Ideoita puutarhaan puistoista ja kaduilta

Kun kaipaat uusia ideoita puutarhaan, tartut varmaan puutarhakirjoihin ja -lehtiin tai Pinterestiin tai keskustelupalstoihin, joista ideat eivät lopu. Kuvat ovatkin mainio tapa kartoittaa omia kasvisuosikkeja ja piharakenteita. Ideoiden sulavan käyttöönoton tekee hankalaksi se, että jokainen kasvi vaatii sopivat kasvuolosuhteet ja jokaisessa pihassa nämä ovat hyvin erilaiset.

Valo tulee eri suunnista, puut ja rakennukset varjostavat jokaisella tontilla eri tavalla, maan rakenne ja koostumus on omanlainen, samoin tuuliolosuhteet yksilölliset. Siksi suosittelenkin ideoiden hakemista niin sanotuista livekohteista: ystävien pihasta, joka miellyttää silmää, kävelylenkin varrella olevista puutarhoista tai sitten niistä joihin on aina helppo mennä; yleisistä puistoista ja avoimista puutarhoista. Jopa kadunvarsien kesäkukka- tai perennaistutuksista ja kasvien rytmityksestä saat hyviä vinkkejä kotipihassa toteutettavaksi!

Toki puistot ja puutarhat, kuten Mustion linnan puutarha, jossa itse vierailin tällä viikolla, ovat valtavan kokoisia omaan pihaan verrattuna, mutta maisemia, näkymiä ja istutuksia voi toteuttaa omassa pihassa pienemmässä mittakaavassa. Näissä puutarhoissa voit myös todella nähdä minkä kokoiseksi voi vanha tammi, vaahtera tai kanadantuija kasvaa!

Mustion linnan puutarha tai ehkä paremminkin sanottuna puisto on perustettu 1700 luvulla. Mustion puistosuunnitelmaluonnos on vuodelta 1787 ja puutarhaa on rakennettu ja muutettu vuosisatojen ja -kymmenien kuluessa. Nykyään puisto koostuu suurista, vanhoista, istutusaikaan Suomessa harvinaisista puista, kiemurtelevista poluista sekä romanttistyylisistä huvimajoista, patsaista ja porteista.  Puutarhan tyyli noudatti aluksi barokkityyliä, mutta sittemmin sitä muutettiin englantilaistyyppisen maisemapuutarhan suuntaan.

Puisto on todella laaja, noin kymmenen hehtaarin kokoinen. Koosta huolimatta se kannattaa koluta kokonaan läpi. Huvimajojen lisäksi alueella on orangeria, vanhoja portteja, siltoja ja rinteessä upeana kohoava temppeli, jonka vieraskirjaan linnan kävijät jättivät kirjoituksensa. Alkuperäinen temppeli romahti huonon kuntonsa vuoksi mutta se rakennettiin saman näköiseksi vuonna 2001 ja näyttää kyllä aivan maisemaan sopivalta.

Harva voi rakentaa tontilleen näin komeaa maamerkkiä, mutta uudisrakentajan kannattaa miettiä piharakennuksia ja niiden sijoittelua jo talon suunnitteluvaiheessa. On paljon merkitystä sillä, minkälaisen maiseman piharakennus miljööseen tuo tai mitä se peittää. Ideoita puutarhaan voi hakea (ja vahingossa saada) mitä epätodennäköisimmissä paikoissa!

Livekohteissa voit rauhassa tutkia kiinnostavan kasvin kasvuolosuhteita: kasvaako se varjossa vai suorassa auringonpaahteessa, vaikuttaako kasvupaikka kostealta vai kuivalta, miltä kasvi näyttää vieruskavereidensa vierellä tai mitä kasvin taakse on istutettu. Puistojen ja kadunvarsien istutukset ovat aina suunniteltuja ja suunnittelussa mennään vahvasti kasvin kestävyys ja oikea kasvupaikka edellä.

Jos mielit pihaasi eksoottisempia puita, kannattaa etsiä paikka, jossa puun voi nähdä täysikasvuisena. Taimistolla puut ovat kaikki suunnilleen saman kokoisia ja kasvuvauhti ja koko voivat muutaman vuoden jälkeen yllättää.

Jos Mustion linnan puutarhassa kuljeskellessa iskee armoton istutushimo ja taimien näkemisen tarve (kuten allekirjoittaneelle kävi), on apu lähellä Billnäsissä. Billnäs Garden&Bistro on aivan hurmaava paikka kasvien, hyvän ruuan ja kauniin miljöön ystäville. Taimivalikoima on todella monipuolinen ja sijainti vanhan riihen kupeessa tarjoaa kasveille ihanan taustan. Näiden lisäksi myymälässä on aina tarjolla asiantuntevaa palvelua.

Jos et tänä kesänä ennätä näille seuduille, katsele seuraavan kerran vaikkapa kotikaupunkisi istutuksia ideoita puutarhaan-silmällä!

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *