Hyötykasvien viljely – elämyksiä ja iloa

Maaliskuun kahdennessatoissa päivässä on selkeästi kevättaikaa, koska vanhoja kuvia selaillessani huomasin että ainakin aiempana kahtena vuotena olen kylvänyt ensimmäiset hyötykasvien siemenet juuri tänä päivänä. Chilin taimet tosin vähän aikaisemmin, mutta nekin joskus vasta maaliskuun puolella. Eli vaikka et olisi tarttunut kylvömultaan ja siemenpusseihin, hyvin ehtii tänäänkin (ja vaikka viikon päästäkin vielä)! Hyötykasvien viljely tarjoaa sellaisia elämyksiä ja iloja joita kannattaa vähän valmistella!

 

Pidemmän esikasvatusajan vaativia hyötykasveja ovat tomaatit, munakoiso, chili, paprika, purjo ja selleri. Yrteistä kannattaa näihin aikoihin kylvää basilika, timjami, meirami, sitruunamelissa, rosmariini, laventeli ja iisoppi. Ajankohta riippuu paljon siitä kasvatatko herkkuja avomaalla vai kasvihuoneessa. Esimerkiksi tomaatin taimi kirii lämpimässä kasvihuoneessa kasvua kiinni vaikka olisi kylvetty vähän suositeltua myöhemminkin. Sadon kypsymiseen vaikuttaa paljolti loppukesän sää. Toivotaan pitkään jatkuvaa, lämmintä, sopivasti sateista elo-syyskuun säätä!

basilikan viljely

Kesän hyötykasviviljelmää suunnitellessa kannattaa tähdätä sadon hyödyntämiseen ja viljellä sellaisia kasveja, joita tulee käytettyä. Erityisesti yrttejä ja salaatteja kannattaa kerätä alkukesästä saakka ahkerasti ja salaattia kannattaa kylvää moneen otteeseen ja vähän jokaiseen kasvimaalta löytyvään tyhjään väliin.

Yksi lähestymistapa hyötykasvien viljelyyn on viljellä sellaista satoa, jota ei muuten helposti ole saatavilla. Muutama vuosi sitten lehtikaali oli tällainen, mutta nyt sitä onneksi löytyy kotimaisena kaupan hyllyltä läpi vuoden. Vaikka hyvää perunaa saakin torilta edullisesti, ovat perunan nosto ja juuri mullasta nousseet perunat sellainen elämys, joka kannattaa kokea.

 

Itse viljelen tomaattia ja kurkkua niiden helppouden ja tuoreuden vuoksi. Kesän parhaisiin hetkiin kuluvat ne aamut, jolloin voi kiireettä poistella varkaita runkotomaateista huumaavan tomaatinlehden tuoksun levitessä kasvihuoneeseen. Kurkut kasvavat melkein salaa syöntikokoisiksi (samoin kuin kurpitsatkin), ja riemu on valtava kun huomaa kiemurtelevan lehdistön seassa valtavan hedelmän. Meillä kurkut syödäänkin useimmiten kirjaimellisesti heti keräämisen jälkeen eli suoraan pihamaalla haukkaamalla.

 

Olen myös ihastunut minimunakoisoon (tästä kevään hyötykasvikurssilaiset ovat saattaneetkin jo kuulla:) Munakoison viljely on yhtä helppoa kuin tomaatin, ja jo lehdistö on niin kaunis että viljely kannattaa ehdottomasti. Pienihedelmäiset lajikkeet kasvavat hyvin reilumman kokoisessa ruukussa ja tekevät satoa jo varhain. Suuren kananmunan kokoisia hedelmiä on kätevää syödä vaikka grillattuna.

hyötykasvien viljely

Kun maaliskuun kylvöt on tehty ja taimia hoivattu hellästi alkuun, kannattaa katse suunnata siemenhankinnoissa huhti-toukokuuhun. Tällöin ovat kylvövuorossa kurkut, melonit, lehtikaali ja muut kaalit, mintut ja samettikukka, jota kannattaa sen tuholaisia torjuvan vaikutuksen vuoksi ehdottomasti viljellä hyötykasvien seassa. Reilusti toukokuulle kannattaa odotella papujen ja kurpitsojen kanssa, ja nämä voi aivan hyvin kylvää suoraan avomaallekin.

Viime viikolla kirjoittelin taimien esikasvatuksesta Nekon blogissa joten vinkkejä aiheeseen voi kurkkia sieltä. Jos yrttien kasvatus on erityisesti mielessä, kannattaa nyt liittyä Pihailon vehreälle vinkkilistalle. Saat ajankohtaisten puutarhavinkkien lisäksi Yrtti-iloa oppaan, jonka avulla aloitteleva puutarhurikin pääsee yrttien makuun. Nautitaan ihanista vaikkakin vielä vähän talvisista kevätpäivistä sormet mullassa ja kesän kuva silmissä!

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

2 Responses

 1. Anneli Airola
  | Vastaa

  Onnea uudelle blogille! Löysin tämän facebookin puutarhablogeista. Kauniita kuvia. Tervetuloa vierailulle PIhakuiskaajan puutarhaan. Mukavaa viikkoa!

  • Lea
   | Vastaa

   Kiitos ja samoin mukavaa, keväistä viikkoa! Olen jo Pihakuiskaajan puutarhassa käynytkin mutta tulenpa uudelleen! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *