Rentoutta puutarhasta

Kausityöläisyys tietää keväällä ja kesällä pitkiä päiviä: varhaisaamuisia meilejä, tarjouksia, kommunikointia asiakkaiden kanssa, laskutusta… Päivällä pihan kunnostus- ja ylläpitotöitä, illalla puutarhaohjauskäyntejä ja pihasuunnittelua. Työpäivät ovat helpostikin 15-tuntisia, joten tärkeintä mitä jaksamisen eteen voi tehdä, on suunnitella vapaapäivät etukäteen kalenteriin. Uupunut puutarhuri ei ole hyvä puutarhuri!

Olin varautunut kasautuvaan työmäärään pakenemalla työn äärestä hetkeksi (yrittäjän lomailu kotinurkissa on melko haastavaa) ja matkustin muutamaksi päiväksi Oxfordshiren maisemiin. Tarkoitus oli irrottautua arjen velvollisuuksista ja ladata akkuja.

Ehkä loogista olisi ollut matkustaa kalliorannalle tai kivierämaahan, mutta kun veri vetää vihreän pariin, valikoituivat kohteiksi ihanat, vehreät, keväisen pursuilevat englantilaiset puutarhat!

Minulla oli onni majoittua Haileyn kylässä, noin tunnin matkan päässä Oxfordin keskustasta. Kumpuilevista pelloista, laiduntavista lampaista ja lehmistä sekä ylväinä seisovista puuvanhuksista koostunut maisemareitti johdatti tunnelmalliseen kylään, jossa talot on rakennettu paikallisesta Cotswoldin kalkkikivestä.

Yövyin paikallisen puutarhayrittäjän Sheenan piharakennuksessa, josta oli huimaavat maisemat hänen puutarhaansa. Sheena johtaa Oxford Garden Designia , joka sekä suunnittelee että rakentaa puutarhoja Oxfordshiren alueella.

Sheenan puutarha on mainio esimerkki rennosta ja luonnollisesta mutta samalla hyvin selkeästä ja viihtyisästä puutarhasta. Sain sitä mitä lähdinkin hakemaan, rentoutta puutarhasta.

Rakenteet ovat ryhdikkäitä mutta olemukseltaan pehmeitä. Kiveä ja puuta on yhdistelty ja käytetty niin, että ne eivät vie huomiota kokonaisuuden kustannuksella.

Erilaisilla lehtimuodoillaan ja -väreillään kasvit tuovat maisemaan liikettä ja syvyyttä. Vihreän rentouttava, hyvää tekevä vaikutus tulee pitkälti yksityiskohtien havaitsemista, niitä tässä puutarhassa riittää!

Kokonaisuus on kuitenkin luotu kohtuullisella määrällä kasvilajeja, eivätkä istutukset ole sekavia.

Alueen pihojen pintamateriaaleissakin hohtaa lämminsävyinen Cotswoldin kalkkikivi, niin Sheenankin puutarhassa.

Kasvillisuus koostuu erilaisista vihreistä ja värikäslehtisistä: sorvarinpensaista (Euonymus), puksiaidoista (Buxus) ja mustabambusta (Phyllostachys Nigra),

erilaisista tyräkeistä (Euphorbia) ja keijunkukista (Heuchera).

Sekä punamarjasta (Photinia serrulata) ja himalajankoivuista (Betula utilis var. jaquemontii). Koivujen vaaleat rungot erottuvat maisemasta upeasti!

Keväisiä kukkijoita, jouluruusuja (Helleborus), lemmikkejä (Myosotis) ja karhunlaukkoja (Allium ursinum) oli myös näkyvissä.

Läheisen metsikön pohjan valkeana peittäneet karhunlaukat olivat muuten iltakävelyllä upea näky! Kameraa ei kylläkään tullut silloin mukaan.

Cotswoldin alueella sijaitsee todella monia yksityisiä ja yleisiä puutarhoja. Alueella on myös monia kauniita patikointireittejä. Oma matkani suuntautui Haileyn lisäksi Oxfordin kasvitieteelliseen puutarhaan sekä Kew’n kasvitieteelliseen puutarhaan (koska mihinkäs puutarhuri mielenkiinnostaan pääsee). Näistä erillisissä postauksissa myöhemmin lisää!

Jos myös sinulla on toiveena saada lisää rentoutta puutarhatöihin ja sen mukana rentoutta puutarhasta koko perheesi elämään etkä aio matkustaa juuri nyt Cotswoldiin, tule mukaan Ota oma piha haltuun-verkkokurssilleni! Opit priorisoimaan puutarhan töitä ja ymmärtämään mitä pihassa pitäisi tehdä, miksi ja milloin. Tämän myötä pihaan liittyvä stressi ja suorittamisen tunne häviävät ja innostut puutarhan töistä uudelleen! Kurssin sisältöön ja bonuksiin pääset tutustumaan klikkaamalla tästä.

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *