Ruskistuneet tuijat – kasvien suojaus kevätauringolta kannattaa

Tuntuu hullulta että keskellä talvea täytyy puutarhan eteen tehdä jotakin. Omenapuiden kevättalven leikkaukset ovat monelle tuttua puuhaa, mutta kasvien suojaaminen ei. Minulta usein kysytäänkin miksi kasvien suojaus kevätauringolta pitäisi tehdä? Mihin suojaamisen tarve perustuu? Miten voisin välttää pihalla kököttävät ruskistuneet tuijat?

Miksi kasveja suojataan auringolta?

Kevätaurinko on jo niin voimakas, että kasvi alkaa haihduttamaan nestettä vihreistä osistaan sen vaikutuksesta. Haihduttaminen on aivan normaalia kasvin toimintaa eikä siitä ole haittaa jos kasvi saa vettä tilalle juuristonsa avulla. Jäätyneessä maassa juuristo ei toimi eikä vettä ole saatavilla, ja kasvi kuivuu. Tämä näkyy neulasten ruskistumisena myöhemmin keväällä.

Mitä kasveja täytyy suojata?

Arkoja tälle ilmiölle ovat erityisesti nuoret vuosi- pari sitten istutetut havukasvit ja alppiruusut eli rhodot. Myös maanpeitekasvina helppoina tunnetut tuiviot kuivuvat auringossa helposti jos niiden suojana ei ole lunta. Kivikoissa ja kuivilla rinteillä kasvavat maanpeiteperennatkin voivat kärsiä kevätahavasta jos maa on lumeton.

Jos esimerkiksi tuijat tai rhodot kasvavat varjoisalla paikalla (jossa viihtyvätkin parhaiten), ei suojaamiselle ole tarvetta. Avarille paikoille istutetut tuijat sen sijaan täytyy ehdottomasti peittää auringolta jos toivoo kasvuston pysyvän kauniina. Aidaksi istutetut taimet ovat usein suojauksen tarpeessa.

Millä suojaan ja miten?

Havut, kuten tuijat, katajat, kuuset ja männyt on helpointa suojata varjostuskankaalla tai -verkolla. Juuttikankaasta tehtyjä, kartiotuijillle ja pilarikatajille sopivia varjostushuppujakin löytyy valmiina puutarhaliikkeistä. Muovinen varjostusverkko on kevyt ja huomaamattomampi, mutta sen käyttöikä on lyhyempi kuin tukevan juuttikankaan. Jos suojaat esimerkiksi nuorta tuija-aitaa, voit käyttää yhtenäistä suojausta erilisten huppujen sijaan. Ole huolellinen rhodoja suojatessasi, jotta kukkanuput eivät ole irtoa. Älä suojaa kasveja muovilla tai hallaharsolla. Ne pidättävät liikaa kosteutta ja suojan tulee olla hyvin ilmava. Aurinkoisilla, lumettomilla paikoilla kasvavia paahteelle alttiita maanpeitekasveja voit suojata risuilla tai havuilla. Syksyltä maahan jääneet lehdet suojaavat myös hyvin.

Milloin voin poistaa suojaukset?

Kasveja täytyy varjostaa siihen saakkaa kunnes maa on niin sula, että ne saavat siitä juurillaan vettä. Voit testata asiaa lapiolla: se uppoaa sulaan maahan, mutta jäätyneeseen ei. Voit halutessasi nopeuttaa maan sulamista kastelemalla kasvin juuristoaluetta lämpimällä vedellä. Jos kovia pakkasia on vielä luvassa, älä kastele maata vaan odota kärsivällisesti lämpimämpiä kelejä. 

Mitä jos unohdin suojata kasvit?

Mitä jos suojaaminen jäi ja puutarhassa kököttävät ruskistuneet tuijat? Osa kasveista paikkaa kuollutta kohtaa melko nopeastikin, esimerkiksi nopeakasvuisesta ’Brabant’-tuijasta voit leikata kuivuneet oksat pois ja seurata miten kasvi korjautuu. Leikkaa ruskeat osat pois terveeseen osaan saakka. Lehdistöön ruiskutettavasta havupuubalsamista  saattaa myös olla apua. Se on typpi- ja aminohappopitoinen lehtilannoite ja ravitsee kasvia nopeasti. Kokonaan tai suurimmaksi osaksi ruskettuneet tuijat ja muut havut kannattaa korvata uudella ja harkita niiden sijoittamista varjoisampaan ja kasvuolosuhteiden puolesta sopivampaan paikkaan.

Puutarhan havut ja rhodot kannattaa lannoittaa maan sulettua erityisella havu- ja rhodolannoitteella, parhaan tuloksen saat kun möyhennät sitä hiukan pintamaan sekaan.

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

16 Responses

 1. Ffffffg
  | Vastaa

  Missä Sa osta tujan suojaus

  • Lea
   | Vastaa

   Hei! Juuttikangasta ja varjostusverkkoa saa ostaa puutarhamyymälöistä. Suojaus kannattaa tehdä vasta vuodenvaihteen jälkeen, jotta lumi ei paina tuijia suojineen.

 2. Salla Österholm
  | Vastaa

  Voiko Tuijan kuivunutta latvaa leikata myös?

  • Lea
   | Vastaa

   Hei! Kyllä vaan, kuivat oksat voi leikata pois. Leikkaa terveeseen puuhun saakka niin tuija lähtee kasvamaan leikkauskohdasta parhaiten.

 3. Heli Lehto-Kinnunen
  | Vastaa

  Hei!

  Kuinka tärkeää tuijien suojaus on tällaisena talvena, jolloin maa on roudaton?
  Pitäisikö varautua siihen, että täällä etelässäkin tulee vielä pakkaskausi, joka jäädyttää maan ja tuijien juuriston? Eli onko parempi suojata varmuuden vuoksi nyt? Jos pakkanen yllättää, on ilmeisesti myöhäistä suojata, kun yhteyttäminen on jo alkanut?

  • Lea
   | Vastaa

   Moikka!

   Kyllä kannattaa suojata koska etelässäkin näyttää olevan luvassa säännöllisiä yöpakkasia, jolloin maa on jäässä. Kevätaurinko on kovin tehokas haihduttaja ja havut ja alppiruusut kuivuvat tosi herkästi. Koska lunta on vähän, kannattaa myös huomioida pihan matalat ikivihreät, esimerkiksi tuiviot ja laakakatajat jotka kuivuvat helposti ilman lumipeitettä. Myös talven yli vihreänä pysyvät perennat säilyvät kauniimpana kun niiden yli heittää varjostusverkon tai havuja kevätauringolta suojaamaan.

 4. Pekka
  | Vastaa

  Moi

  Kuinka tarkasti tuijat tarvii suojata esim. juuttikankaalla. Pitääkö latvat myös suojata? Kangas ei oikein pysy ylhäällä ja noin 10cm jää näkyviin. Tuntuu että latva saattaa katketa jos nostan kankaan ylös yli latvojen.

  • Lea
   | Vastaa

   Moikka!Latvatkin on kyvä suojata, mutta ei ole ihan 10 sentin tarkkuudella tarkkaa. Pyykkipojat muuten ovat käteviä suojien kiinnittämisessä.

 5. Harriet
  | Vastaa

  Hei!

  Kuusi vuotta on tuijat olleet vehreän kauniit. Tänä vuonna oli julmettu pakkanen talvella ja tykkilunta etelässäkin, kaiken lopuksi ensimmäistä kertaa tuijat ovat varjoisallakin puolella auringon polttaman näköisiä, apua! Kaikki ovat aiemmin olleet hyväkuntoisia suojaamattakin.
  Uskaltaako niistä kuivan vielä vihertävän kuivan jo leikata pois vai pitääkö odottaa kesäkuuhun asti?

  • Lea
   | Vastaa

   Hei!

   Leikkaa vaan heti kaikki ruskettunut kasvu pois, jotta uutta kasvua tulee paremmin kun runko saa valoa.

 6. Moi
  | Vastaa

  Pari viikkoa sitten istutettu tuijat aika aurinkoiselle paikalle, nyt ovat alkaneet enemmän ja enemmän ruskistua. Liikkeestä neuvottiin tämän ruskistumisen takia vielä huputtamaan tuijat. Kannattaako tämä vielä tehdä, tässä vaihetta kevättä, kun maa ei ole enää jäässä?

  • Lea
   | Vastaa

   Hei!

   Kannattaa kyllä noudattaa puutarhamyymälästä saatua ohjetta. Ideana on se, että maahan juurtumaton juuristo ei vielä saa maasta niin hyvin vettä ja suojaamisella vähennetään kasvin haihdutusta (eli vettä ei poistu kasvista niin paljon, kun vedenottokin on huonoa). Sama idea on, kun nuupahtanut kasvi viedään kovalla auringonpaahteella varjoon.

   • Moi
    | Vastaa

    Kiitos vastauksesta! Nyt on tuijat huputettu ja kastelua lisätty runsaasti. Kannattaako kellastuneet oksat leikata nyt pois? Kuinka pian olisi odotettavissa tilanteen korjaantuminen? Mietin myös mahdollisuutta siihen, että olemmeko kastelleet tuijia liikaa, jonka takia tuijat kellastuivat.

    • Lea
     | Vastaa

     Hei!
     Ruskistuneet oksat voi leikata kyllä pois. En usko, että liika kastelu olisi aiheuttanut kuivumista, mutta näin ”etänä” on tosi vaikeaa arvioida tilannetta 🙂

 7. Antti
  | Vastaa

  Tuija aitamme on istutettu reilu vuosi sitten. Suojasimme ne viime kevättalvena ja annoimme keväällä lannoitetta. Nyt viime keväänä ja kesän aikana on kuitenkin useaan tuijaan tullut ruskeita oksia alaosaan. Leikkasimme osan jo pois keväällä, mutta voiko nyt syksyllä leikata lisää vielä? Olemme kastelleet nyt kuuman kesän aikana paljon pensasta. Tuijat ovat kasvaneet kesän aikana, joten elossa ne vielä ovat. Kuinka kauan menee, että kalju osa kasvaa umpeen? Miten kannattaa toimia?

  • Lea
   | Vastaa

   Hei! Tuijien vointi ja kasvutahti riippuu hyvin paljon paikallisista kasvuolosuhteista. Kartiotuija ’Brabant’, jota aidoissa usein käytetään, on nopeakasvuinen ja tyhjät kolot aidassa paikkaantuvat kohtuullisen nopeasti. Ruskeita oksia voi huoletta leikata pois milloin vain ja usein reilu ravistelu tai haravalla huitelu myös pudottaa ruskeita oksia maahan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *