Mykorritsa – mitä hyötyä siitä on?

Mykorritsa – mitä hyötyä siitä on?

posted in: Uncategorized | 2

Taimia kasvattava törmää valinnan vaikeuteen paitsi siemen- myös multaostoksilla: taimikasvatukseen myydään monenlaista taimi- ja kaktusmultaa, kylvömultaa ja taimimultaa. Multapussista saattaa pompata esiin termi mykorritsa. Mitä mykorritsa on ja mitä hyötyä on mykorritsasta? Miten mykorritsaa käytetään?

Sienijuuret eli mykorritsat ovat kasvin kanssa symbioottisessa vuorovaikutuksessa elävän sienen ja kasvin omien juurien muodostamia rakenteita. Mykorritsat voivat olla näkyviä pintasienijuuria tai maan alla vaikuttavia sisäsienijuuria.

Pintasienijuuria eli ektomykorritsasieniä ovat esimerkiksi metsissämme esiintyvät syötävät sienet. Ne kasvavat kasvin juurisolujen väliseen tilaan ja muodostavat juuriston pinnalle näkyvän sienikerroksen. Sisäsienijuuret eli endomykorritsat vaikuttavat vain kasvin juuristossa ja tunkeutuvat myös kasvin juuren soluseinämän läpi kuitenkaan menemättä solukalvon läpi.

Sienijuuri ei itse pysty yhteyttämään ja symbioosissa se saakin isäntäkasviltaan energiaa sisältäviä hiiliyhdisteitä. Sienijuuri parantaa ja varmistaa useimpien kasvien kasvua ja esim. kämmekkäkasveille symbioosi sienirihmaston kanssa on taimivaiheessa välttämätön. Sieni auttaa kasvia ottamaan maasta ravinteita, erityisesti fosforia. Se toimii apuna myös kasvin vedenotossa ja pystyy ottamaan vettä tehokkaammin pienemmistä maahuokosista kuin isäntäkasvinsa juuristo.

Sienijuuren on osoitettu parantavan kasvin vastustuskykyä kasvitauteja ja tuholaisia vastaan joko mikrobiologisesti tai mekaanisesti juuristoa suojaamalla. Mykorritsa lisää myös kasvualustan kasville hyödyllisiä bakteereja ja mikrobeja ja vaikuttaa siten edistävästi maan pieneliötoimintaan.

Luonnossa sienijuurilla on tärkeä tehtävä myös maan eroosion vähentämisessä ja mururakenteen säilyttämisessä. Ympäristön ravinnekuormituksen kannalta on etua siitä, että sienijuuri imee muuten ylimääräisenä huuhtoutuvat ravinteet. Sienijuuren välityksellä voi tapahtua myös kasviyksilöiden ja kasvilajien välistä vuorovaikutusta, aineenvaihduntaa, joka viime aikoina on ollutkin paljon puheenaiheena.

Ammattimaisessa puutarhaviljelyssä sienijuurta käytetään monessa työvaiheessa: peittaamalla (ruiskutetaan, upotuskäsitellään tai sivellään) kasvin siemen kylvövaiheessa mykorritsavalmisteella tai sekoittamalla mykorritsavalmiste kasvualustaan. Juuristo voidaan myös kastaa veteen liuotettuun valmisteeseen. Pistokkaat voidaan dipata jauhemaiseen mykorritsavalmisteeseen, samoin kuin taimipaakku ennen istutusta. Tärkeää on että mykorritsa levittyy suoraan kasvin juuristolle.

Mykorritsan käyttö on viljelijälle taloudellisesti ja ekologisesti kannattavaa, koska tuottavuus kasvaa taimikuolleisuuden vähenemisen, tasaisten ja laadukkaampien taimien, tehokkaamman kasvun sekä lannoitustarpeen vähenemisen myötä. Puutarhaharrastajalle mykorritsan olemassaolo takaa paremmin kasvuun lähtevät, vaikeille olosuhteille vastustuskykyisemmät taimet ja kasvit.

Multapussin multa on usein turhan steriiliä ja puhdasta hyödyllisistä mikrobeista, joten sekä taimikasvatusvaiheessa että varsinaisessa viljelyssä mykorritsavalmisteen käytöstä on hyötyä. Sienijuuri edistää myös kasvijätteiden hajotusta ja siten ylläpitää maaperän kuntoa. Viljeltävät kasvit ovat vastustuskykyisempiä kesän taudinaiheuttajia ja tuholaisia vastaan joten näiden torjunnan määrää voidaan vähentää.

Lisättyä mykorritsaa voit löytää taimi- ja kylvömullasta, istutusmullasta ja lannoitteista, esimerkiksi havu- ja rhodolannoitteesta. Ammattiviljelijöiden käyttämiä harrastelijoiden ulottuvilla olevia valmisteita ovat esimerkiksi Symbio MycoForce ja Symbio Seed Coat, joita voidaan käyttää edellä mainituilla tavoilla.

Mykorritsaa voi lisätä kasvualustaan eli puutarhan multaan esikasvatusvaiheen lisäksi puun, pensaiden tai hyötykasvien taimia istuttaessa. Jos siirrät taimia, on hyvä ottaa kasvupaikan multaa juuripaakun mukaan. Näin kasvin yhteys maaperän mahdollisen sienijuuren kanssa säilyy.

Mykorritsa viihtyy parhaiten luonnonmukaisesti hoidetussa maassa, käytä siis luonnonmukaisia lannoitteita, jätä kasvijätteitä maahan lahoamaan, äläkä muokkaa maata tarpeettoman syvältä.

Ruskistuneet tuijat – kasvien suojaus kevätauringolta kannattaa

Ruskistuneet tuijat – kasvien suojaus kevätauringolta kannattaa

posted in: Pihailo | 0

Tuntuu hullulta että keskellä talvea täytyy puutarhan eteen tehdä jotakin. Omenapuiden kevättalven leikkaukset ovat monelle tuttua puuhaa, mutta kasvien suojaaminen ei. Minulta usein kysytäänkin miksi kasvien suojaus kevätauringolta pitäisi tehdä? Mihin suojaamisen tarve perustuu? Miten voisin välttää pihalla kököttävät ruskistuneet tuijat?

Miksi kasveja suojataan auringolta?

Kevätaurinko on jo niin voimakas, että kasvi alkaa haihduttamaan nestettä vihreistä osistaan sen vaikutuksesta. Haihduttaminen on aivan normaalia kasvin toimintaa eikä siitä ole haittaa jos kasvi saa vettä tilalle juuristonsa avulla. Jäätyneessä maassa juuristo ei toimi eikä vettä ole saatavilla, ja kasvi kuivuu. Tämä näkyy neulasten ruskistumisena myöhemmin keväällä.

Mitä kasveja täytyy suojata?

Arkoja tälle ilmiölle ovat erityisesti nuoret vuosi- pari sitten istutetut havukasvit ja alppiruusut eli rhodot. Myös maanpeitekasvina helppoina tunnetut tuiviot kuivuvat auringossa helposti jos niiden suojana ei ole lunta. Kivikoissa ja kuivilla rinteillä kasvavat maanpeiteperennatkin voivat kärsiä kevätahavasta jos maa on lumeton.

Jos esimerkiksi tuijat tai rhodot kasvavat varjoisalla paikalla (jossa viihtyvätkin parhaiten), ei suojaamiselle ole tarvetta. Avarille paikoille istutetut tuijat sen sijaan täytyy ehdottomasti peittää auringolta jos toivoo kasvuston pysyvän kauniina. Aidaksi istutetut taimet ovat usein suojauksen tarpeessa.

Millä suojaan ja miten?

Havut, kuten tuijat, katajat, kuuset ja männyt on helpointa suojata varjostuskankaalla tai -verkolla. Juuttikankaasta tehtyjä, kartiotuijillle ja pilarikatajille sopivia varjostushuppujakin löytyy valmiina puutarhaliikkeistä. Muovinen varjostusverkko on kevyt ja huomaamattomampi, mutta sen käyttöikä on lyhyempi kuin tukevan juuttikankaan. Jos suojaat esimerkiksi nuorta tuija-aitaa, voit käyttää yhtenäistä suojausta erilisten huppujen sijaan. Ole huolellinen rhodoja suojatessasi, jotta kukkanuput eivät ole irtoa. Älä suojaa kasveja muovilla tai hallaharsolla. Ne pidättävät liikaa kosteutta ja suojan tulee olla hyvin ilmava. Aurinkoisilla, lumettomilla paikoilla kasvavia paahteelle alttiita maanpeitekasveja voit suojata risuilla tai havuilla. Syksyltä maahan jääneet lehdet suojaavat myös hyvin.

Milloin voin poistaa suojaukset?

Kasveja täytyy varjostaa siihen saakkaa kunnes maa on niin sula, että ne saavat siitä juurillaan vettä. Voi testata asiaa lapiolla: se uppoaa sulaan maahan, mutta jäätyneeseen ei. Voit halutessasi nopeuttaa maan sulamista kastelemalla kasvin juuristoaluetta lämpimällä vedellä. Jos kovia pakkasia on vielä luvassa, älä kastele maata vaan odota kärsivällisesti lämpimämpiä kelejä. 

Mitä jos unohdin suojata kasvit?

Mitä jos suojaaminen jäi ja puutarhassa kököttävät ruskistuneet tuijat? Osa kasveista paikkaa kuollutta kohtaa melko nopeastikin, esimerkiksi nopeakasvuisesta ’Brabant’-tuijasta voit leikata kuivuneet oksat pois ja seurata miten kasvi korjautuu. Leikkaa ruskeat osat pois terveeseen osaan saakka. Lehdistöön ruiskutettavasta havupuubalsamista  saattaa myös olla apua. Se on typpi- ja aminohappopitoinen lehtilannoite ja ravitsee kasvia nopeasti. Kokonaan tai suurimmaksi osaksi ruskettuneet tuijat ja muut havut kannattaa korvata uudella ja harkita niiden sijoittamista varjoisampaan ja kasvuolosuhteiden puolesta sopivampaan paikkaan.

Puutarhan havut ja rhodot kannattaa lannoittaa maan sulettua erityisella havu- ja rhodolannoitteella, parhaan tuloksen saat kun möyhennät sitä hiukan pintamaan sekaan.

Puutarhurin puutarhan syksy

Puutarhurin puutarhan syksy

posted in: Pihailo | 0

Olen aiemminkin maininnut että sykähdyttävän kevään kasvun lisäksi tykkään puutarhassa erityisesti kesän ja syksyn taitteesta. Keväällä tai edellisenä vuonna asetetut haasteet ovat näkyvissä: sato kypsyy, istutusalueet ovat reheviä, kausikukat kukoistavat. Puutarhan syksy näyttää ehkä siltä mitä alkukesällä on sielunsa silmin kuvitellut.

Tämä postaus on jatkoa aiemmalle Puutarhurin puutarhassa-jutulle ja sen jatko-osalle.

Elokuulta kertyneistä kuvista voi päätellä että elokuu oli omassakin pihassa sateinen, ihania pisarakuvia roppakaupalla tallessa! Kesäkukat kyllä kasvoivat hyvin viileästä säästä huolimatta.

Onnea ovat ihanat puutarhuriystävät! Omat kehäkukan siemeneni olivat jääneet keväällä kylvämättä, mutta sain ystävän pihasta kaivaa vääriin paikkoihin kylväytyneet kehäkukat mukaani. Ne kestävät hyvin siirtoa ja kelpasihan niiden sateessa juurtua. Kehäkukan terälehtiä tuli kerättyä ahkerasti teehen, jugurttiin, mihin vaan halusikin ihanaa kirpeää väriläiskää. Kehäkukka kukkii pitkään kun satoa eli kukkia kerää säännöllisesti.

Oranssi ja keltainen eivät ole puutarhassa lempivärejäni mutta mikään ei voita lämpimänä hehkuvien liljojen ja kehäkukkien loistoa harmaana kesäpäivänä!

Talon seinän vierustaa mukaileva istutusalue on pyhitetty perennoille ja kaikenlaisille kokeiluille. Väriminttuja, piiskuja, ritarinkannuksia, syysleimua, toisinaan putkahtavia ukonhattuja, sormustinkukkia ja lehtosinilatvoja, liljoja, kultatyräkkiä, kurjenpolvia… Tämä värikäs mutta luonnollinen sillisalaatti pysyy kuitenkin siistin näköisenä kun reunakasvit ovat kohdillaan ja niitä on reilusti.

Elokuu jatkoi omassakin puutarhassa sadonkorjuun aikaa. Marjatarhassa marjat alkoivat kypsyä ja ne syötiin suoraan puskista.

Puutarhan syksy tarjosi onnistumisia ja elämyksiä: Potato potin kesäkuinen oliiviperuna oli saavuttanut sadonkorjuumitat, samoin viljelylaatikoista haettiin perunaa.

Kasvihuoneen hoito oli viileästä säästä johtuen haastavaa: ovet ja ikkunat olisi kylmällä hyvä pitää kiinni, mutta ilmankosteus nousee helposti liian suureksi tuulettamattomassa huoneessa. Viileys, kosteus, rehevyys ja turhan vähäinen hoito aiheuttivat elokuussa kasvihuoneeseen homeongelmaa.

Kasvuston karsiminen, kuolleiden kasvinosien tarkka poistaminen ja sekä kasvualustan että ilman kosteuden vähentäminen auttavat onneksi tähän ongelmaan kun näihin toimiin ryhtyy heti homevaurioita havaittuaan.

Viileästä kesästä johtuen hedelmien kypsyminen oli hidasta mutta raakileita oli puissa mukavasti. Edellisen vuoden kirvataistelusta ei ollut tietoakaan ja hedelmäpuissa oli vahvaa vehreää kasvua.

Syyskuussa löytyivät kesän aikana kokonaan unohtuneet risiinin taimet kun lasten teltta kasattiin pihasta pois! Puoliksi teltan alla kasvaneiksi näyttivät aivan hyviltä.

Aurinkoiset päivät saivat hedelmät ja marjat kypsymään. Kirsikkapuuta verotti naakkaparvi, luumusato oli runsas! Suunnittelin alkukeväästä kirsikkaluumu ’Podarokin’ poistoa ja korvaamista toisella, selkeälatvuksisemmalla pikkupuulla, mutta suunnitelma ei päässyt toteutusvaiheeseen kun puu tekikin hedelmiä enemmän kuin koskaan. Nämä pienet keltaiset luumut ovat todella makeita!

Kasvihuoneen tyhjentämisen aika tuli syyskuussa. Tyhjennän lämmittämättömän kasvihuoneen mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Peseminen ja muu työ on monin verroin mukavampaa kun sormet eivät ole kohmeessa ja vesi jäädy ikkunalaseihin. Vihreiksi jääneet tomaatit kypsyivät hiljalleen omine aikoineen huoneenlämmössä.

Puutarha alkoi näyttää paljaalta ja syksyiseltä vaikka lämpötilat olivat kohtuullisen korkeita syksyksi.

Viimeiseen saakka sinnittelivät kehäkukat, joiden annoin siementää sinne tänne jotta voisin ensi keväänä kerätä taimet omasta puutarhasta kaverin pihan sijaan!

Lokakuu oli lumen ja paljaan maan on-off-aikaa. Etsin omasta pihasta väriloistoa ja nostin blogitekstissäkin esiin kasveja, jotka säilyvät pitkään syksyllä tanakan ja napakan näköisinä ja säilyttävät lehtensä pitkään.

Maksaruohot loistivat pakkaspäivänä.

Samoin havut jotka voivat olla kesällä melko näkymättömiä.

Lehtikaalin solunesteen jäätymispiste on korkea ja siksi ne kestävät lässähtämättä jäätymistä ja sulamista. Jäätynyttäkin lehtikaalia voi hyvin kerätä ja käyttää. Lehtikaalit olivat vielä loka-marraskuussa hyvin kuvauksellisia.

Lunta satoi paljon märkinä ryöppyinä ja sitä täytyi pudotella pois puiden ja pensaiden oksilta. Katkenneet oksat työllistivät parina viikkona asiakkaiden pihoissa.

Puutarhurin puutarhassa täytyy ehdottomasti olla tilaa lasten puuhille. Lumiukkojen pyörittelyä ajatellen kiveys tai nurmikko ovat hyödyllisiä alueita. Nurmikkoa tarvitaan puutarhassa myös kärrynpyöriä, voltteja, venyttelyä ja ihan vaan normaalia kesäkirmausta varten! Puutarha oli sekoitus lunta ja vihreitä lehtiä.

Lumesta huolimatta viileässä viihtyvät persilja ja lehtikaalit jatkoivat kasvuaan kasvihuoneessa.

Marraskuussa oli aika viritellä valoja pihan pensaisiin ja sytytellä lyhdyt iltojen ja aamujen iloksi.

Rusakot ja kanit pysyivät poissa marjatarhasta kuten oli tarkoituskin. Lumisena talvena vierailijoiden ja vierailijamäärän seuraaminen on helppoa.

Lumen taas sulettua joulukuussa maisema oli hyvin syksyinen. Risutyö- ja kranssikurssien materiaalit valtasivat pihan.

Joulukat valtasivat kuistia, viileässä lämpötilassa ne säilyivät nuppuisina joten hankintoja oli helppoa tehdä hyvissä ajoin.

Hyasintteja roikkui ikkunoissa ja keväällä istuttamatta jääneet istukassipulit pääsivät ruukkuihin hyasinttien kaveriksi. Aika ihana sipulintuoksu levisi näistä koko taloon!

Puutarhan syksy päättyi vuoden vaihteessa ihanan lumisissa tunnelmissa. Ajatus ympärivuotisesti sulasta pihasta kyllä kiehtoo mutta jäinen, uinuva puutarhakin on aika ihana.

Talvisen, lumisen kauden aikana on tullut kehiteltyä kaikenlaista ensi keväälle ja kesälle oman pihan suhteen mutta aika näyttää mikä suunnitelmista toteutuu ja mikä jää odotustilaan. Vai vaihtuvatko suunnitelmat aivan kokonaan! Joka tapauksessa toteutan omassa pihassani päämäärätöntä haahuilua, yksityiskohtien ihastelua ja työpäivien nollausta tuttuun tapaan!

1 2 3 4 11