Iloa kasvihuoneesta!

Iloa kasvihuoneesta!

posted in: Pihailo | 0

Monella aloittelevalla ja enemmänkin harrastaneella hyötykasvien viljelijällä alkaa siintää mielessä viljely kasvihuoneessa, paikassa jossa tomaateillakin on lämmin ja jossa koko sato ei ole kesäsäiden armoilla. Paikassa, jossa voi sadesäälläkin uppoutua puutarhaharrastuksen pariin. Kasvihuoneviljelyssä itseänikin viehättää olosuhteiden keinotekoisuus ja se, miten kasvutekijöihin eli valoon, lämpöön, veteen ja ravinteisiin voi vaikuttaa toisin kuin avomaalla viljellessä.

Kasvutekijöiden säätelyyn vaikuttaa toki se, millainen kasvihuone on käytössä. Lämmittämättömässä huoneessa ollaan melkein sään armoilla. Kylmänä, pilvisenä kesänä ei lämpötila huoneessa nouse, mutta seinät tarjoavat suojaa tuulelta ja kylmältä sateelta. Aurinko lämmittää kasvihuoneen ilman nopeasti, joten lämmittämättömälläkin huoneella voi pidentää kasvien kasvukautta. Jo varhain keväällä voi taimet laittaa kasvihuoneeseen vahvistumaan ja kasvit jatkavat huoneen suojissa kasvuaan vielä syksyllä.

Viljely kasvihuoneessa vaatii enemmän läsnäoloa, tarkkailua ja muistamista kuin avomaaviljely, joka on kuivia kausia ja valloittavia rikkakasveja lukuunottamatta aika huoletonta. Tässä muutama perusvinkki, jotka muistamalla onnistut varmasti ja saat paljon iloa kasvihuoneesta!

1. Kastele tasaisesti ja kerralla riittävästi

Auringon paistaessa nousee lämpötila kasvihuoneessa nopeasti ja kasvit haihduttavat vettä sitä enemmän mitä lämpimämpää on. Haihduttaessa ne ottavat voimakkaasti vettä juurillaan ja jos vettä ei ole tarpeeksi saatavissa, laskee kasvin nestejännitys eli se lurpahtaa. Kasvit kyllä tokenevat lurpahduksesta nopeasti, mutta jatkuva kuivuudelle altistuminen rasittaa kasvia ja vaikuttaa sadon tuotantoon heikentävästi. Siksi tasainen kastelu kasvihuoneessa on tärkeää. Jos huoneessa on viileää, kastele vähemmän.

Pyri kastelemaan kerralla niin paljon, että vesi menee kasvin juuristoon saakka. Pintamullasta se haihtuu nopeasti taivaan tuuliin. Ammattilaisetkin kokeilevat sormella mullan kosteutta ja sitä kuinka syvältä maa on kastunut.

Jos mahdollista, kastele kasvihuoneen kasvit aamuisin. Erityisesti basilikan voinnissa huomaat eron jos ryhdyt illan sijasta kastelemaan sitä aamuisin. Se ei ollenkaan pidä seisovasta kosteudesta tyven alueella.

Lämpimässä kasvavien kasvien juuriston saa takuuvarmasti shokeerattua hanakylmällä kasteluvedellä. Jos kasvihuoneessa on tilaa, sijoita sinne suuri vesisaavi. Siitä saat aina sopivan lämpöistä vettä kasveille. Tämän lisäksi saavi varaa lämpöä huoneeseen ja huolehtii myös siitä että kasvihuoneen ilma ei ole liian kuivaa. Monet tuholaiset, kuten vihannespunkit viihtyvät kuivassa kasvihuoneilmassa.

2. Tarkkaile lämpötilaa ja muista tuulettaa

Usein ajatellaan että kasvihuoneessa tulee olla trooppisen kuuma. Tämä pätee tropiikin kasveihin, mutta kurkut, tomaatit ja yrtit kasvavat parhaiten kun lämpötila pysyy maksimissaan 26 lämpöasteen tienoilla. Lämpimämmässä kasvu pysähtyy ja kukkien pölyttyminen ja hedelmöittyminen estyy. Muista avata kasvihuoneen ikkunoita tai ovea ennen kuin huoneessa on tukahduttavan kuumaa! Luukkuja ei kuitenkaan kannata avata aivan heti aamulla jolloin ilma on viileää ja kasvihuoneen ilmassa on yön jäljiltä kasveille hyödyllistä hiilidioksidia. Kasvihuoneen luukut tulee sulkea myöhäisen illan sijasta jo aiemmin, jolloin lämmintä ilmaa jää viileämmän yön varalle huoneeseen. Automaattiavaajaan panostaminen kannattaa jos vaan kasvihuoneen malli tämän sallii!

Liian kuumaksi päässyttä kasvihuoneen ilmaa voit viilentää kastelemalla kasvihuoneen lattian, erityisesti tämä toimii kivi- ja sorapinnoilla.

3. Huolehdi että kasvit saavat ravinteita

Kasvit eivät kasva pelkällä vedellä ja lämmöllä vaan vaativat eri kehitysvaiheisiinsa ravinteita. Keväällä on kätevää lisätä lannoiterakeita suoraan mullan sekaan ennen kasvien istuttamista paikoilleen. Useimmat hyötykasvit vaativat ravinteikkaan kasvualustan, joten lisälannoitus on tarpeen. Jos kastelet kasvihuoneessa kannulla, on helppoa lisätä kasteluveden sekaan kerran viikossa nestemäistä lannoitetta, joka sisältää sadon kannalta tärkeää kaliumia.

Mitä lämpimämpää ja valoisampaa kasvihuoneessa on, sitä enemmän tarvitaan lannoitusta. Muista aina käyttää lannoitteita käyttöohjeen mukaisesti koska liikalannoitus voi myös aiheuttaa kasvun pysähtymisen.

4. Varaa kasveille tilaa, ohjaa kasvua ja karsi tarvittaessa

Sienitaudit ja homeet viihtyvät korkeassa ilmankosteudessa ja tiheässä kasvustossa ja niistä on kotikasvihuoneessa hankalaa päästä eroon. Kasvihuoneessakin tulisi kasveilla olla tilaa ja ilmaa ympärillään. Mieti ennen kasvien istuttamista miten aiot ne tukea ja ohjata kasvun edetessä. Runkotomaatit on kätevintä kieputtaa katosta laskeutuviin naruihin. Pensastomaatti kaipaa todennäköisesti ainakin keppejä tuekseen. Kurkun voi kasvattaa naruun ylöspäin tai vaikka liaaniksi kattoa pitkin menemään. Kurpitsa valtaa kasvihuoneesta todella suuren tilan ja viihtyy myös avomaalla joten sen sijoittamista kasvihuoneeseen kannattaa vähän harkita.

Monet yrtit ja esimerkiksi lehtikaali ja retiisi kasvavat hyvin korkeampien kasvien alapuolella. Mullan pinnan peittävät kasvit pitävät myös mullan kosteampana. Karsi kasvustoa kuitenkin rohkeasti jos et enää tahdo löytää huoneesta satoa tai hahmota miten kasvien varret kasvavat. Kasvihuoneessa kasvu on välillä niin kiihkeää että varsinainen viidakko voi syntyä aika helposti!

5. Ota ilo ja ihanuus irti!

Kaikessa puutarhanhoidossa onnistuminen vaatii vähintään pientä mielenkiintoa ja kasvien kasvun tarkkailua. Koska kasvihuone on suljettu tila ja kaikki siellä tapahtuva voimakasta, pääsevät huoneessa ongelmatkin helposti valloilleen. Ota rutiiniksi vaikka aamukahvin juonti kasvihuoneessa. Samalla voit tutkia kasvustot ja silmäillä mitä edellisen päivän aikana on tapahtunut. Tai iltavierailu lasten kanssa, siten löydät varmasti tehokkaimmin ensimmäiset kirvat ja lakastuneet lehdet, jotka kannattaa kerätä huoneesta pois.

Jo kasvihuonetta hankkiessa voi miettiä näitä tärkeitä puutarharutiineja: mahtuisiko huoneeseen kahden istuttava penkki, voisiko sen sijoittaa kulkureitille, jolloin huoneessa tulisi poikettua aina kotiin tullessa tai pystyiskö huonetta käyttämään alkukeväästä lasten lämpimänä majapaikkana aikaan, jolloin kasveilla ei vielä ole huoneeseen asiaa. Joka tapauksessa muista nauttia kokonaisvaltaisesti kasvihuoneen mauista, tuoksuista, lämmöstä ja väreistä!

Ideoita puutarhaan puistoista ja kaduilta

Ideoita puutarhaan puistoista ja kaduilta

posted in: Pihailo | 0

Kun kaipaat uusia ideoita puutarhaan, tartut varmaan puutarhakirjoihin ja -lehtiin tai Pinterestiin tai keskustelupalstoihin, joista ideat eivät lopu. Kuvat ovatkin mainio tapa kartoittaa omia kasvisuosikkeja ja piharakenteita. Ideoiden sulavan käyttöönoton tekee hankalaksi se, että jokainen kasvi vaatii sopivat kasvuolosuhteet ja jokaisessa pihassa nämä ovat hyvin erilaiset.

Valo tulee eri suunnista, puut ja rakennukset varjostavat jokaisella tontilla eri tavalla, maan rakenne ja koostumus on omanlainen, samoin tuuliolosuhteet yksilölliset. Siksi suosittelenkin ideoiden hakemista niin sanotuista livekohteista: ystävien pihasta, joka miellyttää silmää, kävelylenkin varrella olevista puutarhoista tai sitten niistä joihin on aina helppo mennä; yleisistä puistoista ja avoimista puutarhoista. Jopa kadunvarsien kesäkukka- tai perennaistutuksista ja kasvien rytmityksestä saat hyviä vinkkejä kotipihassa toteutettavaksi!

Toki puistot ja puutarhat, kuten Mustion linnan puutarha, jossa itse vierailin tällä viikolla, ovat valtavan kokoisia omaan pihaan verrattuna, mutta maisemia, näkymiä ja istutuksia voi toteuttaa omassa pihassa pienemmässä mittakaavassa. Näissä puutarhoissa voit myös todella nähdä minkä kokoiseksi voi vanha tammi, vaahtera tai kanadantuija kasvaa!

Mustion linnan puutarha tai ehkä paremminkin sanottuna puisto on perustettu 1700 luvulla. Mustion puistosuunnitelmaluonnos on vuodelta 1787 ja puutarhaa on rakennettu ja muutettu vuosisatojen ja -kymmenien kuluessa. Nykyään puisto koostuu suurista, vanhoista, istutusaikaan Suomessa harvinaisista puista, kiemurtelevista poluista sekä romanttistyylisistä huvimajoista, patsaista ja porteista.  Puutarhan tyyli noudatti aluksi barokkityyliä, mutta sittemmin sitä muutettiin englantilaistyyppisen maisemapuutarhan suuntaan.

Puisto on todella laaja, noin kymmenen hehtaarin kokoinen. Koosta huolimatta se kannattaa koluta kokonaan läpi. Huvimajojen lisäksi alueella on orangeria, vanhoja portteja, siltoja ja rinteessä upeana kohoava temppeli, jonka vieraskirjaan linnan kävijät jättivät kirjoituksensa. Alkuperäinen temppeli romahti huonon kuntonsa vuoksi mutta se rakennettiin saman näköiseksi vuonna 2001 ja näyttää kyllä aivan maisemaan sopivalta.

Harva voi rakentaa tontilleen näin komeaa maamerkkiä, mutta uudisrakentajan kannattaa miettiä piharakennuksia ja niiden sijoittelua jo talon suunnitteluvaiheessa. On paljon merkitystä sillä, minkälaisen maiseman piharakennus miljööseen tuo tai mitä se peittää. Ideoita puutarhaan voi hakea (ja vahingossa saada) mitä epätodennäköisimmissä paikoissa!

Livekohteissa voit rauhassa tutkia kiinnostavan kasvin kasvuolosuhteita: kasvaako se varjossa vai suorassa auringonpaahteessa, vaikuttaako kasvupaikka kostealta vai kuivalta, miltä kasvi näyttää vieruskavereidensa vierellä tai mitä kasvin taakse on istutettu. Puistojen ja kadunvarsien istutukset ovat aina suunniteltuja ja suunnittelussa mennään vahvasti kasvin kestävyys ja oikea kasvupaikka edellä.

Jos mielit pihaasi eksoottisempia puita, kannattaa etsiä paikka, jossa puun voi nähdä täysikasvuisena. Taimistolla puut ovat kaikki suunnilleen saman kokoisia ja kasvuvauhti ja koko voivat muutaman vuoden jälkeen yllättää.

Jos Mustion linnan puutarhassa kuljeskellessa iskee armoton istutushimo ja taimien näkemisen tarve (kuten allekirjoittaneelle kävi), on apu lähellä Billnäsissä. Billnäs Garden&Bistro on aivan hurmaava paikka kasvien, hyvän ruuan ja kauniin miljöön ystäville. Taimivalikoima on todella monipuolinen ja sijainti vanhan riihen kupeessa tarjoaa kasveille ihanan taustan. Näiden lisäksi myymälässä on aina tarjolla asiantuntevaa palvelua.

Jos et tänä kesänä ennätä näille seuduille, katsele seuraavan kerran vaikkapa kotikaupunkisi istutuksia ideoita puutarhaan-silmällä!

Edessä rento lomaltapaluu vai konttausmaraton?

Edessä rento lomaltapaluu vai konttausmaraton?

posted in: Pihailo | 0

Joku on ehkä huomannutkin että puutarhuri on viime aikoina blogin päivittämisen sijaan huristellut ympäri ihania pihoja ja puutarhoja ja käynyt sekä ideoimassa uutta että pitämässä niistä huolta. Jos pitäisi valita näitä pihoja yhdistävä teema tai pihojen perusongelma, olisi se juuri tämän blogitekstin aihe. Ihanan asiakkaan kirjoitus saapui täydentämään blogia kreivin aikaan! Annetaanpa siis saman tien puheenvuoro Ninalle:

”Kaikissa kukkapenkeissä rehotti metrinkorkuinen rikkaruoho, kun me tultiin toissa kesänä lomalta. Kirosin ja raivasin niitä rikkaruohoja kottikärrykaupalla kaikki illat. Meillä on iso piha ja yhdeksän todella isoa istutusaluetta. Meni monta viikkoa ennen kuin sain rikkaruohot pois. Paikoitellen perennoja ei edes erottanut rikkojen takaa. Lannoitus oli selvästi tehonnut, mutta vääriin kohteisiin! Se oli ihan painajainen, jonka tiesin jatkuvan vielä seuraavana vuonnakin. Kaikki rikkaruohot olivat jo siementäneetkin, joten sama lysti odottaisi moninkertaisena työnä taas tulevana kesänä. Jollen sitten vaihtaisi pintamultia kaikkiin penkkeihin. Siihen upposi rahaa huimasti enemmän kuin yhdenkään puutarhurin palkkaan. Silloin päätin, että nyt tuli minun säästäväisyydelleni turhan kova korko.

 

Erehdyttävästi akileijan näköinen keltamo Chelidonium majus leviää pitkin pihaa ärhäkkäästi päästessään kukkimaan ja siementämään.

 

Stellaria media, pihatähtimö eli vesiheinä leviää helposti siemenestä ja viihtyy erityisesti ravinteikkailla paikoilla. Se onkin tavallinen vieras kukkapenkeissä johon on juuri lisätty uutta ravinteikasta multaa.

 

Tänä kesänä meidän pihan hoitaa Pihailo. Sopimukseen kuuluu kuukausittainen ylläpitohoito, jossa käydään säännöllisesti läpi kaikki istutusalueet. Trimmerillä estetään luontoa valtaamasta pihan reuna-alueita. Lea varmistaa, että koko piha pysyy siistinä ja matkalta paluuta ei tarvitse aloittaa konttausmaratonilla. Päätimme saman tien kokeilla hoitosopimusta kesäkauden loppuun asti. Kun antaa ammattilaisen hoitaa puutarhan perustyöt ja myös rikkaruohot pois, jää puutarhan omistajalle enemmän aikaa uusien istutusalueiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Pihailolta saa samalla käytännöllisiä ideoita suunnitelmien tekoon ja ajankohtaisia vinkkejä pihan hoitoon.

Peltohatikka Spergula arvensis leviää niukkaravinteisilla hiekka- ja sora-alueilla sekä kukkapenkeissä jos pintaa ei haraa säännöllisesti.

 

Huopaohdake cirsium helenioides leviää muiden ohdakkeiden tapaan sekä juuristollaan että siemenillään ja kookkaana tukahduttaa kukkapenkin kasvit.

 

Parasta kuukausisopimuksessa on, että turha huoli on poissa. WhatsApp toimii, saan ajantasaisia kuvia työn jäljestä kun olen matkoilla ja tarvittaessa otetaan yhteys Skypellä. Voin nauttia matkustamisesta tietäen, että puutarha on hyvin hoidettu. Ensi vuonna pihahommat on taas helppo aloittaa, kun pohjatyöt on tehty huolella.”

 

Vieraskynänä Nina Law Hyvinkäältä

Pihan ja puutarhan rajaukset

Pihan ja puutarhan rajaukset

Olen viimeaikoina kiertänyt monta pihaa ja möyrinyt hanskat ja polvet mullassa milloin minkäkin työkalun kanssa. Puutarhurin tehtävänä on useimmiten ratkoa pihaan ja puutarhaan liittyviä ongelmia: elämisen ja olemisen kannalta toimimattomia ratkaisuja, liikaa tilaa vallanneita kasveja, rikkaruohojen valtaamia istutusalueita, vajonneita käytäviä, harventuneita pensasaitoja. Monessa pihassa ongelmana ovat pihan ja puutarhan rajaukset eli pintamateriaalien sekoittuminen keskenään. Pintamateriaaleilla tarkoitan tässä kaikkea puutarhan lattiamateriaalia: nurmikkoa, luonnonkivi- ja betonikivipintoja, sora- ja kivituhka-alueita, mullalla tai kuorikatteella olevia istutusalueita tai asvalttia.

Vaikka pihan toivottaisiin olevan villi ja boheemi, tekevät riittämättömät tai olemattomat rajaukset siitä helposti hoitamattoman näköisen. Jos pihalla on luontaista taipumusta rehotukseen vaikka sitkeän vuohenputkikasvuston tai leviävien villivadelmien muodossa, voi selkeillä pintamateriaalien rajauksilla vaikuttaa yleisvaikutelmaan niin, että lopputulos on hallitun villi ja ihanan rönsyilevä. Toisiinsa sekoittuvat materiaalit, kuten sora ja nurmikko, tekevät kulkureitistä epäsiistin mutta myös pihasta todella raskashoitoisen.

Pihaa tai sen osia suunnitellessani tai yksittäistä kukkapenkkiä kunnostaessanikin otan aina helppohoitoisuuden huomioon. Nurmikon kasvaessa istutusalueisiin tai rikkakasvien vallatessa kivituhkapolun kutsutaan usein ammattilainen apuun koska alueen kunnostaminen vaatii jo enemmän aikaa ja työkaluja. Ja jatkuvaa ylläpitävää hoitotyötä siistinä pysyäkseen. Materiaaleja rajaavat elementit eivät ole pihaa rakentaessa niitä edullisimpia, mutta niihin kannattaa panostaa. Rajausmateriaaleina voi myös hyvin käyttää kierrätysmateriaaleja ja nekin voivat olla kekseliään rönsyileviä ja samalla toimivia.

Kivi ja puu

 

Rajauksissa usein käytettyjä ovat betonikivet. Näitä löytyy monessa koossa, värissä ja kaarevuudessa ja alueita rajaamaan sopivat sekä laatoituksessa käytettävät kivet että erityiset reunakivet. Betonikivi on kestävä ja helposti saatavissa. Käyttökohde ratkaisee kivien asennustavan, mutta käytännöllisyys ja hoito on tässäkin otettava huomioon. Jos betonikivi rajaa nurmikon muusta alueesta, on kivi asennettava siihen korkoon, että nurmikon leikkaaminen on helppoa. Kun leikkurin toinen pyörä pystyy kulkemaan reunustavan kiven päällä, pysyy ruoho tasaisen korkuisena ja trimmeriä ei tarvitse käyttää.

Toinen usein käytetty materiaali pihan ja puutarhan rajauksissa on kestopuu tai käsittelemätön puu. Lauta taipuu huonommin kaareviin muotoihin, mutta toimii suoraviivaisissa ratkaisuissa. Nurmikon oikea leikkuukorkeus on muistettava tässäkin ratkaisussa. Samoin lauta on asennettava tukevasti niin, että se ei ala kallistumaan ajan myötä.

Kaareviin muotoihin

 

Metallisella rajausreunalla otat haltuun pihan ja puutarhan rajaukset jos tykkäät kaarevista muodoista. Reunapala taivutetaan toivottuun muotoon ja kiinnitetään palan alapinnassa olevien piikkien avulla maahan kumivasaralla naputtelemalla. Reunapaloista voit koota tarvitsemasi mittaisen rajauksen. Kuvan ratkaisussa nurmikko on nostettu reunan avulla ylemmäs, mikä pitää vielä paremmin materiaalit erillään.

Jos et halua panostaa rahallisesti pihan materiaaleihin mutta olet valmis täydentämään työkaluvarastoasi, suosittelen lämpimästi kanttausraudan hankkimista. Kanttaaminen on helppo ja näyttävä tapa pitää nurmikko erillään istutusalueista. Tässäkin otetaan korkeusero huomioon: kanttauksen ideana on, että istutusalueen multapinta on muutaman sentin matkalta nurmikon kasvutasoa matalampana, jolloin nurmikon juurikko ei hiivi, tai ainakin hiipii hitaammin, istutusalueen multiin. Ensimmäisellä kerralla kukkapenkkejä kantatessa homma tuntuu työläältä, mutta ylläpitokanttaus, joka täytyy tehdä ainakin kerran kesässä, sujuu jo rivakammin. Kantatessa on hyvä pyrkiä ehjiin muotoihin eli käytä linjalankaa suoria linjoja kantatessasi. Kaarta tehdessäsi voit kuvitella kaaren ympyrän ulkoreunaksi ja kiinnittää kepin, jossa on naru kaaren ”keskipisteeseen”. Mittaa narulla sama matka keskipisteestä kaareen ja merkitse tämä kepeillä tai spraymaalilla nurmikkoon itsellesi kanttausohjeeksi.

Lisää käytännöllisyyttä

Usein terassi rakennetaan kiinni nurmikon reunaan niin, että terassin viereen ei pääse ruohonleikkurilla. Tämä ongelma ratkeaa helposti asentamalla terassin ja nurmikon väliin rivi reunakiviä tai jättämällä kuvan mukainen soravyöhyke materiaalien väliin. Kivi on tässä ratkaisussa kätevin vaihtoehto, koska pelkkä kiven upottaminen nurmikon tasoon riittää.

Reunuksia jälkikäteen asennettaessa kannattaa miettiä myös riittävä reunustavan materiaalin leveys. Tässä luonnonkivirajaus on leveä, mutta pitää kulkureitillä olevan soran varmasti oikealla puolella ja on helppo lakaista tarvittaessa puhtaaksi.

 

Kekseliäisyys valloilleen!

Pihan ja puutarhan rajaukset voivat ehdottomasti olla pihan tyylikkäin ja mieleenjäävin juttu pakollisen toimivuuselementin sijaan. Materiaaleja voi yhdistellä ja toimivaan reunukseen voi perustaa esimerkiksi kivikkokasvipuutarhan tai leikitellä erilaisilla kivi- ja värimuodoilla. Erityisesti modernin tyylin puutarhassa erilaisilla kivi- ja puumateriaaleilla ja niiden yhdistelmillä voi lisätä kokonaisuuden kannalta tärkeitä yksityiskohtia ja mielenkiintoa.

Vaikka lunta ei parina talvena ole massiivisesti tai ainakaan läpi talven satanutkaan, on lumen katolta tippuminen ja sen kasaaminen ja auraaminen otettava aina pihasuunnittelussa huomioon. Yksityispihoissa huomio kiinnittyy lumen tulon suhteen useimmiten kasvivalintoihin ja niiden sijoitteluun tai lumen aurauspaikkaan. Taloyhtiöpihoissa, joissa lumityöt tehdään aamuyön pimeydessä koneella, on rajausten toteutustavalla merkitystä. Jälkikäteen asennetut betonikivet lähtevät jostakin kulmastaan usein aurauskaluston matkaan ja siten vaativat jokakeväistä kunnostusta.

Ja myös keittiötarhaan

Viljelylaatikko löytyy nykyään aika monesta pihasta, mutta kuten mikä muu tahansa nurmikolla seisova elementti, sekin kaipaa reunuksia ympärilleen. Nurmikon ajelu trimmerillä laatikon reunoilta on työlästä. Parasta olisikin perustaa laatikoille yhtenäinen selkeästi nurmikosta rajattu alue. Hyötytarha on ehdottomasti jokaisen pihan koristus!

1 2 3 4