Edessä rento lomaltapaluu vai konttausmaraton?

Joku on ehkä huomannutkin että puutarhuri on viime aikoina blogin päivittämisen sijaan huristellut ympäri ihania pihoja ja puutarhoja ja käynyt sekä ideoimassa uutta että pitämässä niistä huolta. Jos pitäisi valita näitä pihoja yhdistävä teema tai pihojen perusongelma, olisi se juuri tämän blogitekstin aihe. Ihanan asiakkaan kirjoitus saapui täydentämään blogia kreivin aikaan! Annetaanpa siis saman tien puheenvuoro Ninalle:

”Kaikissa kukkapenkeissä rehotti metrinkorkuinen rikkaruoho, kun me tultiin toissa kesänä lomalta. Kirosin ja raivasin niitä rikkaruohoja kottikärrykaupalla kaikki illat. Meillä on iso piha ja yhdeksän todella isoa istutusaluetta. Meni monta viikkoa ennen kuin sain rikkaruohot pois. Paikoitellen perennoja ei edes erottanut rikkojen takaa. Lannoitus oli selvästi tehonnut, mutta vääriin kohteisiin! Se oli ihan painajainen, jonka tiesin jatkuvan vielä seuraavana vuonnakin. Kaikki rikkaruohot olivat jo siementäneetkin, joten sama lysti odottaisi moninkertaisena työnä taas tulevana kesänä. Jollen sitten vaihtaisi pintamultia kaikkiin penkkeihin. Siihen upposi rahaa huimasti enemmän kuin yhdenkään puutarhurin palkkaan. Silloin päätin, että nyt tuli minun säästäväisyydelleni turhan kova korko.

 

Erehdyttävästi akileijan näköinen keltamo Chelidonium majus leviää pitkin pihaa ärhäkkäästi päästessään kukkimaan ja siementämään.

 

Stellaria media, pihatähtimö eli vesiheinä leviää helposti siemenestä ja viihtyy erityisesti ravinteikkailla paikoilla. Se onkin tavallinen vieras kukkapenkeissä johon on juuri lisätty uutta ravinteikasta multaa.

 

Tänä kesänä meidän pihan hoitaa Pihailo. Sopimukseen kuuluu kuukausittainen ylläpitohoito, jossa käydään säännöllisesti läpi kaikki istutusalueet. Trimmerillä estetään luontoa valtaamasta pihan reuna-alueita. Lea varmistaa, että koko piha pysyy siistinä ja matkalta paluuta ei tarvitse aloittaa konttausmaratonilla. Päätimme saman tien kokeilla hoitosopimusta kesäkauden loppuun asti. Kun antaa ammattilaisen hoitaa puutarhan perustyöt ja myös rikkaruohot pois, jää puutarhan omistajalle enemmän aikaa uusien istutusalueiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Pihailolta saa samalla käytännöllisiä ideoita suunnitelmien tekoon ja ajankohtaisia vinkkejä pihan hoitoon.

Peltohatikka Spergula arvensis leviää niukkaravinteisilla hiekka- ja sora-alueilla sekä kukkapenkeissä jos pintaa ei haraa säännöllisesti.

 

Huopaohdake cirsium helenioides leviää muiden ohdakkeiden tapaan sekä juuristollaan että siemenillään ja kookkaana tukahduttaa kukkapenkin kasvit.

 

Parasta kuukausisopimuksessa on, että turha huoli on poissa. WhatsApp toimii, saan ajantasaisia kuvia työn jäljestä kun olen matkoilla ja tarvittaessa otetaan yhteys Skypellä. Voin nauttia matkustamisesta tietäen, että puutarha on hyvin hoidettu. Ensi vuonna pihahommat on taas helppo aloittaa, kun pohjatyöt on tehty huolella.”

 

Vieraskynänä Nina Law Hyvinkäältä

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *