Puutarhaohjaus etänä

Viime keväänä Petra Oulusta otti minuun yhteyttä pihan istutusaltaiden kasvillisuuden uudistamisen suhteen. Petra on perheineen rakentanut pihaa itse, tuntee kasveja ja lajikkeita mutta kaipasi ammattilaisen apua kasvien oikeaoppiseen sijoitteluun ja kasvillisuuden ideointiin. Kasvien tuli olla kauniita ja kestäviä, jotta rahaa ei kulu väärien kasvien hankintaan. Petra kaipasi neuvoja myös pensaiden alusten kasvillisuuteen ja toivoi alueilta helpompaa hoidettavuutta. Tartuin haasteeseen, koska aivan hyvin voi tehdä myös puutarhaohjausta etänä.

Kohopenkeissä oli vanhaa säilytettävää kasvillisuutta sekä tilaa kesäkukille. Petra toivoi kausikukkien sijaan monivuotisia, lehteviä ja kukkivia kasveja. Petran toimittamien kuvien ja mittojen ja lähettämieni lisäkysymysten perusteella sain tilanteesta hyvän käsityksen ja sovimme että puutarhaohjaus hoidetaan etänä viestein ja sähköpostein. Pääsimme hänen kanssaan nopeasti samalle aaltopituudelle toiveista. Puutarhaharrastajana Petra osasi kuvailla pihan kasvuolosuhteet hyvin.

 

”Kokonaisuutena etäneuvonta toimi mielestäni tosi hyvin. Kerroin sähköpostitse ne asiat joihin halusin apua ja tarkentavien kysymysten ja lähettämieni valokuvien  jälkeen tulikin pian ehdotukset. Ainakin tässä tilanteessa, jossa oli tarkoitus vain hieman muokata olemassa olevia kukkapenkkejä  tämä toimii. Isomman kokonaisuuden ollessa kyseessä tarvitaan todennäköisesti enemmän viestittelyä siitä mitkä kasvit ja värit miellyttävät ja mitkä ovat inhokit yms mitä käydään keskustellen läpi muutenkin.

Etäneuvonta vaatii minusta tilaajalta hieman enemmän kuin lähiohjaus. Tilaajan pitää osata kertoa pihan olosuhteista (maaperä, valoisuus yms.) itse. Myös omat toiveet pitää tuoda selkeästi esiin. Etäohjausta kannattaa kokeilla, ja antaahan se mahdollisuuden saada ammattitaitoista neuvontaa niillekin joilla ei ihan lähellä ole fyysisiä toimijoita.

 

Tämän kokemuksen perusteella suosittelen kyllä etäohjausta. Pihailo toteutti ammattitaidolla etäneuvonnan ja pääsen nyt uudistamaan kukkapenkkejäni, kun vaan säät ensin lämpenevät täällä pohjoisempanakin.

Petra”

Pihailon puutarhaohjaus tapahtuu useimmiten asiakkaan omassa pihassa. Ongelmat ja opittavat asiat ovat siellä luonnollisesti läsnä. Teen puutarhaohjausta myös pienille ryhmille. Puutarhaohjauksen erona puutarhakurssiin on yksilöllisyys ja erilainen asiakaslähtöisyys. Opittavaa asiaa voidaan harjoitella niin kauan ja katsoa niin monelta kantilta kunnes se tuntuu luontevalta ja voit onnistua. Puutarhaohjauksen avulla asiakkaani ovat innostuneet pihastaan uudelleen tai kukistaneet epätietoisuutensa ja avuttomuutensa oman pihansa suhteen. Ohjauksessa voidaan harjoitella esimerkiksi istutusalueen perustamista, puiden ja pensaiden leikkaamista, kasvukauden mukaisia pihan hoitotöitä, erilaisten työkalujen käyttöä tai kasvihuoneen ja sen kasvien oikeaa hoitoa. Ota yhteyttä jos puutarhaohjaus etänä tai paikan päällä voisi olla ratkaisu ongelmaasi.

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *