Kesäkukkia pölyttäjille

posted in: Pihailo | 0

On hienoa, että ei tarvitse olla maailman parantamiseen erikoistunut kukkahattutäti tai ekohörhö, jotta ymmärtää, että luonnon monimuotoisuuden suojeleminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Parhaillaan vietetään luonnon monimuotoisuuden viikkoa. Viikon tempauksilla ja kampanjoinnilla lisätään tietoa luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta ja kestävästä luonnon hyödyntämisestä. Vuoden monimuotoisuuden päivää vietetään 22.5.

Ympäristön vaaliminen ja sen monimuotoisuuden lisääminen on jokaisen kotipuutarhurin ulottuvilla. Kyse ei ole ihmeellisistä teoista vaan pikemminkin tekemättä jättämisestä ja luonnon oman toiminnan jäljittelystä rakennetussa puutarhaympäristössä. Puutarhalehdissä ja muussa mediassa aihe on nyt hienosti esillä. Oletko tutustunut esimerkiksi Ylen Pelasta Pörriäinen-kampanjan sivustoon? Paljon tietoa luonnosta ja lähiympristöstään välttävälle pihaihmiselle!

Pölyttäjien merkittävä väheneminen on tietysti vain yksi huoli maailman ympäristön tilassa. Kesän kynnyksellä ja kesäkukkavalintoja tehdessä kannattaa kuitenkin hyönteiset ja pölyttäjät huomioida ja tarjota pienille ystäville mahdollisimman hyviä mesi- ja siitepölykasveja eli parhaita kesäkukkia pölyttäjille.

Valitse kesäkukkaostoksilla yksinkertaisia kukintoja kerrottujen moniterälehtisten kukintojen sijaan.

Kukkapuutarhalta voit löytää normaaliin repertuaariin kuuluvien pelargonien tilalle lämmöstä nauttivan heliotroopin, joka tuoksuu ihanan vaniljaiselle! Kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella tuoksu täyttää tilan!

Rusokki sopii hyvin parvekelaatikoiden rönsyilevän riippuvaksi kukaksi aurinkoiselle ja puolivarjoiselle paikalle.

Jättiverbenan uljaiden kukkavarsien päässä keikkuvat kukinnot ovat pörriäisten mieleen.

Kesäkukkatarjonnasta löytyvät myös kulta- ja punakärsämö, vaikka ovatkin puutarhan monivuotisia kasveja. Ne sietävät hyvin kuivuutta ja lämpöä ja rytmittävät ruukkuistutuksia napakalla olemuksellaan.

Nukenkaulus kukkii runsaasti ja on helppohoitoinen, puolivarjossa ja hyvin kasteltuna paahteessakin viihtyvä kesäkukka. Pallomaisen kasvutapansa vuoksi se sopii amppeleihin ja suurten ruukkujen reunakasviksi.

Punahatut ovat varsinaisia perhosmagneetteja ja oikein sopivia kesäkukiksi vaikka monivuotisia ovatkin. Kookkaita punahattuja löytyy myös kesäkukkavalikoimasta. Punahattu sopii korkeana ruukun keskipisteeksi ja sen voi istuttaa syksyllä hyvin vettä läpäisevään paikkaan puutarhassa. Kuvassa kaunopunahatun valkoinen lajike ’Alba’.

Kesäkukkaruukkujen sisältöä suunnitellessa ei pidä unohtaa pölyttäjien suosikkeja yrttejä! Mintut pysyvät hienosti aisoissa ruukussa! Mäkimeirami, ajuruohot, iisoppi, yrtti-iiso, rosmariini ja laventeli sopivat tuoksuvina ja kauniina terassille ja portin pieleen.

Muita pölyttäjien suosioissa olevia kesäkukkia ovat salviat, yksinkertaiset daaliat, eksoottisen oloinen hämähäkkikukka, perinteinen pelargonin kaveri lobelia, marketta, varjon puolelle hyvä valinta lumihiutale sekä moni muu. Haasta puutarhamyymäläsi ja kysy kesäkukkia pölyttäjille!

PS. Lue muista pihasi monimuotoisuutta tukevista keinoista tästä aikaisemmasta blogijutustani.

Kuvat rusokista, nukenkauluksesta ja heliotroopista: Kauppapuutarhaliiton kuvapankki

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *