Madeiran puutarhat

Ei ole vaikea arvata mitä puutarhuri valitsee lomakohteekseen tammikuussa talvi-, eli kesälomareissullaan: vihreät, vehreät, juuri sopivan lämpimät Madeiran puutarhat!

Madeiran sijainti, meri-ilmasto ja tuliperäinen maaperä tekevät kasvuolosuhteista ihanteelliset lähes kaikenlaisille kasveille. Saarella on vuoristoisuudestaan johtuen useita pienilmastoja ja vieri vieressä saattavat sijaita rehevän sademetsäinen ja kuivan aavikkomainen alue. Madeiraa kutsutaan kukkivaksi paratiisiksi ja puutarhamatkailijat suosivat reissuja juuri keväällä runsaimman kukinnan aikaan. Madeiran vehreys on kuitenkin runsasta talvikuukausinakin. Harmaan loskan ja valottomuuden keskeltä tuntuu aivan tarpeeksi taivaalliselta päästä vihreän ympäröimäksi!

Madeiran alkuperäinen luonto on todella kaunista mutta puutarhamatkailijaa ja puutarhuria vetävät puoleensa useat rakennetut puistot ja puutarhat. Jos suuntaa reissuun ainoastaan puutarhat mielessään, ehtii suhteellisen lyhyiden välimatkojen ansiosta koluta monta kohdetta. Jos on liikkeellä perhelomalla, kuten allekirjoittanut, voi valita muutaman varman kohteen (ja tehdä lomalla muutakin).

Madeiran kasvitieteellinen puutarha

Jardim botanico da Madeira sijaitsee parin teleferico-matkan päässä Funchalin keskustasta kaupungin yläpuolella varsinaisella näköalapaikalla. Jos on kiinnostunut kasveista ja lajikkeista tai ihan vaan useampien kasvien kuvaamisesta, kannattaa täällä käymiseen varata kokonainen päivä. Kävelemistä, nähtävää ja korkeuseroja riittää eikä eteneminen välttämättä ole nopeaa.

Puutarha on jaettu erilaisiin teemoihin ja alueet ovat hyvin selkeitä.

Puutarhasta löytyvät esimerkiksi Topiary Garden eli muotoonleikattujen kasvien puutarha,

kaktus- ja mehikasvipuutarhat,

joka vuosi eri kuvioin istutettu tapettipuutarha,

palmupuutarha, hyötypuutarha, Madeiran alkuperäisen kasvillisuuden alue ja paljon paljon muuta. Kasvien tieteelliset nimet on ilmoitettu kyltein, joten reissu kasvitieteelliseen puutarhaan on oikea opintomatka!

Santa Catarinan puisto

Santa Catarinan puisto on Funchalin keskustan ja rannan hotellialueen välissä. Ehdottomasti kannattaa kävellä puiston läpi matkalla keskustaan. Puisto on suuri joten reittejä ehtii jopa vaihdella.

Tammikuussa täällä kukkivat monet meillä kesäkukkina tunnetut kasvit: begoniat, kirjotulikruunut, tähtisilmät, ahkeraliisat sekä hibiscukset, bougainvilleat eli ihmeköynnökset sekä upean kontrastin siniselle taivaalle antava korallipuu.

Myös Santa Catarinan puistossa on kasveja, erityisesti puita merkitty kyltein.

Monte Palacen trooppinen puutarha

Monten kukkulalla sijaitseva Jardim Tropical Monte Palace on kuin valtava vihreä seikkailupuisto. Täälläkin voi viettää helposti kokonaisen päivän ristiin rastiin erilaisia reittivaihtoehtoja kulkemalla. Kasvilajien kirjo ei ole tietenkään mitään kasvitieteelliseen puutarhaan verrattuna, mutta paikkana Monten puutarha on todella tunnelmallinen ja pienine polkuineen, solisevine puroineen ja kalalampineen myös lasten mieleen.

Vanhat oliivipuut, puusaniaiset, palmut, laakeripuut ja suuret araukariat luovat puutarhalle aurinkoa siivilöivän katon. Puutarhasta löytyvät japanilais- ja kiinalaistyyliset puutarhat sekä orkideapuutarha.

Atsaleat ja paikallinen kellokanervalajike Erica maderensis kukkivat upeasti.

Nämä Madeiran puutarhat, Monten trooppinen ja kasvitieteellinen, sijaitsevat aivan lähekkäin joten on suuri houkutus kävellä nämä läpi saman päivän aikana.

Jos vietät kiireetöntä lomaa, älä tee sitä. Saat varmasti enemmän molemmista irti!

Jardim do Hospício Princesa D. Maria Amélia

Tämä pieni puutarha sijaitsee vastapäätä Santa Catarinan puistoa. Puistoon kuljetaan valtavien traakkipuiden alta.

Puutarha on kuulunut ennen sairaalalle, nykyisin vanhainkodille ja koululle.

Puutarha on pieni, mutta vallan mainio paikka napata ideoita omaan puutarhaan. Kasvien kerroksellisuus, lehtien värit ja muodot, nämä kaikki ovat hyvin sovellettavissa kotipuutarhaan. Suosittelen puutarhaa lämpimästi eväspaikaksi, täällä puutarhainspiraatio herää!

Tammikuun retkeni Madeiralle oli ensimmäinen, mutta tuskinpa viimeinen. Saattaapa olla että puutarhuri suuntaa tänne seuraavan kerran puutarhuriseurassa! Jos haluat opiskella lämpimien alueiden kasveja jo ennen lomaa, hanki Lomakasvio avuksesi. Madeiran kasvillisuudesta löytyy myös useita teoksia, paikan päältä ainakin englannin kielellä.

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

2 Responses

 1. Kukkaiselämää
  | Vastaa

  Ihanat puutarhat ja kuvat! Tuonne täytyy joskus päästä!

  • Lea
   | Vastaa

   Madeira kyllä palkitsee! Eikä saa yhdellä lomareissulla tarpeekseen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *