Nordiska Trädgårdar – ilahtumisia messuilla

Kävin loppuviikosta katsastamassa Tukholman Nordiska Trädgårdar- puutarhamessut ja ilahduin monesti! Tunnelma oli innostunut mutta leppoisa. Hyvän tuulen ja puutarhaväen viherpeukaloiden kutituksen saattoi aistia! Mitkä asiat ilahduttivat erityisesti?

Luonnonmukaisuus

Luonnon ja ympäristön kunnioittaminen näkyi joka puolella. Maanläheisyys ja tietynlainen kotikutoisuus olivat vahvasti esillä.

Pieni on kaunista, yksityiskohdilla saa paljon viihtyisyyttä ja puutarhan hyvinvointia aikaan. Yksittäisen pihanhoitajankin toimet ovat ratkaisevia.

Biohiili, orgaaniset eli luonnonmukaiset lannoitteet, kompostointi, kasvien perinnelajikkeet, nämä olivat ja käytännönläheisesti esillä.

Kastelukannut

Sadeveden kerääminen ja sen käyttäminen puutarhassa sadevesiviemäreihin valuttamisen sijaan on ekoteko kasvien parhaaksi ja tulevina vuosina arkipäivää kotipuutarhoissa toisin kuin tänä vielä päivänä. Siksi erilaiset, käyttäjälleen ergonomiset, tyylikkäät kastelukannut ilahduttavat!

Siemenet

Kasvun ihmeen voi kokea kasvattamalla hyöty- tai koristekasveja siemenestä saakka ja soisin tämä ilmiön leviävän yhä laajemmalle. Näppärät esikasvatussysteemit ledeineen takaavat kaikille mahdollisuuden kauniiseen ja tehokkaaseen kasvien esikasvatukseen. Siemen voi muuttaa maailmaa! 🙂

Parvekkeet

Parvekkeissa kytee mielestäni valtava määrä käyttämätöntä potentiaalia. Pienellä suunnittelulla on parvekkeesta mahdollista tehdä arjen pakopaikka, vihreä keidas ja unelmien rentoutumishuone, jossa viihtyy niin, että lomalla ei tee enää mieli mennä kauas kotoa.

Erilaisten tunnelmien messuhalliin rakennetut parvekekokonaisuudet ilahduttivat yksinkertaisuudellaan ja värikkyydellään. Materiaalit ja huonekalut olivat pitkälti kierrätettyjä, viihtyisät ratkaisut yksinkertaisia ja kekseliäitä.

Ei tarvitse olla niin tarkka kaiken yhteensopivuuden tai linjakkaan tyylin suhteen!

Hyötykasvien viljelyjutut

Hyötykasvien viljelyyn ja taimien kasvatukseen oli tarjolla monenlaisia ratkaisuja. Minua ilahduttivat erityisesti pieneen pihaan ja budjettiin sopivat seinustaratkaisut, jotka sopivat vaikka lavakaulusten kanssa yhdistettäviksi.

Ammattilaiskäytössä olevat tunnelihuoneet tulevat varmasti tulevina vuosina jossakin muodossa kotipuutarhoihin.

Paitsi että miksi kasveja pitäisi kasvattaa tunnelissa kun matkailuvaunusta voi tehdä näin upean rullaavan puutarhan? Minneköhän kärry matkaa Nordiska Trädgårdar-messujen jälkeen?

Värinokkoset

Upean värikkäitä, kestäviä ja helposti siemenestä kasvatettava värinokkonen eli isokirjopeippi löytyi messuilta monena lajikkeena. Olen itse kukkivien kasvien sijaan kallistunut jo muutamana vuonna värikäs- tai hopealehtisiin kesäkasveihin ja taidan jatkaa värinokkoslinjalla ensi kesänä! Ihania!

Itse tekeminen, asioiden opettelu

Nämä omenapuun varteoksat ovat hyvä esimerkki siitä että monet ennen vain ammattilaistyössä läsnä olleet tarvikkeet, materiaalit ja aineet ovat nyt myös kotipuutarhureiden saatavilla. Minusta on hienoa että asioista voi innostua ja käytännössä kokeilla onnistumistaan vaikka ei olisikaan asian ammattilainen, vaikka sitten varttamisessa! Milloin nähdään kotipuutarhurin mikrolisäyssetti?

Pullopuutarhat

Suljetun kierron kasvuolosuhteet ja sen haasteet kiehtovat minua, siksi olenkin rakennellut purkkipuutarhoja ja pitänyt aiheesta työpajojakin. Ilahduin todella kun näin ruotsalaisen D’orbin nanovivariumit eli kasviterraariot.

Käynti oli yhtä ilahtumista ja kuvia tuli otettua kasapäin. Toivottavasti tämä pieni kooste ilahdutti sinua!

PS. Rehellisyyden nimissä on kerrottava että ehdottomasti eniten minua messuilla ilahduttivat esillä olleet miniatyyripuutarhat, mutta ajattelin tehdä niistä aivan oman postauksen 🙂

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *