Puiden ja pensaiden kevätruiskutus

Tänä keväänä on kylmistä öistä ja päivistä johtuen joutunut odottelemaan oikeaa kevätruiskutuksen aikaa. Kärsivällinen kannattaa kuitenkin olla sillä puiden ja pensaiden kevätruiskutus on paikallaan, jos haluat torjua kemppien, punkkien ja kirvojen aiheuttamia vauriot hedelmäpuissa, marjapensaissa ja myös koristepuissa ja -pensaissa.

Viime kesänä puutarhan ikäviä ötököitä oli paljon, ja monet puut ja pensaat kärsivät erityisesti kirvoista. Nuoret versot muuttuivat käpertyneiksi, ruskettuneiksi ja elottomaksi, kukkasilmut kuihtuivat ja kasvit näyttivät kituliaalta. Omenapuiden epätoivottuja asukkeja olivat hedelmäpuupunkki, omenakemppi ja omenankehrääjäkoi. Jalavissa näkyi rullaantuneita lehtiä, joiden takana olivat herukanjuuri- eli jalavankirvat.

Käytän itse sekä omissa että asiakkaiden puissa Nekon Kevätruiskutetta, jota käytetään myös luomuviljelyssä. Ruiskutteen tehoaine on parafiiniöljy, joka tukahduttaa tuholaisten munat ja talvehtimisasteet. Osa tuholaisista munii munat talven ajaksi, osalla toukat talvehtivat puissa ja pensaissa.
Ruiskuttaminen ei ole vaikeaa, siihen tarvitaan vain muutama työväline ja riittävästi aikaa. Kevätruiskute on helpointa laimentaa olalla kulkevaan kymmenen litran vetoiseen paineruiskuun. Tällaisessa ruiskussa on usein myös pitkä suutin, jolla ruiskutteen saa levitettyä korkeallekin. Kevätruiskute sekoittuu hyvin veden sekaan jos annostelet pohjalle ruiskutteen ja lasket päälle veden. Jos ruiskutat vain pari marjapensasta tai pienen omenapuun, kannattaa laimentaa seosta ensin vähän ja sekoittaa tarvittaessa uusi erä paineruiskuun, sillä valmista liuosta ei suositella säilytettäväksi.


Ruiskute sekoitetaan sen mukaan, kuinka pitkällä kasvien silmujen kehittyminen on. Jos silmut ovat vielä kiinni, sekoitetaan 3% vahvuinen seos, esimerkiksi kymmeneen litraan vettä kolme desilitraa ruiskutetta. Jos silmut ovat jo hiirenkorvalla, ruiskutteesta sekoitetaan 1% vahvuinen seos. Tällöin kymmeneen litraan vettä lisätään vain 1 desilitra ruiskutetta. Pihoja kiertäessä huomaa, kuinka paljon paikkakunta ja pihan pienilmasto vaikuttavat kevään etenemiseen ja silmujen avautumiseen. Suojaisalla pihalla kevät on jo paljon pidemmällä kuin esimerkiksi varjoisassa metsän reunassa.

Puiden ja pensaiden Kevätruiskutus tulisi tehdä tyynenä, lämpimänä, mielellään pilvisenä päivänä mutta tämän keväisten sääolosuhteiden valossa voi olla aivan täydellistä päivää vaikeaa löytää. Tai ainakin säätila vaihtuu ruiskutuksen aikana! Tärkeää on että lämpötila ruiskuttaessa on yli 7 astetta ja kovia yöpakkasia ei ole enää tulossa. Kovalla tuulella ruiskute ei mene sinne minne pitäisi, joten tyynempää säätä kannattaa odottaa. Hommassa tärkeintä on huolellisuus. Hyönteisten torjuntaan ei riitä kevyt sumutus, vaan puun tai pensaan oksat ja runko tulee ruiskuttaa läpikotaisin märäksi, kuitenkin mieluiten niin että ruiskute ei valu kokonaan maahan. Vanhan suurirunkoisen omenapuun rungosta tulee ruiskuttaa tarkkaan onkalot ja painanteet.


Vaikka kevätruiskute sopii hyvin kotipuutarhan tuholaistorjuntaan, muista silti aina lukea pakkauksen ohje tarkkaan läpi. Ruiskutus vaatii suojavarusteet: itse käytän vaatteiden suojana kertakäyttöhaalaria ja suojalaseja jottei ylöspäin ruikuttaessa sumu mene silmiin. Jalassa on hyvä olla kumisaappaat ja käsissä kemikaalien kestävät suojakäsineet. Parafiiniöljy on haitallista vesieliöille joten huolehdi ettet päästä sumua tai ainetta puroon tai järveen, jos tällaisia sattuu puutarhasi lähistöllä olemaan.

Hyönteisten aiheuttamia tuhoja voi vähentää ja ennakoida huolehtimalla siitä, että kasvilla on hyvät kasvuolosuhteet. Avainasemassa tässä on hyvä maaperä ja riittävä valo. Oikeissa olosuhteissa ja riittävästi lannoitettu ja kasteltu kasvi ei hätkähdä tuholaisten iskusta ja toipuu niistä paremmin.

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

10 Responses

 1. sari
  | Vastaa

  Kiitos vinkeistä, tätä täytyy koittaa luumupuille, viimevuonna ei ruiskutettu, joten satokin kärsi pahoin.

 2. Lea
  | Vastaa

  Juu, suosittelen kyllä! Luumut ovat usein niitä kirvojen suosikkeja. Kylmä vesisuihkukin torjuu kesällä mutta niitä kylmiä suihkuja tulisi muistaa antaa useampi peräkkäin ja osua just sinne lehtien alapinnalle.

  • Päivi
   | Vastaa

   Moi! Voi apua, nyt meni ihan pieleen! Ruiskutin meidän kirsikkapuun Cooper bioruiskute r:llä. En ole koskaan ennen tällaista tehnyt ja vasta ruiskutuksen jälkeen tajusin, että veden ja aineen muttasuhteet menivät ihan pieleen! Piti tehdä 1%:sta liuosta (koska silmut alkavat jo pikkuhiljaa aueta) niin teinkin 10%:sta eli laitoin desin ainetta vesilitraa kohti! Miten mahtaa käydä? Tuo puu on kyllä vanha ja jostain syystä kitukasvuinen, edellisten asukkaiden aikoinaan istuttama. Että sinänsä sillä nyt ei ole niin väliä vaikka kävisi mitä. Ja jos se onnistuu tuon mokani jälkeen tekemään kirsikoita niin uskaltaako niitä syödä kun puu sai tuollaisen annoksen ruiskutetta?

   • Lea
    | Vastaa

    Hei! Puu varmastikin selviää tästä hengissä, mutta jos silmuja on ollut jo näkyvissä, ne saattavat vaurioitua. Ruiskutteen tehoaine on rapsiöljy, joten uskallat kyllä syödä kirsikoita. Vaikka tuote vaikuttaa ”vaarattomalta”, ei sitä kuitenkaan saa päästää ympäristöön imeytymään eli en suosittele esimerkiksi puun huuhtomista vedellä.

 3. Pia Taipale
  | Vastaa

  Montako päivää ruiskutuksen jälkeen pitää olla sateettomia päiviä?

  • Lea
   | Vastaa

   Hei! Päivä tai pari riittää.

 4. kari
  | Vastaa

  Siis kerralla valmista. Olisiko syytä ruiskuttaa myös muut puutarhan puut ja pensaan omenasadon varmistamiseksi vai riittääkö vain omenapuun käsittely?

  • Lea
   | Vastaa

   Hei! Kyllä omenapuun käsittely riittää.

 5. Anu
  | Vastaa

  Hei, huomasin nyt jo toista kertaa istutuksen jälkeen, että kirsikkapuun lehdet ovat TÄYNNÄ mustia kirvoja. Olen yrittänyt myrkyttää niitä, kun en paremmin tiennyt, mäntysuopaliuoksella. Eikä mitään vaikutusta! Viime vuonna kaikki lehdet meni ja nyt näyttää melkein yhtä huonolle. Onko siis enää mitään tehtävissä ja kuinka pahasti tämä parin vuoden vanha taimi tästä kärsii? Kasvua ei ole juurikaan tapahtunut. Tässä lienee syy siihen?

  • Lea
   | Vastaa

   Hei! Saat vastaukseni kyllä nyt kovin myöhässä, pahoittelut siitä! mikä on tilanne nyt? Todennäköisesti kirvat ovat jo väistyneet ja puussa on uutta kasvua. Onkohan puulla kasvuolosuhteet kunnossa? Saako se tarpeeksi aurinkoa? Onko paikka liian kuiva tai onko maa savinen, jolloin kirsikka ei viihdy? Kirsikat (ja luumut) ovat kirvojen suosiossa ja ne hakeutuvat usein kuivuudesta kärsivän puun luo, jolla on sokeripitoisuus suurempi nuorissa lehdissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *