Puutarhurin puutarhassa osa II

Puutarhurin puutarhassa osa II

posted in: Pihailo | 0

Luit varmaan aiemmasta postauksesta miltä näytti puutarhurin puutarhassa vuoden 2017 alussa? Tammi-toukokuu on kotipuutarhurille vielä leppoisaa aikaa. Kevään ja alkukesän huuma tuntuu ajatuksissa ja ensimmäiset pihatyöt jäsenissä.

ruukkupuutarha

Kaikki näyttää kesäkuun alussa puhtaalta, uudelta ja raikkaalta! Kesän edetessä rikkakasvit kipaisevat reippaaseen kasvuun ja tuholaiset ilmestyvät esiin talvikoloistaan. Ihanaa tämäkin, mutta teettää hiukan työtä ihastelun ohelle!

vihannekset ruukussa

Hyötykasvit ovat suuri rakkauteni ja ne olivat aikanaan myös ensikosketukseni puutarhanhoitoon. Viljelen vihanneksia, juureksia ja sipuleita omassa pihassa viljelylaatikoissa sekä ruukuissa eli ammattitermein rajoitetuissa kasvualustoissa. Tämä on helppoa ja vaivatonta – voit täyttää ruukun tai laatikon juuri sellaisella mullalla joka kasville sopii. Rikkakasvit eivät ehdi siemenestäkään kasvaa ruukussa haitaksi saakka ja ruukkupuutarhaa on näppärää siirrellä pihan eri paikkoihin. Hyötykasvien viljely sujuu sitä helpommin mitä enemmän sitä tekee!

rhododendron

Alppiruusut aloittelivat kukintaansa kesäkuussa ja viileästä säätä johtuen kukinta kesti pitkään!

alppiruusu

Puutarhassani alppiruusut kasvavat tuijien ja maanpeitehavujen suojassa, mutta melko kuivalla ja läpäisevällä paikalla, jossa kuivina kesänä saattaa tulla kastelukin kyseeseen. Myös vuosittaisesta lannoituksesta täytyy huolehtia. Kastelusta ei viime kesänä onneksi tarvinnut huolehtia. Alppiruusut kukoistivat kosteassa säässä!

alppikärhön kukinta

Samoin kärhöt ja sormivaleangervot, jotka olen istuttanut niin pieninä taimina että ne vasta viime kesäkuussa saavuttivat kookkaan ulkomuotonsa.

Rodgersia aesculifolia

viljelylaatikko lavakauluksista

Lapiosta ei malta omassa pihassa pysyä erossa vaikka olisi jo käytellyt sitä suuren osan viikosta! Pari viljelylaatikkoa vaihtoi kesäkuussa paikkaa ja tilalle tuli pieni aidanpätkä Smaragd-tuijaa näkösuojaksi.

esikasvatus

Kuistin sohvalla lekottelivat ikäväkseni puutarhurin sijasta esikasvatetut hyötykasvien taimet, joten ne pääsivät kasvihuoneeseen yölämpötilan salliessa heti kesäkuun alussa. Aika myöhään edellisiiin vuosiin verrattuna! Omistan kyllä harsoa mutta kotipihassa en jaksa sen kanssa turata. Mieluummin odotan yöpakkasten laantumista. Suosittelen tätä lämpimästi muillekin! Taimien vienti liian kylmään yhtäkkiä saa ne vain juromaan eli pysäyttää aktiivisen kasvun viikoksi-pariksi.

puutarhassa

Kasvit ampaisevat kasvuun ulos päästessään, valon määrä on valtava sisätiloihin verrattuna! Chilin taimet jäivät itseltäni talvella kylvämättä ja sain ilokseni ystävältä ylimääräisiä taimia. Liikakasvatus kannattaa aina, vai mitä? Kasvihuone vaati kiireisinäkin päivinä kastelua ja lannoitusta joten saatoin muutaman kerran olla täällä jo aamuyön valossa hiippailemassa!

hyötykasvien viljely

Avomaalla kasvit kasvoivat itsekseen. Potato potia käytiin lasten kanssa nostelemassa usein ja sieltähän löytyi kesäkuussa oliivin kokoinen peruna! Ei tullut juhannusperunoita!

lavakaulusviljely

ämpäriperunat


robottiruohonleikkuri

Puutarhurin puutarhassa kesäkuun tärkein apuri oli Pertti. Se leikkasi ruohon, satoi tai paistoi, äänettä ja täsmällisesti. Ruohonleikkuuta toki tuli tehtyä, mutta kotipihassa riitti että katseli riippumatosta Pertin hommia.

Husqvarna automower

Tai omenapuiden vielä heleänvihreää lehvästöä!

omanapuun alla

Tulppaanit ja ukkolaukat loistivat yhä kesäkuun lopulla ilta-auringossa ihanasti!

tulppaanit varjossa

Heinäkuu on puutarhurin puutarhassakin kukkien aikaa!

Echinaceae purpurea 'Alba'

Kilpaa kukkivat perennat,

sempervivum arachnoideum

hyötykasvit ja koristepensaat,

'Crimson flowered'

Philadelphus

pionit ja… mainitsinko jo perennat!

pioni puutarhassa

perennat ja yrtit

Puutarhassani viihtyvät luonnollisista maaperäoloista johtuen hyvin preeriakasvit, ja välimeren yrtit. Esimerkiksi punahatut kukkivat hyvin vuodesta toiseen ja mäkimeirami valloittaa uusia alueita kovalla vauhdilla. Ja saa valloittaakin! Se on alkukeväästä myöhäiseen syksyyn saakka napakan näköinen ja mainio perhos- ja mehiläiskasvi!

kotipihan perennat

Tykkään luonnonmukaisista perennaistutuksista ja niitähän löytyy kotipihastakin. Puutarhan hoidon kannalta tämä on hyvä linja: kasvit saavat kylväytyä itsekseen sinne tänne ja pikkutaimia voi siirrellä sitten kun on aikaa, usein myöhään syksyllä.

heinäkuun kukkija

Sipulikukista olivat tähtilaukat heinäkuussa vielä täydessä vireessä! Viileä kesä ei ole aina hullumpi juttu. Myös uusintakylvöjen tekeminen oli helppoa, kun lämpötilat eivät olleet liian korkeat.

salaatin uusintakylvö

lasten kanssa puutarhassa

Hyötykasvien hoito oli muuten aika lailla talon kesälomalaisten hallussa. Ja ilmeisen hyvin sujui, satoa saatiin ja vihdoin myös viljelylaatikoista oman maan perunaa!

perunaa viljelylaatikosta

Kasvihuone rehevöityi, erityisesti kurkkusato oli mainio!

Garden Villa

kasvihuonekurkku

Iltapuhteina tuli rakennettua marjatarhalle aita alueella runsaina elelevien rusakoiden ja valitettavasti myös kanien vuoksi. Vadelmat, marjapensaat ja pensasmustikat saavat nyt olla rauhassa. Ja samoin keväällä niin herkulliset salaatit ja lehtikaalit!

marjat viljelylaatikossa

Kun käy työkseen taimistolla, kumpuaa ideoita oman pihankin varalle ja taimia saattaa tulla ostettua itsellekin… Kasveja on niin valtava määrä että jokaista lajia ja lajiketta ei voi kokeilla kotipihassa. Otan kuitenkin joka kesä muutaman uuden kasvin haltuun istutuksesta ja hoidosta lähtien. Purppurakeijunkukka on niin ihana, että sitä vaan täytyi saada vähän lisää!

puutarhassa

perennapenkin kastelu

Oi niitä päiviä, kun oli mahdollisuus pystyttää kotitoimisto puutarhaan! Ah! Työympäristöllä on väliä!

kotitoimisto

Oma puutarhani muotoutuu kesä kesältä helppohoitoisemmaksi. Tämä tapahtuu myös vääjäämättä kun perennat kasvavat vuosi vuodelta kookkaammiksi ja peittävät alaa rikkakasveilta. Ennen täynnä voikukkia kasvanut vanha ja tiivistynyt, uudistamista kaivannut nurmikko pysyi viime kesänä Pertin avulla siistinä ja antoi hyvän vastapainon hieman rehottaville istutusalueille. Pensaiden aluset ja perennapenkit vaativat välillä kitkemistä mutta työ on sitä helpompaa mitä tiheämpään kasvit istuttaa. Tykkään erityisesti puuvartisista kasveista (niin ja niistä hyötykasveista ja perennoista) ja jos pihassani olisi tilaa, kokeilisin erikoisuuksia ja epävarmoja talvehtijoita varmasti. Tällä hetkellä kasvien siirtelylle ja talvisuojauksille ei ole aikaa. Ja oikea kasvi oikeaan paikkaan!

Physocarpus opulifolius

Vaikka koko piha koostuisi helppohoitoisista puista ja pensaista, voi se olla erilaisia lehtimuotoja ja -värejä valitsemalla ja riittävän lyhyillä istutusväleillä toteutettuna todella vaikuttava ja maisemaltaan vaihteleva! Ihanaa väriä tuovat pensaat ja puut myös syksyllä, josta lisää myöhemmin postauksen kolmannessa osassa.

Puutarhurin puutarhassa

Puutarhurin puutarhassa

posted in: Pihailo | 0

Osa asiakkaistani on kiinnostuneita omasta pihastani: Ehtiikö pihaa hoitaa? Suosinko omassa pihassani helppohoitoisuutta vai kasvaako puutarhurin puutarhassa erikoisuuksia? Häviääkö asiakastöiden myötä kiinnostus omaan puutarhaan? Kannattaako rakas harrastus muuttaa ammatiksi?

Garden Villa-kasvihuone

Näiden kysymysten myötä saatte kurkistaa Pihailon puutarhurin pihaan. Mitä puutarhassa ja puutarhurin talossakin tapahtui (ja mitä ei tapahtunut!) vuonna 2017. Sen verran onneksi tapahtui että koko tarina ei mahdu yhteen postaukseen. Joten jatkoa seuraa!

alppiruusu

Pihani sijaitsee Hyvinkäällä Salpausselän vaikutusalueella. Siitä johtuen sateet ropisevat täällä usein ja etelän lumettomuuden sanotaan loppuvan Hyvinkään rajalla. Lunta on täällä monesti enemmän kuin Tampereella. Niin oli viime vuoden tammikuussakin. Maaperän suhteen Hyvinkäätä halkoo laaja hiekkainen alue, johon oma pihamaanikin sijoittuu. Puutarhanhoidon ja piharakentamisen kannalta maalaji on otollinen: routavaurioita ei synny koska sade- ja sulamisvedet pääsevät nopeasti imeytymään alempiin maakerroksiin. Jos haluaa kasvattaa muutakin kuin preeriakasveja, vaatii hiekkamaa  maanparannusta. Tällaisessa pihassa on erityisen tärkeää hoitaa maata ja sen eliöstöä eloperäisellä aineksella eli kompostoida ja käyttää puutarhan eloperäinen jäte katteena istutusalueilla sekä valita luonnonmukaiset lannoitteet.

vaaleanpunainen taivas

Pihani on tyypillinen rintamamiestalon piha vanhalla omakotitaloalueella. Tontilla ja sen läheisyydessä sijaitsee useita suuria puita mutta aurinko porottaa pihan paistaessaan kuumaksi ja kuivaksi. Tässä asumisen aikana olen vähitellen istuttanut puita, laajentanut istutusalueita ja rakentanut kasvihuoneen ja viljelylaatikoita hyötykasvien kasvatusta varten. Pihan pienilmastollakin on väliä!

maksaruohot keväällä

Helmikuussa lumi tuli ja lumi suli – vuorotellen. Siivoan pihan syksyisin hyvin suurpiirteisesti ja lumen alta paljastuivat maanpeitekasvien lisäksi vanhoista koivuista talven tuulissa tippuneet risukasat.

siementen kylväminen

Kevät on puutarhurilla kurssien aikaa, joten jo helmikuussa kylvin ensimmäiset vihannesten taimet havaintomateriaaliksi. Pikkutaimet matkasivat kurssipaikoille ja ränsistyivät reissussa joten oikeat kylvöt tuli tehtyä aika paljon myöhemmin.

miniatyyripuutarhan rakentaminen

Koska kevät odotutti yhä itseään, rakensin lasten kanssa kursseja varten miniatyyripuutarhoja. Ihanaa puuhaa kun intoa ja ideoita riittäisi mutta puutarhaan ei vielä pääse!

norjanangervo

Vahtasin kevään merkkejä talven keskellä. Työkausi käynnistyy täysillä kun lumi sulaa ja aurinko alkaa paistaa. Näinä päivinä pääsi rauhassa oman pihan hommiin, lumitöihin.

kurkun taimet

Maaliskuussa kurssikylvöt jatkuivat.

kurkun taimet

miniatyyripuutarhan kasvit

Koti täyttyi taimien lisäksi miniatyyripuutarhakurssien pikkuisista viherkasveista.

viljelylaatikko

Viljelylaatikot imivät itseensä aurinkoa ja yrttilaatikoissa alkoi näkyä eloa lehtipeitteen alla.
kevään tulppaanit

Huhtikuussa alkoi lumi ja maa vihdoin sulaa (tilapäisesti kylläkin) ja ensimmäiset tulppaanit pilkistivät maasta. Hiekkainen piha on myös sipulikasvien talvehtimisen kannalta ihanteellinen.

viherkasvit

Sisällä juuriaan kasvattivat pensaista napsitut oksat sekä viherkasveista leikatut pistokkaat.

siemenperunat itämässä

Huhtikuun alku Kevätpuutarhamessuineen on hyvä merkki siemenperunoiden sopivasta idätysajasta. Perunat olivat itämässä viileällä kuistilla kuten muinakin vuosina. Rintamamiestalon puoliviileä (noin 12℃) kuisti mahdollistaa puutarhaharrastajalle paljon: taimet voi itämisvaiheen jälkeen siirtää viileälle kuistille jossa ne vahvistuvat ja karaistuvat ulkoilmaa varten eivätkä venähdä liiassa lämmössä. Monet kasvit kuten sitrukset, pelargonit ja monet kesäkukat kuten maljaköynnös talvehtivat viileässä hyvin. Kellari olisi vielä pikantti lisä!

rintamamiestalon piha

Lumi satoi uudelleen ja maa oli vielä huhtikuun lopussa niin jäässä että se vaikeutti asiakastöitäkin. Eipä ollut kiire oman pihan kimppuun!

kanttaaminen

Ensimmäisiä pihatöitä omassa puutarhassa oli istutusalueiden kanttausten läpikäyminen. Varhain huhtikuussa kanttaaminen on todella kevyttä ja nopeaa kun ruohokaan ei ole vielä kunnolla kasvussa. Myöhemmin keväällä tähän kuluisi kallista aikaa paljon enemmän!

omenapuiden ruiskutus

Pihassani on sekä vanhoja että nuoria omenapuita. Vanhoja olen hoitoleikannut säännöllisesti nelisen vuotta ja saanut holtittoman vesiversokasvun hallintaan sillä seurauksella että viime keväänä ei puita tarvinnut leikata lainkaan.

Neko kevätruiskute

Kevätruiskutin sen sijaan omatkin hedelmäpuuni edelliskesän kirvaparvet mielessäni. Ruiskutus ei tietenkään auta lauttana saapuvaan kirva-armeijaan, mutta puut voivat hyvin kun uusia kirvoja ei päässyt kuoriutumaan rungon ja oksien koloissa olevista munista. Sopiva ruiskutusaika oli myöhäinen, huhtikuun lopulla säätila ja lehtien kasvuvaihe olivat vielä sopivat.

kevätkukkijat

Ensimmäiset krookukset aukaisivat nuppunsa ja säästyivät kokonaan rusakoilta!

siemenperunoiden istutus

Siemenperunat pääsivät multiin toukokuussa. Osa perunoista pääsi Potato potiin, tuohon kärsimättömien ja uteliaiden perunankasvattajien unelmaruukkuun!

siemenperunat

Ainoana toukokuun vapaana viikonloppuna tuli pestyä kasvihuone kevätkuntoon. Myöhäiseksi meni mutta säätilojen vuoksi ei taimia olisi kannattanutkaan viedä lämmittämättömään huoneeseen aiemmin.

Garden Villa-kasvihuone

Ihan mahtavaa että tuohon viikonloppuun sattui upea aurinkoinen sää!

kevätpäivä puutarhassa

Toukokuussa roudasin jo taimia asiakkaiden pihoihin mutta myös oman pihan kasvit reissasivat ympäri tapahtumia!

puutarhan yrtit

Kylmä kevät oli sipulikasvien kannalta ihana: tulppaanit kukkivat todella pitkään ja pihan varjoisen kulmauksen kukat vasta heräilivät toukokuun lopulla.

puutarhan tulppaanit

Vaikka pihani istutusalueet ovat selkeitä ja tarkkarajaisia, vallitsee puutarhurin puutarhassa kukkasipulien istutuksessa olanyliheitto-periaate – sipulit saavat asettua sinne minne sattuvat lentämään. Tästä syntyy tosi kaunis luonnollinen lopputulos kun sipuleita on runsaasti ja kukkien värit sointuvat yhteen.

Allium 'Purple sensation'

Toukokuiset päivät kuluivat pääosin asiakaskohteissa joten aikaa oman pihan ihmettelyyn oli aikaisin aamulla ja iltaisin- juuri silloin kun puutarha on mielestäni parhaimmillaan! Usko tai älä, puutarhassa oleilu rankan kitkemis- tai leikkuupäivän jälkeen tuntuu taivaalliselta. Oman pihan taika onkin päämäärättömässä haahuilussa ja pienten yksityiskohtien ihastelussa.

kevättaivas

Husqvarna automower

Puutarhurin paras apulainen robottiruohonleikkurimme Pertti asennettiin omena- ja luumupuiden kukkiessa. Ruoho ei vielä juuri kasvanut, mutta muuten alkoi puutarhurin puutarhassa toukokuun lopussa näyttää ihanan vihreältä ja kukkaisalta!

norjanangervo

Viherkasvien hoito-valoa ja raikkautta kotiin

Viherkasvien hoito-valoa ja raikkautta kotiin

posted in: Pihailo | 0

Tässä vaiheessa vuotta tekisi mitä vaan että koti näyttäisi valoisammalta ja keväisemmältä. Tekisi jopa mieli pestä ikkunat, mikä on jatkuvien pakkasten vuoksi hankalaa. Onneksi tähän auttaa kodin viherkasvien hoito. Puhtaanvihreät, pikkuhiljaa kevääseen heräävät kasvit tuovat kotiin raikasta ja hyvää tunnelmaa (ja vievät huomiota likaisista ikkunoista).

Kuten ihmiset, kärsivät viherkasvitkin lämmityksen myötä kuivuneesta sisäilmasta. Lehtien kärjet ja reunat saattavat ruskettua. Harvemmat viherkasvit viihtyvät Suomen talven vähäisessä valossa joten myös valon puute on syynä lehtien tiputteluun. Pöly haittaa kasvien yhteyttämistä joten lehtien puhdistamisesta on esteettisyyden lisäksi toiminnallistakin hyötyä. On aika helliä kaamoksessa kärsineitä vihreitä kavereita!

Kanna kasvit kylpyhuoneeseen ja vie kasvit reilusti kädenlämpöiseen suihkuun. Ota aluslautaset pois jotta liika vesi pääsee valumaan ruukuista. Voit jättää kasvit kylpyhuoneeseen vaikka yön yli. Näin ne pääsevät rauhassa imemään vettä ja nauttimaan kosteasta ilmasta. Jos kasvisi ruukun pohjassa ei ole reikää, suihkuta kasvin lehtiä vain suihkupullolla.

Kylpyhuoneesta tulee kasvien myötä hetkeksi viihtyisä vehreä keidas! Mitä jos järjestäisitkin kotiisi kasveille yhteisen paikan ikkunan läheltä sen sijaan että yksittäisiä kasveja on siellä täällä? Kasvit näyttävät ryhmässä hyvältä ja kasvien erilaiset muodot tukevat hyvin toisiaan. Sisäkasvien kanssa voi harrastaa samanlaista sommittelua kuin puutarhassa esimerkiksi perennojen tai hyötykasviruukkujen kanssa.

Tähän sopivat mainiosti erilaiset kukkatelineet ja -pylväät joilla saat kasvit keskenään eri korkeudelle. Muista myös amppelit, joita löytyy tänä keväänä jokaisen varteenotettavan sisustus- ja puutarhakaupan valikoimista! Kuvan kotoisat ja moneen tyyliin sopivat amppelit ja ruukut ovat hyvinkääläisestä Moodidoosta. Tuotteita saa verkkokaupan kautta kauemmaksikin.

Hankalassa paikassa kasvavien kasvien puhdistuksessa, kuten tämän rauhassa takan päällistä valloittaneen peikonlehden kohdalla, täytyy tyytyä lehtien pyyhkimiseen.

Kun kasvien lehdet ovat puhtaat, hemmottele viherkasvejasi vielä lorauksella merileväuutetta. Merileväuute ei ole lannoite vaan enemmänkin hoitoaine, joka vahvistaa erityisesti kasvien juuristoa ja edistää tervettä kasvua. Lisää uutetta loraus kasteluveteen joka toinen viikko. Nekon merileväuutetta löydät marketeista ja kukkakaupoista.

Ihan vielä ei ole ruukkukasvien mullanvaihdon aika. Viherkasvien hoito jatkukoon maaliskuussa kun luonnonvalo on jo lisääntynyt huikeasti! Voit jo vilkaista mitä kirjoitin aiheesta vuosi sitten. Ikkunanpesukin kyllä kannattaa viherkasvien hyvinvointia ajatellen mutta vasta sitten kun pakkaset ovat väistyneet!

1 2 3 4 9