puutarhan kevättyöt

Puutarhan kevättyöt – maltti on valttia!

Puutarhan kevättyöt ovat pyörineet mielessä jo tammikuusta lähtien ja vihdoin näkyy vihreää! Tulppaanit, krookukset, narsissit ja muut kevätkukkijat nostelevat itseään vielä kylmästä maasta. Näitä alkujahan on pakko tarkastella vähän lähempää. Ja kun tarkkaan katsoo, huomaa että kuivien lehtien ja lämpenevän pintamaan seassa on muutakin elämää!

Perennanvarsien silppuaminen takaisin kasvupaikalleen tekee hyvää paitsi maalle, myös pihan hyönteisille. Liian varhain aloitetut puutarhan kevättyöt ja turhan perusteellinen istutusalueiden rapsuttelu vievät ötököiltä alkukevään suojaiset lämmittelypaikat. Eli jos kiireiden vuoksi puutarhan istutusalueet ovat vielä viime kesän jäljiltä, ei hätää! Olet vain tehnyt palveluksen pihan pienille puurtajille.

Kotipiha on ekosysteemi pienoiskoossa. Sen maisemaa voi muuttaa, mutta mukana kannattaa pitää mukana ajatus luonnon ja kotipihan monimuotoisuuden tukemisesta ja säilyttämisestä. Kasvien istuttaminen luonnonmukaisuutta jäljitellen kerroksittain tarjoaa monipuolisia elinympäristöjä pihan eläimille.

Suosimalla istutuksissa mesikasveja, kuten nauhuksia, maksaruohoja, mäkimeiramia tai punalatvaa tulee tarjonneeksi ravintoa perhosille ja silmänruokaa itselleen. Nurmikon sekaan kylvetty apila houkuttelee hyötykasvejakin pölyttävät kimalaiset paikalle. Linnunpönttöjen ripustaminen voi ratkaista kesällä ryöpsähtävän tuholaisongelman, esimerkiksi sinitiainen syö valtavan määrän kirvoja päivässä.

Haketuksen tai pihalta pois viennin sijaan on lahopuuaita mainio ratkaisu risujen ja leikkuujätteen käsittelyyn! Jos pihalla on tilaa, voivat risu- ja lehtikasat tontin nurkassa olla kauhistuksen sijaan kotipuutarhuria hyödyttävä kaunistus.

Ja jos puutarhasta ei löydy lahoavaa puuta tai luonnollisia koloja hyönteisille, voi hyönteishotellin rakentamalla saada tontille monia hyödyllisiä uusia asukkaita. Nyt keväällä piha on täynnä rakennusmateriaalia: kuivuneita perennanvarsia, risuja, käpyjä ja kuivuneita lehtiä.

Puutarhassa vierailevat eläimet ovat ihana juttu ja kukkaruukussa muina miehinä istuva orava tai portailta kohti ovea hievahtamatta tuijottava rusakko hienoja kohtaamisia. Kevätkukkijoiden aikaan pitkäkorvaiset, terävähampaiset ystävät ovat kuitenkin melko epätoivottuja vieraita. Tulppaanit ja krookukset löytyvät takuulla silputtuina yön jäljiltä, jos niitä ei suojaa.

Narsissit, laukat ja helmililjat saavat onneksi kasvaa rauhassa. Viime syksynä aloittamani hyötytarhan aitaus saa jatkoa tänä keväänä ja aikomukseni on istuttaa jatkossa kevätkukkijat marjojen ja hedelmäpuiden kaveriksi. Sitä ennen aion kokeilla puutarhuriystävän hyväksi havaitsemaa keinoa: kahvinpurujen sirottelua tulppaanien ja muiden suojelukohteiden läheisyyteen. Aika näyttää toimiiko yhteen tämän kulmakunnan rusakoiden haju- ja makutottumusten kanssa!

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *