Pensaiden kevätleikkaukset

yhteistyö: Gardena

Kevät hiipii tai ennemminkin rynnii eri puolelle Suomea hyvin eri aikaan. Etelän lämpimillä paikoilla silmuista pilkahtelevat jo pikkuiset lehdet kun taas pohjoisemmassa pensaat ovat vielä tukevasti hangen alla. Kevät on joka tapauksessa hyvää aikaa kohentaa pihan ilmettä pensaita harventamalla ja leikkaamalla. Pensaiden kevätleikkaukset ovat ajankohtaisia silloin kun lumi on sulanut hyvin pensaiden tyveltä pois mutta vihreää ei ole silmuissa vielä näkyvissä.

Varhaiskeväällä on paras aika alasleikata pensaita. Ränsistyneen ja pöheköityneen pensaan oksien yksittäinen harventaminen voi olla turhan aikaavievää ja hankalaa, silloin pensas kannattaa reilusti leikata alhaalta saakka ja antaa uusien raikkaiden versojen kasvaa tilalle.

Alasleikkauksen kestävät monet pensaat, esimerkiksi pensasangervot, kanukat, aroniat, heisiangervot ja pajuangervot. Alasleikkausta ei kuitenkaan kannata tehdä joka vuosi, ellei sitten esimerkiksi talvella pensaat rikki painanut lumikuorma anna siihen aihetta.

Harvennat tai alasleikkaat, muista leikata tai sahata oksat aina siististi ja jätä leikkauspinnat viistoiksi. Suuremman pensasryhmän voi vetää raivaussahalla alas, mutta siisti sen jälkeen leikkauspinnat oksasaksilla. Jos tykkäät tehdä homman nopeasti koneella, on pensassaha usealle pensaalle hellempi vaihtoehto kuin raivaussaha. Taittuvateräinen akkukäyttöinen pensassaha on käytössä todella mukava kun ei tarvitse edes kumarrella pensaan äärelle.

Joka tapauksessa muista välillä vaihtaa työkalua! Älä nyrhää sekatööreillä eli oksasaksilla liian paksua oksaa vaan vaihda järeämpiin saksiin. Puutarhassa pärjäät hyvin kolmenlaisilla saksilla: käteen sopivilla oksasaksilla joilla leikkaat noin kynänpaksuisia oksia, suuremmilla oksasaksilla joilla leikkaat yli 2cm läpimitaltaan olevaa oksaakin kevyesti sekä raivaussaksilla joilla saat voimanvälityksen vuoksi paksumpaakin oksaa nätisti tyvestä poikki.

Jos pensaat ovat tosi tiheitä eikä huvita ryömiä oksiston alle, hanki Slimcut-raivaussakset, jolla voit helposti pujotella tiheänkin pensaan keskelle ja leikata oksan pois sieltä mistä haluat.  Pihan kevättöistä kannattaa ottaa ulkoilun ja tekemisen ilo irti, miksi et samalla hoitaisi pensaiden kevätleikkaukset kunnollisilla työkaluilla!

Omenanoksat ovat ihania maljakossa mutta niin ovat monien pensaidenkin oksat! Norjanangervo tuo ihanaa kevyttä vehreyttä kotiin, samoin heisiangervon pulleana puhkeavat silmut. Muista napata kauneimmat versot talteen!

Kerron pensaiden leikkauksesta ja risujätteen mahdollisuuksista lisää maksuttomalla kolmiosaisella miniverkkokurssillani. Jos et ole vielä sitä katsonut, pääset kurssille tästä: Iloa ja hyvinvointia omasta pihasta


Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *