Omenapuiden leikkaus

Joko saa leikata?

Ihana, jo lämmittävä aurinko houkuttelee kotipuutarhurin tarttumaan oksasaksiin, mutta omenapuiden leikkaus voi odottaa vielä hetken. Yön ja päivän välinen lämpötilaero on vielä suuri ja juuri leikattu oksa kärsii yhtäkkisestä kovasta yöpakkasesta. Joten istahda vielä rauhassa kaakaokupin äärelle auringosta nauttimaan!

Etelä-Suomessa lämpötilat saattavat olla leikkaamiselle otolliset jo maaliskuun alussa. Pohjoisemmassa voi leikkaamista venyttää hyvin huhtikuullekin. Tärkeää on, että puuta leikataan ennen kasvuunlähtöä eli silmut ovat vielä tiukasti kiinni.

Miten leikkaan?

Jotta omenapuut antavat satoa, säilyttävät kauniin ulkomuotonsa ja pysyvät terveenä, pitää leikkaamisessa huomioida muutama seikka:

Katsele ja tutki puuta rauhassa ennen kuin leikkaat. Mitkä oksat ovat vanhoja, mitkä nuorimpia? Katso myös oksien kasvusuuntaa. Onko puussa sisäänpäin kasvavia oksia tai oksia, jotka kasvavat piikkisuorina ylöspäin (näitä kutsutaan vesiversoiksi)? Kasvavatko oksat niin alhaalla, että ne haittaavat ruohon leikkaamista tai osuvat esimerkiksi talon seinään? Onko puussa kuivia tai sairaan näköisiä oksia?

Varustaudu hyvillä, kiipeämiseen sopivilla kengillä. Kohtuullisenkin kokoiset omenapuut vaativat usein kiipeämistä tikkaille tai itse puuhun. Suosittelen myös napakoita hanskoja ja pipoa. Ja muista työturvallisuus!

Käytä leikkaamiseen teräviä ja puhtaita oksasaksia ja sahaa. Kiinnitä huomiota siistiin leikkausjälkeen. Jos oksiin tulee holtittomia repeämiä, ne ovat alttiina lahottajasienille ja taudeille. Oksasaksilla leikatun paksumman oksan joutuu joskus siistimään sahalla.

Maltti on valttia tässä hommassa! Liika leikkaaminen kiihdyttää suotta pystyjen vesiversojen kasvua. Pyri leikkauksella ilmavaan oksistoon, jossa oksat eivät hankaa toisiaan tai kasva sisäänpäin. Lyhennä oksa aina ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta. Älä jätä puuhun ylimääräisiä tappeja. Jos poistat oksan rungosta, sahaa se läheltä runkoa, mutta jätä oksankaulusta jäljelle sen verran, että puu voi kuroa itse leikkaushaavaa umpeen.

Jos et halua houkutella nälkäisiä rusakoita pihaasi, kerää oksat heti jänöjen saavuttamattomiin. Lemmikkikanien omistajat ottavat oksia mielellään vastaan! Valitse myös muutama kaunis oksa maljakkoon hyödettäväksi, niin saat nauttia omenapuun tuoksuvista kukista jo ennakkoon.

”Jokaisessa leikkauskohdassa täytyy olla luonnollinen kohta uudelle kasvulle, mieluimmin uusi oksanhaara tai sen puuttuessa hyvin suuntautunut silmu. Oksia saa lyhentää vain sellaisissa paikoissa joissa on luonnollinen uuden kasvun mahdollisuus.” (Lindholm&Åkesson: Puutarhan puiden ja pensaiden leikkaaminen)

Jos kaipaat neuvoja pihan pensaiden leikkaamiseen, käy katsomassa pihanhoidon miniverkkokurssini, jossa kerron aiheesta. Pääset kurssille alla olevasta napista.

 

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *