Kymmenen vinkkiä tulevan kesän pihatöihin

Tänä keväänä oman pihan arvo on noussut kohisten! Kotitoimistoissa istuminen rasittaa sekä mieltä että ruumista ja julkisilta paikoilta on ihanaa paeta kodin turvaan. Oma piha ja siellä puuhailu on parasta vastapainoa arjen uusille haasteille.

Kiire, pettymykset ja ulkoiset paineet voivat silti kaapata kaiken ilon pihanhoidosta. Tekemistä on paljon ja keväällä kohisten alkava kasvu uhkaa viedä kotipuutarhurista voiton. Palauta ilo ja onnistumisen kokemukset ja nappaa tästä käyttöösi kymmenen käytännöllistä vinkkiä. Bonuksena saat hyvän mielen ja paremman hyvinvoinnin itsellesi ja perheellesi!

1. Varaa pihatöille aikaa

Pihanhoito on harrastus siinä missä kuntosali tai kielikurssikin, miksi siitä ei voisi tehdä säännöllistä? Varaa pihatöille kalenterista aikaa kuten muillekin harrastuksillesi. Sen ajan, jonka käytät pihasi hoitamiseen, käytät myös omaan hyvinvointiisi ja elämänlaatusi parantamiseen.

2. Luo uusia rutiineja

Voit hallita ajankäyttöäsi luomalla pihanhoidon rutiineja. Kitkentäkierros haran kanssa kerran viikossa illalla on nopea tapa saada tuloksia. Viikonloppuaamuna voit paeta puutarhaan jo aamulla ja saat paljon kahdessa tunnissa aikaan. Hyvä rutiini on pihatyön käyttäminen työstä palautumiseen joka päivä heti kotiin tultua.

Mitä stressaantuneempia arkipäivän kuormituksesta olemme, sen tehokkaammin ja nopeammin toimimme. Oman kotipihan suhteen tämä toimintatapa ylläpitää stressin kierrettä. Vaikka varaisit pihanhoitorutiinillesi vain pari tuntia aikaa, päästä irti vanhasta työtavastasi, uskalla hidastaa! 

Keskity fyysisesti täysin siihen mitä teet, mutta anna ajatuksesi kulkea vapaana ja ajautua uusille, virkistäville urille. Pihan yksinkertaisimpia hommia tehdessäsi saat oivallisimmat ideat ja löydät parhaat ratkaisut!

3. Panosta työkaluihin ja niiden säilytykseen

Pidä huoli että pihatöiden perustyökalut: työhanskat, rikkaruohorauta, oksasakset ja pieni saha ovat läpi vuoden ulottuvillasi eteisessä pihavaraston sijaan. Raivaa työkalujen säilytykselle oma laatikko tai ripusta työkalut kauniisti esille. 

Hanki kestävät ja huollettavat työkalut ja niille teroitusvälineet. Sinun ei tarvitse ostaa uusia työvälineitä joka kevät. Työkalujen huoltaminen on osa harrastusta ja takaa sen että työkaluihin tekee mieli tarttua huonompanakin päivänä.  

4. Älä liioittele, muista pysähtyä

Älä tee liian suureellisia suunnitelmia tai epärealistisia aikatauluja. On epätodennäköistä että ehdit yhden kesän aikana kunnostaa pihassasi kaiken haluamasi ilman palkattua työvoimaa. Kesällä on muutakin tekemistä kuten sukujuhlat, uimaranta, mökkiloma, puuhamaakierrokset ja golfkenttä.

Tavoitteet kyllä motivoivat, mutta unohda ajatus siitä että istut valmiissa puutarhassa ihanasti kirjan ja kahvikupin kanssa nautiskellen. Sen sijaan pidä huoli siitä, että keskeneräisyyden keskellä istut kirjan ja kahvikupin kanssa nautiskellen! 

5. Keskity ja rajaa tekemistäsi

Pihanhoito voi tuntua päättymättömältä työleiriltä ja jokainen työ pieneltä pisaralta meressä. Voit rajata paljoa työtä myös rajaamalla omaa aikaasi. Kun päätät työskennellä kitkemisen parissa puoli tuntia rajoittamattoman ajan sijaan pääset eteenpäin mutta vältyt riittämättömyyden tunteelta. Voit jatkaa seuraavat puoli tuntia seuraavalla kerralla. 

Keskity siihen mitä sinulla pihassasi jo on, älä niihin asioihin joita siellä vielä ei ole! Monet pihanomistajat näkevät pihassaan vain puutteita ja parannuskohteita. Siihen käytetyllä energialla voisi hoitaa monia olemassa olevia juttuja kuntoon. Uskalla olla pihastasi ylpeä, on siinä sitten pienempiä tai suurempia keskeneräisyyksiä!

Panosta hoitamisessa niihin alueisiin joiden ohitse kuljet usein: sisäänkäynti, reitti parkkipaikalta kotiovelle, näkymä keittiön ikkunasta. Laita kuntoon alue kerrallaan. Lopuille alueille riittää hoidoksi se, että et päästä rikkakasveja kukkimaan. Tehokkaamman hoidon aika on myöhemmin. 

6. Hanki apulainen

Älä häpeile robottiruohonleikkurista tai kastelujärjestelmästä haaveilua! Vihkiytyneinkin kotipuutarhuri nauttii niiden tuomasta vapaudesta: ruohonleikkuun ja kuivana kesänä paljon aikaa haukkaavan kastelutyön sijaan voit keskittyä istutusalueiden kohentamiseen, kasvimaan hoitoon tai pensaiden leikkaukseen. 

Teknisten apuvälineiden käyttö ei edellytä pelkkää pihakeinussa loikoilua vaan on aktiivisenkin pihanhoitajan valinta! 

7. Huolehdi pihan kivipinnoista

Iso osa pihan huolitellusta ilmeestä syntyy hoidetuista kivi- ja hiekkapinnoista. Vältä massiiviset kunnostustyöt ja pidä pinnat kauniina säännöllisellä hoidolla. 

Hanki tehokas mutta hiljainen akkukäyttöinen puhallin tai käytä aikaa käteen sopivan harjan etsimiseen. Puhalla tai harjaa pinnat viikoittain puhtaaksi. Näin pääset eroon hiekalle ja kivien väliin lentäneistä siemenistä ennen kuin niistä kasvaa rikkaruohoja. 

Kunnosta hiekkakäytävien reunat kevyesti rullaavalla pyöräharalla jonka jälkeen huolloksi riittää hara-ajelu kahdesti kesässä.

8. Tee hankinnat ajatuksella

Kun hankit uusia kasveja, osta yhtä kasvia suurempi määrä ja istuta ne rohkeasti tarpeeksi tiheään. Tee mieluummin yksi alue heti komeaksi ja valmiiksi kuin ripottelet kasveja sinne tänne. Voit harventaa ja leikata kasveja myöhemmin. 

Aina ei tarvitse kokeilla uutta. Jos olet havainnut tietyn kasvin viihtyvän kesäkukkaruukuissasi hyvin, pysyttäydy hyvillä mielin siinä. Voit silti kokeilla erivärisenä kukkivaa lajiketta!

9. Jaksota pihatyöt koko vuodelle

Touko-kesäkuun veret seisauttava pihatyörutistus vastaa kevätinnostukseen mutta lopettaa innon lyhyeen. Voit hoitaa pihaa ympäri vuoden! Leikkaa pensaista ja puista kuiva oksa pois silloin, toinen tällöin. Harvenna pensaita myös kesällä, näet oksan kunnonkin paremmin. 

Voit lumettomana, sulana talvena kantata istutusalueiden reunoja ja valmistella vaikka uusia kukkapenkkejä! Kitkeminenkin onnistuu. Pidä tarvittavat työvälineet valmiudessa. 

10. Ole rohkea, uskalla onnistua!

Oletko juuttunut pihatöissä tiedonhaun tai tärkeän työn loukkuun? Älä odota täydellisiä olosuhteita tai sitä, että naapuritkin aktivoituvat hommiin. Puutarhanhoidosta löytyy niin paljon tietoa että et pääse koskaan ulos jos et ole mielestäsi tarpeeksi viisas.

Luonnossa epäonnistuminen ei ole vakavaa. Ikääntyminen ja sairastuminen on siellä luonnollista, aina kaikelle ei tarvitse tehdä mitään. Ryöpsähtävän vehreyden keskellä on mahdotonta pitää täyttä kontrollia. Kontrollista lipsuminen on helppoa, kun toteat kaiken kauneuden ja kasvun voiman ympärilläsi. Opi nauttimaan pihan jatkuvasta muutoksesta, hämmästele ja seuraa sitä. Suo itsellesi näkyvä onnistumisen kokemus ja tartu rohkeasti hommaan!

Teksti on julkaistu myös Terassi-lehden maaliskuun 2020 numerossa.

Edellinen
Edellinen

Nurmikon ilmaaminen kannattaa

Seuraava
Seuraava

Kokemuksia Husqvarnan akkukoneista