Puutarha parhaimmillaan – vai puuttuuko jotain?

Loppukesän ja alkusyksyn taite on itselleni mieluisinta puutarha-aikaa. Puutarha on parhaimmillaan: Rehevin ja räjähtävin (rikkakasvienkin) kasvu on taittunut, hyötykasvit antavat satoaan ja kosteaksi kääntyvä ilma ja hämärtyvät illat saavat puutarhan kasvit näyttämään lähes eksoottisilta alkukesän heleään valoon verrattuna.

Kotipuutarhuri voi tässä vaiheessa vuotta kirjaimellisesti nauttia tekemisensä ja harrastuksensa tuloksista: siemailla marjamehua, tehdä omatekoista yrttisuolaa ja säilöä muita talven makuja.

Viritellä riippumaton lämpimänä iltana puiden väliin, kääriytyä parvekkeelle ihailemaan kesäkukkien loistoa kynttilän valossa.

Tutkia vähitellen kehittyviä hedelmäpuiden raakileita, maistella marjojen kypsyyttä, bongata perhosia loppukesällä kukkivista perennoista.

Tästä ajasta kannattaa ottaa kaikki irti. Puutarha on parasta vastapainoa vauhtiin päässeelle arjelle, harrastusrumballe ja kaikille velvollisuuksille jotka kesän jälkeen vyöryvät voimalla päälle.

Nyt on myös paras aika miettiä ensi kevättä ja kesää. On mainio aika istuttaa puutarhaan uusia kasveja. Yöt ovat jo kosteampia, viime aikoina ovat kyllä olleet päivätkin, ja tämä tarjoaa kasveille paremmat olosuhteet juurtumiseen. Jos ei sada, täytyy taimia tietysti kastella, mutta lempeämpi auringonpaiste terävän alkukesän auringon sijaan rasittaa juurtumassa olevia kasveja vähemmän. Lämpötilatkin ovat istuttamista ajatellen otolliset tähän aikaan vuodesta.

Toivotko runsaampaa hedelmäsatoa tulevina vuosina? Tämä haave kannattaa ottaa heti työn alle koska hedelmälajikkeesta riippuen sadon saamiseen menee parista muutamaan vuoteen aikaa. Alkusyksystä istuttaessa ehtivät puut juurtua hyvin ennen talvea ja lähtevät heti keväällä voimalla kasvuun.

Oletko kyllästynyt pihan pensaisiin ja toivoisit tilalle jotakin näyttävämpää, ehkä juuri tähän aikaan kukkivaa? Taimistoilla on vielä hyvät valikoimat ja siellä näet aitiopaikalta juuri tähän aikaan loistossa olevat pensaat. Hortensiat ovat esimerkki monentyyliseen puutarhaan sopivista pensaista. Valkoiset ja miksei värillisetkin kukinnot täydentävät hienosti tämän ajan puutarhan vahvaa vihreää väriä.

Onko perennapenkissä aukko? Haluatko nauttia kukkaloistosta heti alkukeväällä? Keväällä kukkivia sipuleista kasvatettavia kasveja ei kannata vielä laittaa maahan, mutta nyt on paras aika miettiä kevätkukkijoille parhaat paikat! Sipulikasveille kannattaa varata paikka sieltä, missä alkukeväällä ei ole vielä vehreää rehotusta, mutta missä sipulikasvien kukittua kasvillisuus peittää rauhassa kuihtumaan jätettävät varret ja lehdet.

Tällaisia paikkoja ovat pensaiden aluset ja etenkin myöhään maasta nousevien perennojen välit. Yksivuotisten hyötykasvien viljelyyn varattu viljelylaatikko voi toimia upeana krookusmerenä ennen siementen kylvöä tai taimien istutusta. Rusakot eivät välttämättä osaa rouskia herkkukrookuksia laatikosta ja sipulikukat voi tarpeen tullen siirtää muualle hyötykasvien tieltä.

Oliko sadon kanssa ongelmia tänä vuonna? Marjapensaat ehkä kasvoivat hyvin mutta marjatertut jäivät vähäisiksi? Elokuu on syyslannoituksen aikaa ja sen voimaa ja hyötyä ei voi väheksyä etenkään satoa tuottavien kasvien kohdalla. Syyslannoitteita löytyy moneen lähtöön mutta yhteistä niille on kalium- ja fosforipitoisuus. Ne vahvistavat juuristoa ja edistävät kukkasilmujen muodostumista seuraavana vuonna.

Hiukan typpeä sisältävää lannoitetta voi käyttää tässä vaiheessa vuotta nurmikolle ja vielä kypsyville yksivuotisille hyötykasveille, mutta muille puutarhan monivuotisille kasveille on valittava typetön lannoite.

Jos kaipaat pihaan suurempia muutoksia, uusia pintoja, enemmän näkösuojaa kasvillisuudesta, toimivampaa pihaa tai ylipäätään tunnelmallisempaa puutarhaa, on alkusyksy tähänkin parasta aikaa. Muutostoiveet on helpompi hahmottaa kun lehdet eivät ole vielä tippuneet puista. Jos kaipaat ammattilaisen näkökulmaa muutoksiin, ovat syksy ja talvi hyvää aikaa suunnitella yhdessä. Toteutukseen voi ryhtyä heti ilmojen lämmettyä ja maan ollessa sula.

Pysytään vielä kuitenkin hetkessä ja taltioidaan näitä ihania kasvihahmoja, valoja ja varjoja muistoiksi ja kuviksi talven harmaita päiviä varten!

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *