Puutarhan valaistus – asenna Garden Lights-valaisimet ihan itse!

”Juuri saatiin uusi siirtonurmikko paikoilleen joten ei todellakaan aleta kaivamaan sähköjohdoille ojia.”

Puutarhurina tulee katseltua pihoja sillä silmällä, toki pääasiassa omien asiakkaiden mutta ohikulkiessa tulee kurkisteltua muihinkin pihoihin. Kesällä tämä on tosi kiva puoliammatillinen harrastus ja omalla asuinalueella näitä pihakurkistuskävelyjä näyttävät tekevän muutkin.

Kun saapuvat syksy ja pimeät illat menee tästä hommasta ilo. Siksi että pimeissä pihoissa ei näytä miltään eikä näy mitään. Uusilla asuinalueilla pihat ovat varmasti paremmin valaistuja, mutta tällaisella rintamamiestaloalueella voi kävelyn sijaan jäädä yhtä hyvin sohvalle. Puutarhan valaistus on kateissa.

 

”Meillä ei ole talon ulkovaloja lukuunottamatta valaistusta pihassa koska valaisimien paikkoja on vaikeaa päättää.”

Pihan valaistuksen tekeminen jää edelleen taloa rakennettaessa vihoviimeiseksi tai jää kokonaan pois kiireessä ja väsymyksessä. Vanhemmassa pihassa uudistusinto kohdistuu usein ylikasvaneeseen kasvillisuuteen tai sammaloituneisiin laatoituksiin. Mitä jos ensin laittaisitkin vaihtoon sammaloituneet ja hilseilevät valaisimet ja katsoisit miltä piha ja puutarhan valasitus sen jälkeen näyttää?

 

”Tykkään kaivaa ja siirrellä kasveja pihassa, istutusalueet ja kulkureitit muuttuvat vielä moneen kertaan joten pihavaloja ei kannata asentaa.”

Garden Lights-valaisimet voit asentaa itse ja sen lisäksi että säästät pihaa ojien kaivamiselta ja itseäsi sähkärin laskulta, on valaisimissa muutamia etuja:

 • Voit vaihtaa valaisimien paikkoja jos pihasi muuttuu. Voit myös lisätä valaisimia helposti.
 • Voit pujotella johdot (joita siis virallisesti kutsutaan kaapeleiksi) kuorikatteen, kivien tai soran alle tai tehdä kanttausraudalla tai lapiolla niille uran nurmikkoon. Johdot ovat turvallisia eläimille ja lapsille eikä haittaa jos lapiosi osuu johtoon.
 • Voit päättää itse millainen puutarhan valaistus tulee olemaan ja valitset valaisimien paikat itse. Voit esimerkiksi lauantaina sijoitella valaisimet paikoilleen, laittaa ne päälle ja katsella illalla rauhassa miltä valaistus näyttää sisältä käsin. Tiedät parhaiten millä sohvalla tykkäät iltaisin istua. Sunnuntaina voit peitellä kaapelit paikoilleen tai tehdä vielä uuden kokeilun.
 • Valaisimia löytyy moneen makuun ja tarpeeseen. Voit yhdistellä samaan kaapeliin maavalaisimia, pylväsvalaisimia ja spotteja. Ja vaikka myös talon tai terassin kiinteät valaisimet.
 • Voit muuttaa valaistusta vuodenaikojen mukaan ja lisätä ja poistaa kausi- tai juhlavaloja halusi mukaan. Puutarhan valaistus elää mukanasi.
 • Niin ja voit siis asentaa valaisimet ja kaapelit aivan itse!

” Ei tällaiseen vanhaan pihaan kannata asentaa uusia valaisimia, näyttää koko piha vaan sen jälkeen rupusemmalta.”

Parasta on että valaistuksella pihan pinnat, materiaalit, kasvillisuuden ja koko kokonaisuuden saa vietyä aivan uudelle tasolle. Jos pihasi on hyvä juuri noin, hienoa! Valaistuksella se muuttuu kuitenkin vielä upeammaksi!

”Just kävi sähkäri asentamassa viimeiset sisäjutut, ei jaksais heti takas kutsua.”

Käy katsomassa miten asensin pylväsvalaisimen, spotin ja maavalaisimen.  Suutarin lapsella ei ole kenkiä, voisi sanoa, koska oman pihani valaisimet olivat vaiheessa luvattoman kauan. Vanhat valaisimet olivat jo tiensä pääässä, valaisinmallit eivät miellyttäneet silmää ja poistin niitä pikkuhiljaa asentamatta mitään tilalle. Valaistuksen uusiminen todella kannatti, ja ei ole hullumpaa että voin asennuksesta huolimatta vielä säätää parin valaisimen paikkaa jos haluan. Ainakin pari spottia aion vielä lisätä!

” Äkkiä se päivä taas pitenee, kohta on joulu!”

Ja psst! Jos innostuit, saat valaisimet kauttani. Autan tarvittaessa myös asennuksessa. Läpi Suomen löytyy myös liuta muita jälleenmyyjiä.

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

 1. Petri
  | Vastaa

  Aivan loistava kirjoitus! Kumoat tässä monta vanhakantaista ja pinttynyttä käsitystä pihavalaistuksesta ja sen vaikeudesta. Hyvä Lea!
  Meillä Pohjolassa on niin pitkään synkän pimeää ja kuitenkin niin paljon pimeitä pihoja. Ihan pahalle tuntuu kun iltalenkkiä ihmettelee pilkkopimeitä puutarhoja, joihin kuitenkin on käytetty valtavasti aikaa ja nähty paljon vaivaa, tehty istutuksia ja polkuja, vesiaiheita yms, eikä niitä näe kuin valoisaan aikaan.
  Hyvä kirjoitus joka toivottavasti herättelee ihmiset ymmärtämään pihavalaistuksen merkityksen. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.