miniatyyripuutarha

Miniatyyripuutarhan rakentaminen – näin teet keitaan minikoossa!

Etelän trooppinen keidas vai huoleton kaktuserämaa? Miniatyyripuutarhan rakentamisessa kaikki on mahdollista! Tässä hommassa voit skipata oikean pihan suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvät jutut, kuten rajoittavan budjetin tai tiukan asemakaavan. Eikä ole pelkoa voimien tai ajan loppumisesta.

Voit helposti rakentaa pikkuisen haaveidesi puutarhan parvekkeelle, terassille tai vaikka olohuoneen keskipisteeksi. Ja mikä ihaninta, tässä hommassa eivät kipeydy selkä eivätkä hartiat! Ja kynnenaluset multaantuvat just sopivasti!

Pidä puutarha omana projektina tai rakenna yhteinen keidas vaikka lasten kanssa. Miniatyyripuutarhan rakentaminen puhuttelee kokemukseni mukaan aika lailla kaikkia!

1. Valitse astia, rakenna kasvualusta

Valitse astia, jonka pohjan halkaisija on vähintään 25 cm ja reunojen korkeus vähintään 6 cm. Astia voi olla myös ruukku, joka on yläosastaan riittävän leveä. Astiassa ei saa olla pohjassa reikää.

Levitä matalan astian pohjalle multaa viiden sentin kerros. Käytä kylvö- ja taimimultaa, joka pysyy hyvin ilmavana eikä tiivisty. Käytä syvemmässä astiassa pohjalla kevytsoraa.

2. Suunnittele puutarhan aiheet ja muodot

Mieti ja päätä puutarhan muodot.  Voit suunnitella miniatyyripuutarhaa kuin suunnittelisit omaa pihaasi. Budjetti, aikataulut ja työn määrä eivät ole tässä esteenä, rajana on ainoastaan oma mielikuvituksesi! Pienenkin puutarhan voi jakaa erilaisiin alueisiin. Muista, että miniatyyripuutarhan rakentamisessa sinulla ei ole mitään oikeaan piharakentamiseen liittyviä rajoja!

3. Istuta puutarhan kasvit

Istuta puutarhan kasvit. Käytä 6 cm ruukussa myytäviä minikasveja, huonekasvien rönsyjä ja pistokkaita tai pieniä kaktuksia ja mehikasveja. Kesällä voit hakea vaikka ihania minikokoisia voikukan taimia puutarhaasi!

Minikasvien juuristo kuivuu nopeasti, joten kastele multa hyvin istuttaessasi. Ryhmittele kuivan ja kostean paikan kasvit erikseen kuten oikeassakin puutarhassa tekisit.

4. Tee puutarhan rakenteet

Rakenna puutarhan kulkureitit ja kovat pinnat. Käytä pieniä mosaiikkipaloja, koristekiviä, oksia, puutikkuja tai koristehiekkaa ja pienikokoista kuorikatetta joita saat lemmikkiliikkeestä. Tiivistä multa pintarakenteiden alta hyvin.

Tee puutarhaan rakenteita: askartele pergola, väännä portti rautalangasta, tee lahopuuaita risuista tai rakenna puuaita jätskitikuista.

5. Kylvä siemenistä jännitystä ja rehevyyttä

Kylvä lopuksi miniatyyripuutarhaan versoja: vihanneskrassista saat nopeasti pensasaidan, auringonkukan versoista kiipeilevät köynnökset tai retiisin- ja basilikanversoista viherrystä miniatyyrikokoiselle kasvimaalle. Punaisen basilikan ja punajuuren versot tuovat vihreyden keskelle väriä. Pidä siemenet kosteana itämisen ajan pienen muovinpalan alla ja sumuta kylvöstä usein.

6. Sisusta ja viimeistele

Sisusta puutarha pikkuruisella rekvisiitalla: Voit hankkia minikokoisia tarvikkeita ja kalusteita esimerkiksi nukkekotiliikkeestä. Rekvisiitta on usein mittakaavassa 1:12. Samalla mittakaavalla laskettuna 25 cm halkaisijaltaan oleva miniatyyripuutarha olisi oikeasti todellisessa puutarhassa halkaisijaltaan kolmen metrin kokoinen.

Pidä mittakaava mielessäsi kun suunnittelet puutarhan pintoja ja rakenteita, mutta älä noudata sitä niin orjallisesti jos et halua.

7. Nautiskele, muokkaa, uudista!

Nauti pikkuruisesta puutarhasta ja sen kevyestä hoidosta! Leiki! Ota valokuvia! Kerro tarinoita!

Sijoita puutarha sellaiseen paikkaan, jossa et unohda päivittäistä kastelua sumutuspullolla. Seuraa puutarhan kasvua: kylvä välillä uusia siemeniä, leikkaa liian suureksi kasvavia kasveja. Sisusta ja muokkaa puutarhaa sesonkien ja vuodenaikojen mukaan!

Miniatyyripuutarhan rakentamisessa onkin yksi yhteys oikean pihan rakentamiseen ja hoitoon: on ihanaa (ja joskus kamalaa) että se ei tunnu olevan koskaan aivan valmis!

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *