sirkkalehtimerkin tekstitunnuksena kasveilla ovat ”kestävästi kotimainen” ja ”kauniisti kotimainen”. FinE- tunnus liittyy suoraan taimituotantoon ja lyhenne tulee kirjaimista Finnish Elite. Kirjaimet kertovat siitä, että taimen eteen on tehty paljon töitä jotta se olisi varmasti ilmasto-olosuhteisiimme sopiva, kasvitaudeista puhdas ja kasvun suhteen kaunis, kestävä ja tasalaatuinen.

 

Varmennettu taimituotanto eli kasvien lisääminen tutkitusti puhtaista ja laadukkaista emokasveista alkoi Suomessa vuonna 1976. Ensimmäisiä kasveja tuotannossa olivat mansikka, vadelma ja herukat. Varmennettujen taimien tuottajan on oltava Eviran hyväksymä ja tuotantopaikan puhdas tietyistä kasvintuhoojista. Tuotantopaikalla pitää noudattaa varmennetun taimituotannon menettelytapaa eli kasvien lisääminen on valvottua ja säädeltyä.

Ennen taimituotannon aloitusta testataan kasvit kasvintuhoojien varalta Luken (Luonnonvarakeskus) tutkimusasemilla tai Evirassa tai tarvittaessa ulkomaisissa laboratorioissa. Eviran ydinkasveiksi hyväksymät yksilöt esipuhdistetaan lämpökäsittelemällä ja mikrolisäämällä ne. Myös kemo- ja kryoterapiaa käytetään puhdistamiseen. Kasvien säilytys tapahtuu eristetyissä ja valvotuissa kasvihuoneissa, avomaalla tai mikrolisäyslaboratorioissa. Lajikkeiden aitoutta havainnoidaan suunnitelmallisesti ja kasvien hoito on tarkasti säädeltyä jotta lajikkeet eivät mene vahingossa sekaisin.

Mutaatiot tai epäselvät lajiketuntomerkit sisältävät kasvit poistetaan. Samoin kuin kasvintuhoojatestauksissa epäilyttäviä tai korkeita tuloksia antavat kasvit. Kantavalintakokeissa ainoastaan terveet ja kestävät kannat valitaan jatkoon, myös parhaiten lisääntyviä kantoja suositaan. Luken tutkimusasemat tuottavat ydinkasveista lisättyjä valiotaimia taimistojen kasvatettaviksi. Taimistot lisäävät valiotaimista joko Eviran tarkastamia varmennettuja käyttötaimia tai omavalvontana tuotettuja testattuja käyttötaimia.

Varmennetun taimituotannon suositeltavimmat kasvit saavat lopulta FinE-tavaramerkin. Sen myöntävät Luonnonvarakeskus ja Taimistoviljelijät ry yhdessä ja tavaramerkkiä saavat käyttää ainoastaan sopimuksen tehneet viljelijät ja myymälät. Taimien tuotantoketjua valvoo Kasvituotannon Tarkastuskeskus valiotaimiasemallaan sekä taimien viljelypaikoilla ja myymälöissä.

Jotta kasvi saa FinE-merkin, sitä kasvatetaan kenttäkokeissa vähintään viisi vuotta jotta nähdään miten kasvi reagoi erilaisiin olosuhteisiin. Tutkimuspaikat sijaitsevat eri puolilla Suomea. Kokeissa parhaiten menestyneet kasvikannat ovat kovan seulan läpäisseitä eli kestäviä ilmaston, tuholaisten ja tautien suhteen sekä myös helppohoitoisia ja näyttäviä läpi kasvukauden. Merkin saaneiden lajikkeiden tasalaatuisuus helpottaa käyttäjää esimerkiksi uusilla taimiostoksilla istutuksia paikattaessa tai täydentäessä. FinE-koristepensaat ovat kauniita ja näyttäviä myös varsinaisen kukkimisajan ulkopuolella. Marja-ja hedelmälajikkeilla tärkeää on myös sato-ja makuominaisuuksien vahvuudet.

FinE-taimien valikoima kasvaa vähitellen. Taimistoviljelijät ry:n sivustolla on nähtävissä lista FinE-taimilajikkeista, taimien tuottajista ja myyjistä. FinE-merkin saaneita kasveja tällä hetkellä on tarjolla yli 200 lajiketta tai kantaa. Lisää tietoa FinE-taimista ja varmennetusta taimituotannosta löytyy myös Luken ylläpitämältä Kasper-sivustolta.

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *