Echinacea purpurea 'Alba'

Puutarhurin puutarhassa

Osa asiakkaistani on kiinnostuneita omasta pihastani: Ehtiikö pihaa hoitaa? Suosinko omassa pihassani helppohoitoisuutta vai kasvaako puutarhurin puutarhassa erikoisuuksia? Häviääkö asiakastöiden myötä kiinnostus omaan puutarhaan? Kannattaako rakas harrastus muuttaa ammatiksi?

Garden Villa-kasvihuone

Näiden kysymysten myötä saatte kurkistaa Pihailon puutarhurin pihaan. Mitä puutarhassa ja puutarhurin talossakin tapahtui (ja mitä ei tapahtunut!) vuonna 2017. Sen verran onneksi tapahtui että koko tarina ei mahdu yhteen postaukseen. Joten jatkoa seuraa!

alppiruusu

Pihani sijaitsee Hyvinkäällä Salpausselän vaikutusalueella. Siitä johtuen sateet ropisevat täällä usein ja etelän lumettomuuden sanotaan loppuvan Hyvinkään rajalla. Lunta on täällä monesti enemmän kuin Tampereella. Niin oli viime vuoden tammikuussakin. Maaperän suhteen Hyvinkäätä halkoo laaja hiekkainen alue, johon oma pihamaanikin sijoittuu. Puutarhanhoidon ja piharakentamisen kannalta maalaji on otollinen: routavaurioita ei synny koska sade- ja sulamisvedet pääsevät nopeasti imeytymään alempiin maakerroksiin. Jos haluaa kasvattaa muutakin kuin preeriakasveja, vaatii hiekkamaa  maanparannusta. Tällaisessa pihassa on erityisen tärkeää hoitaa maata ja sen eliöstöä eloperäisellä aineksella eli kompostoida ja käyttää puutarhan eloperäinen jäte katteena istutusalueilla sekä valita luonnonmukaiset lannoitteet.

vaaleanpunainen taivas

Pihani on tyypillinen rintamamiestalon piha vanhalla omakotitaloalueella. Tontilla ja sen läheisyydessä sijaitsee useita suuria puita mutta aurinko porottaa pihan paistaessaan kuumaksi ja kuivaksi. Tässä asumisen aikana olen vähitellen istuttanut puita, laajentanut istutusalueita ja rakentanut kasvihuoneen ja viljelylaatikoita hyötykasvien kasvatusta varten. Pihan pienilmastollakin on väliä!

maksaruohot keväällä

Helmikuussa lumi tuli ja lumi suli – vuorotellen. Siivoan pihan syksyisin hyvin suurpiirteisesti ja lumen alta paljastuivat maanpeitekasvien lisäksi vanhoista koivuista talven tuulissa tippuneet risukasat.

siementen kylväminen

Kevät on puutarhurilla kurssien aikaa, joten jo helmikuussa kylvin ensimmäiset vihannesten taimet havaintomateriaaliksi. Pikkutaimet matkasivat kurssipaikoille ja ränsistyivät reissussa joten oikeat kylvöt tuli tehtyä aika paljon myöhemmin.

miniatyyripuutarhan rakentaminen

Koska kevät odotutti yhä itseään, rakensin lasten kanssa kursseja varten miniatyyripuutarhoja. Ihanaa puuhaa kun intoa ja ideoita riittäisi mutta puutarhaan ei vielä pääse!

norjanangervo

Vahtasin kevään merkkejä talven keskellä. Työkausi käynnistyy täysillä kun lumi sulaa ja aurinko alkaa paistaa. Näinä päivinä pääsi rauhassa oman pihan hommiin, lumitöihin.

kurkun taimet

Maaliskuussa kurssikylvöt jatkuivat.

kurkun taimet

miniatyyripuutarhan kasvit

Koti täyttyi taimien lisäksi miniatyyripuutarhakurssien pikkuisista viherkasveista.

viljelylaatikko

Viljelylaatikot imivät itseensä aurinkoa ja yrttilaatikoissa alkoi näkyä eloa lehtipeitteen alla.
kevään tulppaanit

Huhtikuussa alkoi lumi ja maa vihdoin sulaa (tilapäisesti kylläkin) ja ensimmäiset tulppaanit pilkistivät maasta. Hiekkainen piha on myös sipulikasvien talvehtimisen kannalta ihanteellinen.

viherkasvit

Sisällä juuriaan kasvattivat pensaista napsitut oksat sekä viherkasveista leikatut pistokkaat.

siemenperunat itämässä

Huhtikuun alku Kevätpuutarhamessuineen on hyvä merkki siemenperunoiden sopivasta idätysajasta. Perunat olivat itämässä viileällä kuistilla kuten muinakin vuosina. Rintamamiestalon puoliviileä (noin 12℃) kuisti mahdollistaa puutarhaharrastajalle paljon: taimet voi itämisvaiheen jälkeen siirtää viileälle kuistille jossa ne vahvistuvat ja karaistuvat ulkoilmaa varten eivätkä venähdä liiassa lämmössä. Monet kasvit kuten sitrukset, pelargonit ja monet kesäkukat kuten maljaköynnös talvehtivat viileässä hyvin. Kellari olisi vielä pikantti lisä!

rintamamiestalon piha

Lumi satoi uudelleen ja maa oli vielä huhtikuun lopussa niin jäässä että se vaikeutti asiakastöitäkin. Eipä ollut kiire oman pihan kimppuun!

kanttaaminen

Ensimmäisiä pihatöitä omassa puutarhassa oli istutusalueiden kanttausten läpikäyminen. Varhain huhtikuussa kanttaaminen on todella kevyttä ja nopeaa kun ruohokaan ei ole vielä kunnolla kasvussa. Myöhemmin keväällä tähän kuluisi kallista aikaa paljon enemmän!

omenapuiden ruiskutus

Pihassani on sekä vanhoja että nuoria omenapuita. Vanhoja olen hoitoleikannut säännöllisesti nelisen vuotta ja saanut holtittoman vesiversokasvun hallintaan sillä seurauksella että viime keväänä ei puita tarvinnut leikata lainkaan.

Neko kevätruiskute

Kevätruiskutin sen sijaan omatkin hedelmäpuuni edelliskesän kirvaparvet mielessäni. Ruiskutus ei tietenkään auta lauttana saapuvaan kirva-armeijaan, mutta puut voivat hyvin kun uusia kirvoja ei päässyt kuoriutumaan rungon ja oksien koloissa olevista munista. Sopiva ruiskutusaika oli myöhäinen, huhtikuun lopulla säätila ja lehtien kasvuvaihe olivat vielä sopivat.

kevätkukkijat

Ensimmäiset krookukset aukaisivat nuppunsa ja säästyivät kokonaan rusakoilta!

siemenperunoiden istutus

Siemenperunat pääsivät multiin toukokuussa. Osa perunoista pääsi Potato potiin, tuohon kärsimättömien ja uteliaiden perunankasvattajien unelmaruukkuun!

siemenperunat

Ainoana toukokuun vapaana viikonloppuna tuli pestyä kasvihuone kevätkuntoon. Myöhäiseksi meni mutta säätilojen vuoksi ei taimia olisi kannattanutkaan viedä lämmittämättömään huoneeseen aiemmin.

Garden Villa-kasvihuone

Ihan mahtavaa että tuohon viikonloppuun sattui upea aurinkoinen sää!

kevätpäivä puutarhassa

Toukokuussa roudasin jo taimia asiakkaiden pihoihin mutta myös oman pihan kasvit reissasivat ympäri tapahtumia!

puutarhan yrtit

Kylmä kevät oli sipulikasvien kannalta ihana: tulppaanit kukkivat todella pitkään ja pihan varjoisen kulmauksen kukat vasta heräilivät toukokuun lopulla.

puutarhan tulppaanit

Vaikka pihani istutusalueet ovat selkeitä ja tarkkarajaisia, vallitsee puutarhurin puutarhassa kukkasipulien istutuksessa olanyliheitto-periaate – sipulit saavat asettua sinne minne sattuvat lentämään. Tästä syntyy tosi kaunis luonnollinen lopputulos kun sipuleita on runsaasti ja kukkien värit sointuvat yhteen.

Allium 'Purple sensation'

Toukokuiset päivät kuluivat pääosin asiakaskohteissa joten aikaa oman pihan ihmettelyyn oli aikaisin aamulla ja iltaisin- juuri silloin kun puutarha on mielestäni parhaimmillaan! Usko tai älä, puutarhassa oleilu rankan kitkemis- tai leikkuupäivän jälkeen tuntuu taivaalliselta. Oman pihan taika onkin päämäärättömässä haahuilussa ja pienten yksityiskohtien ihastelussa.

kevättaivas

Husqvarna automower

Puutarhurin paras apulainen robottiruohonleikkurimme Pertti asennettiin omena- ja luumupuiden kukkiessa. Ruoho ei vielä juuri kasvanut, mutta muuten alkoi puutarhurin puutarhassa toukokuun lopussa näyttää ihanan vihreältä ja kukkaisalta! Keskikesän puutarhasta voit lukea lisää täältä.

norjanangervo

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *