Pihan ja puutarhan rajaukset

Olen viimeaikoina kiertänyt monta pihaa ja möyrinyt hanskat ja polvet mullassa milloin minkäkin työkalun kanssa. Puutarhurin tehtävänä on useimmiten ratkoa pihaan ja puutarhaan liittyviä ongelmia: elämisen ja olemisen kannalta toimimattomia ratkaisuja, liikaa tilaa vallanneita kasveja, rikkaruohojen valtaamia istutusalueita, vajonneita käytäviä, harventuneita pensasaitoja. Monessa pihassa ongelmana ovat pihan ja puutarhan rajaukset eli pintamateriaalien sekoittuminen keskenään. Pintamateriaaleilla tarkoitan tässä kaikkea puutarhan lattiamateriaalia: nurmikkoa, luonnonkivi- ja betonikivipintoja, sora- ja kivituhka-alueita, mullalla tai kuorikatteella olevia istutusalueita tai asvalttia.

Vaikka pihan toivottaisiin olevan villi ja boheemi, tekevät riittämättömät tai olemattomat rajaukset siitä helposti hoitamattoman näköisen. Jos pihalla on luontaista taipumusta rehotukseen vaikka sitkeän vuohenputkikasvuston tai leviävien villivadelmien muodossa, voi selkeillä pintamateriaalien rajauksilla vaikuttaa yleisvaikutelmaan niin, että lopputulos on hallitun villi ja ihanan rönsyilevä. Toisiinsa sekoittuvat materiaalit, kuten sora ja nurmikko, tekevät kulkureitistä epäsiistin mutta myös pihasta todella raskashoitoisen.

Pihaa tai sen osia suunnitellessani tai yksittäistä kukkapenkkiä kunnostaessanikin otan aina helppohoitoisuuden huomioon. Nurmikon kasvaessa istutusalueisiin tai rikkakasvien vallatessa kivituhkapolun kutsutaan usein ammattilainen apuun koska alueen kunnostaminen vaatii jo enemmän aikaa ja työkaluja. Ja jatkuvaa ylläpitävää hoitotyötä siistinä pysyäkseen. Materiaaleja rajaavat elementit eivät ole pihaa rakentaessa niitä edullisimpia, mutta niihin kannattaa panostaa. Rajausmateriaaleina voi myös hyvin käyttää kierrätysmateriaaleja ja nekin voivat olla kekseliään rönsyileviä ja samalla toimivia.

Kivi ja puu

 

Rajauksissa usein käytettyjä ovat betonikivet. Näitä löytyy monessa koossa, värissä ja kaarevuudessa ja alueita rajaamaan sopivat sekä laatoituksessa käytettävät kivet että erityiset reunakivet. Betonikivi on kestävä ja helposti saatavissa. Käyttökohde ratkaisee kivien asennustavan, mutta käytännöllisyys ja hoito on tässäkin otettava huomioon. Jos betonikivi rajaa nurmikon muusta alueesta, on kivi asennettava siihen korkoon, että nurmikon leikkaaminen on helppoa. Kun leikkurin toinen pyörä pystyy kulkemaan reunustavan kiven päällä, pysyy ruoho tasaisen korkuisena ja trimmeriä ei tarvitse käyttää.

Toinen usein käytetty materiaali pihan ja puutarhan rajauksissa on kestopuu tai käsittelemätön puu. Lauta taipuu huonommin kaareviin muotoihin, mutta toimii suoraviivaisissa ratkaisuissa. Nurmikon oikea leikkuukorkeus on muistettava tässäkin ratkaisussa. Samoin lauta on asennettava tukevasti niin, että se ei ala kallistumaan ajan myötä.

Kaareviin muotoihin

 

Metallisella rajausreunalla otat haltuun pihan ja puutarhan rajaukset jos tykkäät kaarevista muodoista. Reunapala taivutetaan toivottuun muotoon ja kiinnitetään palan alapinnassa olevien piikkien avulla maahan kumivasaralla naputtelemalla. Reunapaloista voit koota tarvitsemasi mittaisen rajauksen. Kuvan ratkaisussa nurmikko on nostettu reunan avulla ylemmäs, mikä pitää vielä paremmin materiaalit erillään.

Jos et halua panostaa rahallisesti pihan materiaaleihin mutta olet valmis täydentämään työkaluvarastoasi, suosittelen lämpimästi kanttausraudan hankkimista. Kanttaaminen on helppo ja näyttävä tapa pitää nurmikko erillään istutusalueista. Tässäkin otetaan korkeusero huomioon: kanttauksen ideana on, että istutusalueen multapinta on muutaman sentin matkalta nurmikon kasvutasoa matalampana, jolloin nurmikon juurikko ei hiivi, tai ainakin hiipii hitaammin, istutusalueen multiin. Ensimmäisellä kerralla kukkapenkkejä kantatessa homma tuntuu työläältä, mutta ylläpitokanttaus, joka täytyy tehdä ainakin kerran kesässä, sujuu jo rivakammin. Kantatessa on hyvä pyrkiä ehjiin muotoihin eli käytä linjalankaa suoria linjoja kantatessasi. Kaarta tehdessäsi voit kuvitella kaaren ympyrän ulkoreunaksi ja kiinnittää kepin, jossa on naru kaaren ”keskipisteeseen”. Mittaa narulla sama matka keskipisteestä kaareen ja merkitse tämä kepeillä tai spraymaalilla nurmikkoon itsellesi kanttausohjeeksi.

Lisää käytännöllisyyttä

Usein terassi rakennetaan kiinni nurmikon reunaan niin, että terassin viereen ei pääse ruohonleikkurilla. Tämä ongelma ratkeaa helposti asentamalla terassin ja nurmikon väliin rivi reunakiviä tai jättämällä kuvan mukainen soravyöhyke materiaalien väliin. Kivi on tässä ratkaisussa kätevin vaihtoehto, koska pelkkä kiven upottaminen nurmikon tasoon riittää.

Reunuksia jälkikäteen asennettaessa kannattaa miettiä myös riittävä reunustavan materiaalin leveys. Tässä luonnonkivirajaus on leveä, mutta pitää kulkureitillä olevan soran varmasti oikealla puolella ja on helppo lakaista tarvittaessa puhtaaksi.

 

Kekseliäisyys valloilleen!

Pihan ja puutarhan rajaukset voivat ehdottomasti olla pihan tyylikkäin ja mieleenjäävin juttu pakollisen toimivuuselementin sijaan. Materiaaleja voi yhdistellä ja toimivaan reunukseen voi perustaa esimerkiksi kivikkokasvipuutarhan tai leikitellä erilaisilla kivi- ja värimuodoilla. Erityisesti modernin tyylin puutarhassa erilaisilla kivi- ja puumateriaaleilla ja niiden yhdistelmillä voi lisätä kokonaisuuden kannalta tärkeitä yksityiskohtia ja mielenkiintoa.

Vaikka lunta ei parina talvena ole massiivisesti tai ainakaan läpi talven satanutkaan, on lumen katolta tippuminen ja sen kasaaminen ja auraaminen otettava aina pihasuunnittelussa huomioon. Yksityispihoissa huomio kiinnittyy lumen tulon suhteen useimmiten kasvivalintoihin ja niiden sijoitteluun tai lumen aurauspaikkaan. Taloyhtiöpihoissa, joissa lumityöt tehdään aamuyön pimeydessä koneella, on rajausten toteutustavalla merkitystä. Jälkikäteen asennetut betonikivet lähtevät jostakin kulmastaan usein aurauskaluston matkaan ja siten vaativat jokakeväistä kunnostusta.

Ja myös keittiötarhaan

Viljelylaatikko löytyy nykyään aika monesta pihasta, mutta kuten mikä muu tahansa nurmikolla seisova elementti, sekin kaipaa reunuksia ympärilleen. Nurmikon ajelu trimmerillä laatikon reunoilta on työlästä. Parasta olisikin perustaa laatikoille yhtenäinen selkeästi nurmikosta rajattu alue. Hyötytarha on ehdottomasti jokaisen pihan koristus!

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *