Havuköynnös kaiteelle

posted in: Pihailo | 0

Kursseillani on viime aikoina veivattu risuja. Koivunrisut ovat kosteana hienoa, notkeaa ja taivuttajansa tahtoon taipuvaa materiaalia, josta voi muotoilla miltei mitä tahansa. Joulun alla kannattaa risujen lisäksi hyödyntää myös havut kädentaitotöihin. Tekijälle sekä katsojalle iloa ja hyvinvointia samalla kertaa! Havuköynnös kaiteelle tuo ihanaa joulumieltä pihaan ja säilyy viileässä neulasiaan varistamatta.

Mittaa kaiteen perusteella sopivan pituinen kaksinkertainen narunpätkä. Jätä parikymmentä senttiä liikaa narua molempiin päihin havuköynnöksen kiinnittämistä varten. Haali kasaan muut tarvittavat välineet: oksasakset oksille, sivuleikkurit rautalangalle, sidontalankaa ja kunnon valo jos työskentelet illalla ulkosalla. Muista heti hanskat!

Leikkaa ensin paksuista kuusenoksista haarautuvat oksat tarkkaa silmää käyttäen: kauniit talteen ja huonot poistoon. Lajittele leikatessa havut kahteen kasaan: pitkiin, suuriin oksiin ja pieniin, nipuksi sidottaviin. Tämä nopeuttaa ja helpottaa työskentelyä huomattavasti.

Ota suurempia havunoksia ja asettele niitä narun suuntaisesti niin että naru kulkee havujen takana. Kieputtele vihreällä kukkalangalla havut kiinni naruun. Pidä puolasta tai lankarullasta napakasti kiinni.

Kiinnitä kaikki havut samansuuntaisesti, varret kieputussuuntaa kohti. Kieputtele sieltä täältä, tarkista että havut pysyvät yhdessä ja naru kulkee sidoksessa mukana.

Nappaa välillä havuja pikkuisten kasasta ja laita nippuun. Kiinnitä havunippu rautalankakohtia peittämään. Etene näin niin kauan kunnes narun pää häämöttää. Jätä narua tyhjäksi kiinnitystä varten.

Valmistaudu siihen että havuköynnöksestä tulee melko painava. Järjestä tilaa valmistuvalle pötkölle esimerkiksi tuolille tai pitkälle pöydälle.

Viimeistele havuköynnös kiinnittämällä viimeiseksi pikkuisia havunippuja. Päättele kukkalanka pujottelemalla ja kieputtelemalla sitä piiloon havujen sekaan. Saksi huonot ja törröttävät kohdat havupötköstä pois.

Pyydä kaveria kantoavuksi ja hilaa havuköynnös kaiteelle. Kiinnitä köynnös kaiteeseen ainakin päistä ja keskeltä. Ihmettele ja ihastele yhtäkkistä jouluista tunnelmaa, joka toimii ilman ohkaista lumipeitettäkin!  Yritä malttamattomana kuvata köynnöstä hämärässä illassa ja odota havuköynnöksen katveessa joulua!

Olisiko tekstistä hyötyä muillekin? Pistä jakoon!
Facebookissa
Facebookissa
Instagramissa
YouTubessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *